"Szokásos" vádak Márki-Zay ellen: migránspárti, magyarellenes, Soros embere...

Publikálás dátuma
2019.01.04. 14:34

Fotó: vasarhely24.com
A kormánypárti lejárató propaganda teljes arzenálját felvonultatja a hódmezővásárhelyi polgármester elleni friss plakátkampány.
Márki Zay Pétert támadó plakátok jelentek meg a minap Hódmezővásárhelyen – számol be róla a hvg.hu. Három különböző is akad: az egyik azt állítja, hogy a polgármester migránspárti, a másik, hogy Soros György embere, a harmadik pedig, hogy magyarellenes. A plakátokon Márki-Zay arcképe mellett az egyes „állításoknak” megfelelő fotók szerepelnek: Soros, örjöngő menekültek, illetve a kormányzat kampányából jól ismert kép a Soros György – Judith Sargentini – Guy Verhofstadt hármasról. Az ötletgazda Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület volt, amely szerint a polgármester hazudott, amikor a kampányban azt állította, hogy a város számára a legfontosabb. A Vásárhely24 portál interjút is készített az egyesület elnökével, Ádók Jánossal, aki azt mondta, Márki-Zay Péter a kampányban még azt állította magáról, hogy „jobboldali, polgári gondolkodású", sokan ezért is szavaztak rá, de aztán kiderült, hogy ebből semmi nem igaz. Ádók szerint a polgármester minden létező politikai formációval összeáll, a várossal most már egyáltalán nem foglalkozik, helyette egy országos pártot alapítva a magyar ellenzéki politikát akarja szervezni, és Orbán Viktor kihívójaként lépett elő. Az egyesület elnöke úgy fogalmazott,  a plakátkampány egy figyelemfelhívó akció, amely csupán saját mondataival szembesíti a polgármestert. Ádók azt is hozzátette,  a plakátok költségeit a vásárhelyiek adták össze, akik „elkötelezettek a városért”.
Szerző

Országos tisztifőorvos: Még érdemes kérni az influenza elleni védőoltást

Publikálás dátuma
2019.01.04. 14:24

Fotó: Shutterstock
Megbetegedések vannak, járvány egyelőre nincs az országban.
Még érdemes kérni az influenza elleni védőoltást a háziorvosoktól – mondta a megbízott országos tisztifőorvos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy megbetegedések már vannak, de járvány még nincs az országban. Müller Cecília az MTI tudósítása szerint kiemelte: különösen a rizikócsoportba tartozóknak és az egészségügyi intézményekben dolgozóknak érdemes oltatniuk magukat. Elmondta, hogy a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentése szerint az 51. héttől 11 ezer megbetegedést regisztráltak. A szakember kiemelte: a különböző krónikus betegségben szenvedőknek, a várandósoknak és a 60 évnél idősebbeknek mindenképpen érdemes kérniük az oltást. A félévesnél idősebb gyerekek számára külön védőoltás áll rendelkezésre. Féléves kor alatt nem ajánlott az oltás, de a családtagoknak érdemes beoltatniuk magukat – tette hozzá. Müller Cecília kiemelte, hogy járvány még nincs, a szakemberek január végére, február elejére prognosztizálják az influenzajárványt. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az influenza elleni védekezés legjobb eszköze a védőoltás, és a személyes higiéné követelményének – gyakori kézmosás, fertőtlenítés – fokozott betartása. Mint mondta, az oltással csökkenthető a betegség nyomán kialakuló szövődmények száma, a statisztikák azt mutatják, hogy az oltásokkal felére csökkenthető a kórházi kezelések száma, és 30 százalékkal csökken a halálozás. Az államtitkár szerint fontos lenne, hogy az egészségügyi dolgozók is kérjék az oltást, hiszen így nemcsak magukat, hanem a betegeket is megvédhetik a fertőzés ellen.

1,3 millió oltóanyag áll a legveszélyeztetettebbek rendelkezésére

A Nemzeti Népegészségügyi Központ decemberben közölte, hogy az előző évhez hasonlóan idén is 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltására. A közleményben azt írták, hogy térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között azok a fiatalabbak, akik légúti, keringési és immunrendszeri betegségben szenvednek, a várandósok, a hat hónaposnál idősebb, de háromévesnél fiatalabb csecsemők és gyerekek, azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, valamint az egészségügyben és a szociális területen dolgozók. Azoknak is javasolt az oltás, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, ők a patikában, orvosi rendelvény ellenében juthatnak oltóanyaghoz. Tudatták, hogy az influenzajárvány általában januárban éri el Magyarországot, a védettség pedig az oltást követő két hét alatt alakul ki. Az oltást évente kell kérni, mivel a vírus minden évben változik, ezért az előző évi vakcinák nem adnak védettséget. 

Szerző

Január 11-én vesznek végső búcsút Kósa Ferenctől

Publikálás dátuma
2019.01.04. 14:16

Fotó: Czimbal Gyula / MTI
A Kossuth-díjas filmrendező december 12-én, életének 82. évében hunyt el.
Január 11-én, pénteken 15 órakor vesznek végső búcsút Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőtől, volt országgyűlési képviselőtől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában – közölte a köztestület pénteken az MTI-vel. Kósa Ferenc december 12-én, életének 82. évében hunyt el. A rendezőt az MMA, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti – olvasható a gyászjelentésben. A filmrendező legjelentősebb munkái között van főiskolai diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap, amely a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i nemzetközi filmfesztiválon. Fontos filmjei közt tartják számon többek között az Ítélet, a Feldobott kő, a Nincs idő, a Hószakadás, A mérkőzés vagy a József Attila önéletírása alapján készült Öngyilkosság, és A másik ember című műveket. Ellenzéki értelmiségiként Kósa Ferenc részt vett az 1985. évi monori és az 1987 szeptemberi lakiteleki tanácskozáson. 1990-2006 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, nevéhez fűződött egyebek mellett a filmtörvény gondozása.
Szerző
Témák
Kósa Ferenc