Rágcsálóirtóként sem kapott munkát, mert kitette a Facebookra az O1G-logót

Publikálás dátuma
2019.01.07 20:45

Fotó: Molnár Ádám
Egy már biztosnak tűnő állást bukott a Pest megyei férfi, mert a cégvezetőnek hirtelen "leszóltak", hogy jobban teszi, ha nem alkalmazza. Létezik ellenzéki és kormánypárti patkányirtás is?
Nehéz jelzőket találni arra a történetre, amelyet a 444.hu írt meg, és amely egy olyan férfiról szó, aki azért nem kapott meg egy már szóban letárgyalt állást, mert a cégvezető figyelmét időközben felhívták arra, hogy a jelölt Facebook profilképén szerepel az O1G embléma.

A cikk szerint az egy Pest megyei településen élő A., akit az RTL Klub Híradója Szabó Andrásként azonosított, hétfőn kezdett volna új munkahelyén, egy rovar- és rágcsálóirtó cégnél, azonban hétvégén megcsörrent a telefonja. A cégvezető kereste, és mivel hamar megsejtette, honnan fúj a szél, telefonját felvételre állította, így a bárki meghallgathatja a mintegy két és fél perces, megdöbbentő beszélgetést: 
A főnök közli, hogy megnézték a Facebook-profilját, és mivel oda ki van téve egy "Orbán Egy Geci"-embléma, így szó sem lehet róla, hogy együtt dolgozzanak. A vonal túlsó végén a csalódott hang meg is kérdezi, hogy emiatt nem tudja őt alkalmazni, mire a cégvezető kerek-perec kijelenti, hogy igen. Később szabadkozni kezd, hogy neki mindenben tökéletesen megfelelt volna mint új kolléga, de kapott egy telefont, és így már nem veheti őt fel. Amikor A. a beszélgetés későbbi pontján megkérdezi, ki volt az, aki "megvétózta", a cégvezető nem árulja el, de a férfi a 444-nek nyilatkozva úgy vélte, egy "fontos ügyfélről" lehet szó.

A cégvezető egyébként korábban azt is mondta, "mi teljesen függetlenek vagyunk, dolgozunk mindkét oldalon, és meg is tartjuk a véleményünket magunknak. Ennyi.” Nehezen érthető, milyen jelentősége lehet a munkavállaló politikai álláspontjának egy rovar- és rágcsálóirtó cégnél, mindenesetre úgy fest, most már patkányirtással sem foglalkozhat akárki.

Az eset az RTL Klub Híradójának érdeklődését is felkeltette, mint a műsorban elhangzott, mivel az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint politikai nézetek miatt nem érhet senkit hátrányos megkülönböztetés, a hatóságnál kezdeményezett eljárás esetén akár 6 millió forintos bírságot is kiszabhatnak. A csatorna szerint Szabó András még nem döntötte el, vállalja-e a pereskedést.
Frissítve: 2019.01.07 20:49

Újra kell vizsgálni minden devizahiteles tartozását! - LMP

Publikálás dátuma
2019.03.19 15:19
Devizahitelesek demonstrációja
Fotó: Molnár Ádám
A párt szerint erre az Európai Bíróság két döntése nyomán van szükség, amelyek megmutatták, a magyar kormány a bankok érdekeit képviselve próbálta megoldani a devizahitel-problémát.
Az LMP szerint az Európai Bíróság két döntése alapján újra kellene vizsgálni minden devizahiteles tartozását, és a kormánynak végre igazságot kellene tennie a devizahiteleknél történt visszaélések ügyében -  mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Csárdi Antal.

A párt frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, az Európai Bíróság március 14-én ismételten egy olyan döntést hozott, ami egyértelműen mutatja, hogy a magyar kormány hibásan, az európai uniós joggal ellentétesen kísérelte megoldani a devizahitel-problémát.
Az ügyben született 2015-ös törvények a bankok érdekeit képviselték és egy nagyon szűk rétegnek biztosítottak lehetőséget "elfogadható módon kiszállni" a hitelproblémából
- tette hozzá.
Csárdi Antal kijelentette: a mostani és a múlt év szeptemberi bírósági döntések alapján a magyar kormánynak és a törvényhozásnak feladata és kötelezettsége van ebben a kérdésben. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul hozzon igazságos döntést az ügyben, és számoltassanak újra minden devizahitelt, amit "tisztességtelen módon kényszerítettek a hitelfelvevőkre a bankok".
A kormány és a törvényhozás első feladata, hogy amíg nem születik az ügyben döntés, függesszék fel a "devizahiteles kilakoltatásokat" -
mondta az ellenzéki országgyűlési képviselő.

Még nem döntött a családvédelmi akciótervről az LMP

Csárdi Antal a keddi sajtóeseményen kérdésre válaszolva elárulta, a családvédelmi akcióterv parlamenti vitája után dönt arról a frakciójuk, hogyan szavaznak majd az ügyben. "Az alapcélokat én személyesen nagyon támogatom, de észre kell venni, hogy a családvédelmi akcióterv ezer sebből vérzik" - fogalmazott.

Három kormányközeli hírportált is beperelt Krekó Péter

Publikálás dátuma
2019.03.19 15:08
Krekó Péter
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A Political Capital ügyvezető igazgatójáról valótlan híreket tett közzé a Figyelő, majd azok nyomán az Origo és a 888.hu.
Jó hírneve megsértése miatt bírósághoz fordult Krekó Péter szociálpszichológus, politikai elemző. A három kormányközeli médium hamis állításai különösen előnytelen színben tüntették fel a kutatót, akinek emiatt gyalázkodó, erőszakra buzdító kommenteket és üzeneteket kellett elviselnie. Krekót a perben a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.
Idén január 4-én „leleplezőnek" szánt írással rukkolt ki a Figyelő, majd még aznap tényként tálalta mindezt az Origo és a 888 is. Több becsmérlő, hamis állításuk közül azok voltak a legsúlyosabbak, amelyek Krekó Pétert külföldi titkosszolgálati érdekek kiszolgálójának állították be, és mint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyt jelenítették meg, megkérdőjelezték ezzel szakmai tisztességét. A cikkek nem csupán az olvasók hátrányos befolyásolására voltak alkalmasak, hanem érzékelhető személyes hátrányt - munkahelyi és magánéleti károkat - okoztak Krekónak. Az írások alatti internetes kommentekben pedig számos becsületsértő és gyűlöletkeltő vélemény jelent meg róla.
Az állításokkal szemben Krekó Péter sohasem vet rész titkosszolgálati akciókban, így a brit titkosszolgálat nem létező „pszichológiai" hadviselési akciójában sem, írja a Helsinki.
Tevékenysége sohasem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot. Épp az ország érdekeit szolgálta, amikor például a szélsőjobb nemzetközi kapcsolatairól vagy az orosz politikai befolyásról és dezinformációs offenzíváról vezetett kutatást vagy készített tanulmányt.
Krekó írásaiban és interjúiban azt kritizálta, hogy a kormány ahelyett, hogy fellépne a rosszindulatú orosz befolyásszerzési kísérletek ellen, inkább tágra nyitja az ajtót előtte. A politikai elemző elleni összehangolt lejáratási kísérletnek az a célja, hogy hiteltelenné tegye a többéves kutatási eredményein alapuló kritikus megállapításait. Ismert, hogy tavaly jelent meg Krekó könyve az Athenaeumnál Tömegparanoia - Az összeesküvés-elméletek és álhírek szociálpszichológiája címmel.
A perben Krekó Pétert képviselő Magyar Helsinki Bizottság maga is gyakran kerül a kormánypropaganda célkeresztjébe. A civil jogvédő szervezet számos helyreigazítási pert nyert már kormányközeli lapok ellen és több esetben biztosított jogi képviseletet olyanoknak, akiket a kormány és propagandája akart lejáratni.