Búcsú Várkonyi Tibortól

Publikálás dátuma
2019.01.01. 14:28
VÁRKONYI TIBOR 1924-2018
Fotó: Népszava
Elhunyt régi munkatársunk, Várkonyi Tibor. Életének 95. évében, újév előtt néhány órával érte a halál.
Már biztos, rosszul végződött az óév az újságíróknak. Sorra szólították el őket, úgy látszik, az égi redakcióban van rájuk szükség. Ott fenn most egy valódi Franciaország-szakértőt kaptak. Amit Várkonyi Tibor nem tudott erről az országról, azt valószínűleg nem is volt érdemes tudni. Hosszú évtizedeken át figyelte a francia politikát, annak alakítóit. Sok barátja volt a francia újságírásban, szinte minden lapot elolvasott, percre kész volt a témában, különösen amióta az interneten percek alatt „házhoz jött” minden információ. Déltájban már gyakran hívott bennünket, hogy megírná, amit megtudott. Az utóbbi években főképp a Le Monde, meg a többi lap Magyarországgal foglalkozó cikkeit figyelte. Volt belőlük bőven és ő az elemzéseket mindig megtoldotta nagy tudásával, pontos értékítéletével. Így dolgozott egész életében. Amikor a Magyar Távirati Irodában kezdett, aztán a Magyar Nemzetnél, a Magyar Hírlapnál, és végül – már nyugdíjas évei alatt – a Népszavánál. Biztos kézzel szerkesztett, nagy gonddal, ugyanakkor érdekesen és lényegre törően írt. A szerkesztőségbe az utóbbi években már nem nagyon járt be, de még pár hónapja is küldött cikkeket, mígnem elhatalmasodott rajta az időskori betegség. Ő volt a második, aki – Andrassew Iván után – megkapta a Fejtő Ferenc-díjat. Nem is kétséges, méltó helyre került szerkesztőségünk legnagyobb elismerése. Ivánnal pedig nagyszerű párost alkottak a publicisztikai rovatban. Ez meglátszott azon az interjún is, amelyet – röviddel halála előtt – Várkonyi készített halálos betegséggel küzdő barátjával. Aztán Andrassew előre ment, talán hogy jó helye legyen Tibornak, ha majd mindkettőjüknek az égi szerkesztőséget kell erősíteniük. Most elérkezett ez az idő is. Mi pedig itt lent megint szegényebbek lettünk egy kitűnő újságíróval, de büszkék vagyunk, hogy ismerhettük őt, együtt dolgozhattunk vele és példát vehetünk szakmai teljesítményéről.
Frissítve: 2019.01.01. 14:34

Gyurcsány: "Gyertek! Vagy a semmibe zuhanunk"

Publikálás dátuma
2019.01.01. 11:28

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Demokratikus Koalíció elnöke közösségi oldalán harcias mondatokkal indította az évet.
Szerző

Vanda és Vilma az újév magyar elsőszülöttjei (fotó)

Publikálás dátuma
2019.01.01. 08:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Miskolcon éjfél után nyolc perccel született az első vidéki baba, Vanda; kislány lett a fővárosi elsőszülött is 2019-ben.
Miskolcon éjfél után nyolc perccel született 2019 első újszülöttje vidéken.Leveleki József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szülész orvosa az MTI-nek elmondta: a kislányt a Vanda nevet kapta. A baba édesanyja első gyermeke – természetes úton, spontán szüléssel jött világra, 47 centiméterrel és 2350 grammal.
Az új év első vidéki újszülöttje, Sinka Vanda a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szülészetén
Fotó: Vajda János / MTI
2019 első budapesti babája szintén kislány: Vilma a Honvédkórházban született, 2 óra 55 perckor 54 centiméterrel és 3870 grammal jött világra. Vilma édesanyja első gyermeke. A fővárosi állami kórházak szülészetei közül másutt is született gyermek az új év első napján, de az év első két órájában idén nem.
Szerző
Frissítve: 2019.01.01. 13:31