Rendkívüli állapottal fenyegetőzik Trump

Publikálás dátuma
2019.01.06. 17:55

Fotó: JIM WATSON / AFP
Az amerikai elnök rendíthetetlenül ragaszkodik ahhoz, hogy felépítse a falat a mexikói határon.
Három hete tart a részleges kormányzati leállás az Egyesült Államokban és a szombati demokrata-republikánus egyeztetések sem hoztak eredményt. Donald Trump elnök rendíthetetlenül ragaszkodik ahhoz, hogy a demokraták hagyják jóvá a mexikói határ építési költségére igényelt 5 milliárd dollárt, csak ennek megszerzése után hajlandó a kormányzati munka újraindítására. Egyelőre tárgyal a demokratákkal, mint mondta a szombati egyeztetés után, reméli, tárgyalások révén megoldható a kérdés, ám ha nem, rendkívüli állapotot is hirdethet. Ezzel megkerülhetné a kongresszust, hogy felépítse a falat a mexikói határon. Úgy fogalmazott, megteszi, ha kell, mert megteheti. Az egyeztetések Mike Pence alelnök és kongresszusi delegáció között zajlott, nem Trump tárgyalt közvetlenül az akadékoskodó demokratákkal. Sajtótájékoztatót viszont maga tartott, ahol „termékenynek” nevezte a tárgyalásokat, optimista hangot ütött meg. Beszámolt arról, hogy az egyeztetések folytatódnak, létrejött egy bizottság e célból. Twitteren viszont arról írt, hogy csak minimálisan közeledtek az álláspontok. A mexikói határra még az elnökválasztási kampányában megígért fal felépítését nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte, szükségességét pedig azzal a kábítószerek és bűnözők beáramlásának megakadályozását szolgálná.  Az egyeztetések vasárnap is folytatódtak a kongresszus és a kormányzat között, hiszen 800 ezer kormányzati dolgozó helyzete van függőben, ők december 22-e óta nem kaptak fizetést. A januártól immár demokrata többségű képviselőház csütörtökön elfogadott ugyan egy törvénytervezetet, amely biztosítaná a kormányzat működéséhez szükséges költségvetést, de mivel abban nem szerepel a fal építésére szánt ötmilliárd dollár, a patthelyzet maradt. Trump azonnal közölte, ő nem riad vissza az akár hónapokig elhúzódó kormányzati leállástól sem. A képviselőház költségvetési javaslatát a republikánus többségű szenátus sem hagyta jóvá. A demokrata vezetők, Nancy Pelosi képviselőházi elnök és Chuck Schumer a demokraták szenátusi frakcióvezető arról számoltak be, hogy az eddigi egyeztetések feszültek voltak, egyben jelezték, a fal finanszírozásának kérdésében nem engednek, viszont készek együttműködni a republikánusokkal a megoldás keresésében.   
Szerző
Témák
Trump

Negyven ember meghalt, amikor beomlott egy aranybánya Afganisztánban

Publikálás dátuma
2019.01.06. 16:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A baleset Badakhshan tartományban történt, sokan megsérültek.
Legalább negyven ember életét vesztette és tízen megsérültek, amikor beomlott egy aranybánya Afganisztán északi részén vasárnap – írja a CNN. A baleset Badakhshan tartományban történt, az összes áldozat bányászként dolgozott.
Szerző

Szabadulószobákat zártak be a pénteki tragédia után Lengyelországban

Publikálás dátuma
2019.01.06. 15:14

Fotó: RADOSLAW KOLESNIK / REPORTER / AFP
A koszalini polgármester vasárnapra gyásznapot hirdetett, a helyi püspök pedig szentmisét mutatott be az áldozatokért és családjaikért.
A lengyelországi Koszalinban működő szabadulószobában bekövetkezett, öt, egyaránt tizenöt éves lány életét követelő tűzvész után országszerte tartott ellenőrzések nyomán egyelőre tizenhárom szabadulószobát zártak be – közölték vasárnap a lengyel kormányfő részvételével megtartott sajtóértekezleten. Szombat délutánig egyébként 178 szabadulószobát ellenőriztek, ebből 129 nem felelt meg a törvényekben megszabott összes követelménynek. Mateusz Morawiecki miniszterelnök mellett a sajtókonferencián felszólalt Joachim Brudzinski belügyminiszter, valamint a lengyel tűzoltóság és rendőrség főparancsnokai. Morawiecki rendkívül tragikusnak nevezte a történteket és újból részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Kulcsfontosságúnak nevezte annak ellenőrzését, hogy az ilyen szórakozóhelyeken betartják-e a vonatkozó előírásokat. Szavai szerint az erről szóló részletes zárójelentést a hatóságok a legközelebbi napokban mutatják be. Kilátásba helyezte a szabadulószobák és hasonló típusú helyek üzemeltetésére vonatkozó törvények olyan módosítását, amely „egységesen szabályozná a teljes biztonság megőrzésével összefüggő, a vállalkozók által viselt felelősséget”. Közölte, hogy a hétvégén már bezárták az első szabadulószobákat, ahol szabálytalanságokat észleltek. A lengyel tűzoltóság főparancsnoka, Leszek Suski dandártábornok ezzel kapcsolatban elmondta: szombat délutánig 178 szabadulószobát ellenőriztek, ebből 129 nem felelt meg az összes, a törvényekben megszabott követelménynek, 13-at be is zártak, 16 esetben pedig bírságot szabtak ki. Az ellenőrzés országszerte folytatódik. A lengyel belügyi tárcától az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény szerint Lengyelországban több mint ezer szabadulószoba működik.
Tűzoltók és rendőrök a szabadulószoba előtt Koszalinban FOTÓ: RADOSLAW KOLESNIK / REPORTER / AFP
Suski már szombaton közölte: a koszalini tragédia valószínűleg elsősorban azért következett be, mert nem volt biztosítva a helyiségben szórakozó személyek megfelelő evakuálása. Sajtókommentárok szerint szigorúbb szabályzás a középületekben, a bevásárlóközpontokban működő ilyen, az utóbbi három évben népszerűvé vált szórakozóhelyekre vonatkozik, míg a magánlakásokban, a családi házakban, sőt garázsokban folytatott ilyen jellegű gazdasági tevékenység esetén a biztonsági, műszaki követelmények nem egyértelműek. Koszalinban egy családi ház egyes helyiségeiről volt szó. Joachim Brudzinski belügyminiszter a sajtóértekezleten szigorú büntetőjogi következményeket helyezett kilátásba az építészeti és tűzmegelőzési szabályok megszegése esetében. Koszalinban a tűzoltóság azonnal reagált, mégis „elveszítették a harcot azok miatt, akik a könnyű, gyors haszonszerzés miatt halálos veszélynek tették ki az ártatlan gyerekeket” – tette hozzá. Felhívta a szülőket is, hogy maguk kezdeményezzék a hatóságoknál azon helyek előzetes ellenőrzését, ahol gyermekeik szórakoznak. A rendőrség főparancsnoka, Jaroslaw Szymczyk tábornok közölte: a rendőrök szombat este a kiégett szabadulószobában befejezték a helyszínelést. Még péntek este őrizetbe vették a szórakozóhely tulajdonosát, egy 28 éves, büntetlen előéletű férfit. A gyanúsítottat vasárnap az ügyészség kihallgatja, amint a szabadulószoba alkalmazottját is, aki pénteken a helyszínen volt, súlyos égési sérüléseket szenvedett, és jelenleg kórházban ápolják. Koszalinban Piotr Jedlinski koszalini polgármester vasárnapra gyásznapot hirdetett, Edward Dajczak helyi püspök délben szentmisét mutatott be az áldozatokért és családjaikért. Ezt követően az emberek tömegei a koszalini városháza előtt gyűltek össze, együtt imádkoztak. A helyszínen a katolikus Caritas jótékonysági gyűjtést szervezett a hozzátartozók támogatására. Délután öt órakor a kiégett szabadulószobánál is Dajczak püspök részvételével közös imát tartanak a tragédia sújtotta családokért.
Szerző