Meglepő: a korábbinál kevesebb TAO-pénz mehet a látványsportokra

Publikálás dátuma
2019.01.04 13:15

Fotó: Molnár Ádám
Az elmúlt időszakhoz képest nagyjából felére, legfeljebb évi 50 milliárd forintra csökken a támogatás. A labdarúgás nagy vesztes lehet, bár kiskapuk azért előfordulhatnak.
Nem haladhatja meg az 50 milliárd forintot a 2019/2020-as támogatási időszakban a látványcsapatsportok TAO-támogatása – szúrta ki a 24.hu a december végén megjelent Magyar Közlönyben a miniszterelnök aláírásával közzétett kormányrendeletből.

Mindezt azért tűnik kellemetlennek az érintett kiemelt sportágakra – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, vízilabda, röplabda – nézve, mert 2016-ban 113,2 milliárdos, de még 2017-ben is 93,6 milliárdos volt a keret (a 2018-as adatok még nem ismertek). A felső határ bevezetésével egyidőben egy másik változás is jön, az összeget ugyanis előre elosztják az egyes sportágak között. A szövetségeknek január 15-ig kell beadniuk fejlesztési programjukat a sportért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának, amelyet tájékoztatniuk kell arról is, mekkora összeget szeretnének saját sportáguknak az elérhető 50 milliárdból. A Kásler Miklós vezette tárca február 15-ig teszi közzé a kormány elosztásról szóló határozatát.

Bár várhatóan továbbra is a labdarúgás lesz a legnagyobb kedvezményezett,
szinte biztos, hogy a focicsapatoknál is szűkebbre kell húzni a nadrágszíjat,
hiszen a sportág 2016-ban 41, 2017-ben pedig 37,5 milliárdhoz jutott a TAO-programból, márpedig ezek a számok elérhetetlennek tűnnek, ha 6 sportágnak kell majd osztoznia maximum 50 milliárdon. Információink szerint a nagy klubokat is váratlanul érte a bejelentés, és egyelőre nem tudni, hogyan kezelik majd az esetleges forráskiesést.

Közben létrejön egy új minőségbiztosítási (benchmark) rendszer is, amelyben rögzítik, hogy egyes jogcímeken mennyi támogatást lehet maximum jóváhagyni. Ezen kívül a sportszövetségi elnökségek is meghatározhatnak fejlesztési prioritásokat, ez alapján is dönthetnek az egyesületek kérelmeiről. Az Emmit vezető miniszter ugyanakkor a sportági döntéshozók kérésére egyedi esetben eltekinthet a benchmark-rendszerben rögzített összeghatároktól – vagyis a rendszerben várhatóan továbbra is lesznek "egyenlők és egyenlőbbek".

Szintén fontos változás, hogy miközben a keretösszeg csökken, szélesítik annak felhasználási lehetőségeit. Bekerült a rendeletbe ugyanis, hogy a sportszervezetek sportcélú ingatlanok üzemeltetésére is hívhatnak le támogatást.
Azaz a stadionok fenntartása is finanszírozható lesz e forrásból,
amire várhatóan lesz is igény, hiszen a közelmúltban Szombathelyen és Diósgyőrben is adtak át úgy új stadiont, hogy nem volt üzemeltetője, mert senki nem látta úgy, hogy gazdaságosan tudná működtetni a létesítményt – ami a bajnokság nézőszámait elnézve nem is csoda.

A jogszabályban számos egyéb módosítás is helyet kap, ezek szinte kivétel nélkül a pénz felhasználásnak szigorítását, az ellenőrzés lehetőségeinek szélesítését jelentik. Mint ismert, a kulturális TAO-t megszüntették, miután a kormány úgy ítélte meg, hogy a pénz jó részét egyszerűen "lenyúlják". Valószínűsíthető, hogy a sportban is akadnak hasonló rendszerszintű visszaélések, ám amíg a művészeknél teljesen kivezették ezt a fajta állami támogatási formát, addig a sportban egyelőre módosításokkal próbálják hatékonyabbá tenni a közpénz felhasználását.
Frissítve: 2019.01.04 13:19

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.