Tállai: a kormány "felismerte", hogy már a nyugdíjasok is dolgozni akarnak

Publikálás dátuma
2019.01.03 15:04
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Adókedvezményekkel nagylelkűen lehetővé is teszik ezt. A miniszterhelyettes sokat beszélt a cégek szempontjairól, de nem firtatta, vajon mi motiválhat valakit arra, hogy élete végéig dolgozzon.
"Önként és szívesen vállalnak munkát" a nyugdíjasok, nyilatkozta Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Időknek. A kormány ezt "felismerte"- folytatta Tállai -, ezért úgy határozott, hogy lehetővé is teszi. "Rendkívül kedvezményes körülményeket" alakítottak ki azoknak a nyugdíjasoknak, akik úgy döntenek, visszatérnek a munkaerőpiacra: január elsejétől fizetésükből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell levonni, egészségbiztosítási, vagy nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük.
"A munkaadóknak igencsak megéri nyugdíjas szakembereket alkalmazni"
- hangsúlyozta Tállai, mivel aki úgy dönt - vagy arra kényszerül -, hogy fiatal évei elmúltával akár élete végéig is tovább fog dolgozni, az jóval olcsóbb lett az őt alkalmazó vállalkozásnak. A cégeknek nem kell utána szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást fizetni, ezzel 21 százaléknyi közterhet takarítanak meg. 
"Égető szükség mutatkozik tapasztalt és képzett dolgozók iránt" - ismertette még Tállai a munkaadók egy másik szempontját is, melyet a rabszolgatörvény kapcsán is unalomig ismételtek már a fideszes politikusok. A nyugdíjasok pedig igazán tapasztaltak szerinte. Jelenleg nagyjából 70 ezer ember dolgozhat nyugdíj mellett a pénzügyminiszter helyettese szerint, de számuk nemsoká megduplázódhat.
Azt, hogy egy nyugdíjasnak miért lenne öröm visszatérni a munkaerőpiacra, vagy hogy miért tenné ezt "szívesen", a miniszterhelyettes nem fejtette ki. Mindössze arról beszélt, hogy pénzt kereshet, aki így tesz.
Frissítve: 2019.03.13 11:21

Nagy leépítésre készülhetnek a Daimlernél

Publikálás dátuma
2019.04.20 18:32

Fotó: AFP/ THOMAS KIENZLE
A döntés a teljes munkaerőnek durván 3 százalékát érintheti.
A német Manager Magazin értesülései szerint mintegy 10 ezer munkahely megszüntetésére készülnek a Daimlernél annak érdekében, hogy jelentősen csökkenthessék a költségeket a következő években. Vagyis az állítólagos leépítés a teljes munkaerőnek durván 3 százalékát érintheti – vette észre a Portfolio. A Daimler nem kívánta kommentálni a Manager Magazin értesüléseit, amely felhívta a figyelmet arra is, hogy a költségcsökkentési és hatékonyságnövelési lépéseket már az új vezérigazgatónak, Ola Källenius kell levezényelnie, aki a tervek szerint a Daimler éves rendes közgyűlését követően veszi át a cégcsoport irányítását. A Daimler egyébként már februárban, a negyedik negyedéves beszámolójának közzétételét követően jelezte, hogy muszáj lesz csökkenteni a kiadásait. A vállalat üzemi eredménye ugyanis 22 százalékkal csökkent a globális kereskedelmi háború, az új technológiák fejlesztési költségeinek megugrása, valamint az iparágban zajló kedvezőtlen változások hatására. A Manager Magazin emellett azt írta, hogy úgy tudja, Källenius nem fogja megújítani a Daimler és a Renault-Nissan közös projektjeit.

450 milliót kapnak e-autókra karitatív szervezetek

Publikálás dátuma
2019.04.20 11:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 450 millió forinttal támogatja több karitatív szervezet elektromosgépjármű-beszerzését – közölte a tárca.
A pénzt a Karitatív Tanács tagjai – Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Vöröskereszt, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Katolikus Karitász–Caritas Hungarica – számára biztosítják. Ez szervezetenként 6-6 új elektromos gépkocsi (személyautók, személyszállító kisbuszok és áruszállító gépjárművek) beszerzését teszi lehetővé. Ez számításunk szerint 36 gépjárművet jelent. A támogatásból tehát egy autóra átlag 12,5 millió forint jut. Ez egy alsó-középkategóriás e-autó ára, így drágább járművek fedezése érdekében elvben a legolcsóbbak közül is választaniuk kell. A tárca közleménye megjegyzi: az e-autók üzemeltetési költségei alacsonyabbak a hagyományos üzemanyagúakhoz képest, ami tovább növeli a karitatív tevékenység forrásait. Megjegyzendő: mindenképp üdvös az állam karitatív tevékenysége, de az összeg nagyságrendjében közelíti az összes többi e-autó-vásárlónak szánt állami támogatási keretet. Weingartner Balázs, az ITM fenntarthatóságért felelős államtitkára tavaly októberben jelentette be, hogy a már lekötött 2,4 milliárdos támogatási keretet hatszázmillióval 3 milliárdra emeli. Ebből másfélmillió forinttal járul hozzá az állam minden e-autó vásárlásához. A mostani karitatív támogatást minden bizonnyal az ország úgynevezett szén-dioxid-kóvtabevételeiből biztosítják. Mint azt – az ITM tájékoztatása alapján – korábban kiszámoltuk, a tavaly el nem költött és idén várható kvótabevételek alapján a tárca számára mintegy 60 milliárd forint szabad forrás állhat rendelkezésre szén-dioxid-kibocsátás-csökkentő programok indítására. Ennek ugyanakkor a tárca csak töredékét fordítja országos, mindenki számára nyitott, vissza nem térítendő – például lakásszigetelési – támogatási programokra. Úgyszintén megjegyzendő: elektromos autók használata néhány száz kilométeres hatótávjuk miatt továbbra is elsősorban városon belüli közlekedésre ajánlottak. A töltőtípustól függően néhány tíz pectől több óráig tartó „tankolás” nyilvános állomásokon egyelőre javarészt ingyenes. A töltés normál konnektorból is megoldható: ennek töltési időtartama jellemzően 8-10 óra.
Szerző