Volt, ahol -12 fokot mértek reggel

Publikálás dátuma
2019.01.06. 09:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Széles skálán mozgott vasárnap hazánkban a reggeli hőmérséklet – közölte a Facebook-oldalán az Időkép. A közzétett hőtérkép alapján reggel 7 órakor volt, ahol -12 fokot mértek, míg máshol +3 fok is előfordult.
Szerző

Már 59-en fagytak halálra a szeptemberi hideg napok óta

Publikálás dátuma
2019.01.06. 09:21
A kép illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Többen fűtetlen otthonukban, vagy kórházba szállítás közben haltak meg.
Magyarországon ötvenkilencen fagytak halálra szeptember hideg napjai és január 2. között a Magyar Szociális Fórum adatai alapján. A szervezet szerint a hajléktalantörvény október 15-i életbe lépése óta 52-en hűltek ki végzetesen. A fagyhalál áldozatainak többsége fűtetlen otthonában halt meg, vagy kórházba szállítása közben, illetve beszállítása után, mert már nem tudtak rajta segíteni.
Szerző

Hófúvásra és viharos szélre figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2019.01.06. 08:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul vasárnap, késő este 0, -8 fokra számíthatunk.
A szombati meleg- és hidegfront átvonulást követően vasárnap már szárazabb levegő áramlik hazánk fölé, de a hét utolsó napján nagy területen megerősödik, sőt a Dunántúlon viharossá is fokozódik a szél – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint az ország nagyobbik részén a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk, legfeljebb néhol fordulhat elő futó hózápor, ugyanakkor a Duna-Tisza közén tartósan több felhő várható, és helyenként kisebb havazás, hószállingózás is valószínű. Az északnyugati, északi szelet nagy területen erős, a Dunántúlon többfelé viharos lökések kísérik, a Dunántúli-középhegységben és a keleti megyékben pedig hófúvás is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul. Északkeleten, keleten lesz a hidegebb, ott helyenként a reggeli, délelőtti órákban áll be a maximum, ezt követően hűlni fog a levegő. Késő este 0, -8 fokra számíthatunk.
BékésBorsod-Abaúj-Zemplén, FejérHajdú-BiharKomárom-EsztergomSzabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére hófúvás miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, itt a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.
Forrás: OMSZ
Veszprém megyében a viharos szél miatt is figyelmeztetnek, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.
Szerző