Bankot vált Matolcsy unokatestvére

Publikálás dátuma
2019.01.09. 19:40

Érdekeltségei számláit az CIB Bankhoz és az OTP-hez helyezte át.
Gyorsan reagált Szemerey Tamás arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti biztost kirendelve korlátozta a Matolcsy György MNB-elnök unokatestvére 98 százalékos közvetett tulajdonában álló NHB Bank 7 millió forint feletti kifizetéseit: az üzletember számos érdekeltsége számláit az NHB-tól a CIB Bankhoz és az OTP Bankhoz helyezte át – tárta fel az Mfor.hu. A határozott MNB-lépés előtt Matolcsy György és Szemerey Tamás összekaphatott az utóbbi 33 százalékos tulajdonában álló – bár elsősorban a kormányfő strómanjának tartott Mészáros Lőrinchez köthető - MKB Bank kapcsán – hallotta a lap piaci berkekből. A jegybankelnök állítólag az MNB-alapítványokat is hasonló számlavezető-váltásra kérte. 2017 végén számos Szemerey-érdekeltség is bőven 7 milllió feletti összeget parkoltatott az NHB-nál. A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám két cége röviddel a december 18-i MNB-fellépés előtt szintén új számlákat létesített a Gránit Banknál. A lap információi szerint az MNB elkerülné az NHB csődjét. Így a csendes kivezetés, illetve eladás is szóba kerülhet. De akár leválaszthatják a jól működő befektetési szolgáltatási üzletágat, illetve a betétállomány az MKB-hoz kerülhet. A bank ügyfelei egyelőre nem tudják, mikor és milyen mértékben juthatnak megtakarításaikhoz, indíthatnak-e végrehajtást, felszámolást, illetve mikor fordulhatnak igényeikkel az Országos Betétbiztosítási Alaphoz.
Szerző

Légüres tér a lakástakarékok után

Publikálás dátuma
2019.01.09. 18:32

Fotó: Kollányi Péter / MTI
Szociális károkat is okozott a pénztárak megszüntetése. Kérdés, van-e a lakosságnak félretehető jövedelme.
Mindeddig nem lépett érdemi befektetési forma az államilag támogatott lakástakarék-pénztár (ltp) eltörlése helyébe - vélekedett a Népszava megkeresésére Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Az ltp-k évi legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatását tavaly ősszel váratlanul, néhány nap alatt vonta vissza a Fidesz-KDNP. Pedig a lehetőség havi legfeljebb 20 ezer forint félretétele mellett nyolc év alatt 8 százalékot hozott. (A törvény kihirdetéséig szerződők a lejáratig élvezik a kedvezményt.)  Molnár László emlékeztetett: az állampapírok éves hozama középtávon 3-4,5 százalék, de ott ilyen kis havi összegek értelmezhetetlenek. A hagyományos betétek kamata pedig nem számottevő. Az ltp-k megszüntetése a vezérigazgató szerint szociális károkat is okozott. Az 5 ezer fősnél kisebb települések lakói ugyanis érdemben csak ebből végezhettek felújításokat, közművesítést. Nagyobb településre költözve pedig szinte csak az albérlet jöhet szóba, hisz a lakásáremelkedés miatt ma már a hitel melletti önrészre is alig telik. A vezérigazgató nem azt tartja fő kérdésnek, hogy mibe fektessünk, hanem hogy van-e a lakosságnak félretehető jövedelme. Az ltp-tulajdonosok háromnegyede nem tudja, mibe fektesse a pénzét a jövőben - idézi a Világgazdaság a Magánpénzügyi Akadémia 500 érintett megkérdezésén alapuló kimutatását. Konkrét elképzelést néhány tapasztalt befektető fogalmazott meg.
Szerző
Témák
lakástakarék

Milliárdokból újítják fel a Tiborczék szállodája melletti teret

Publikálás dátuma
2019.01.09. 14:15

Fotó: Szalmás Péter
Mintegy 2,3 milliárd forintból újul meg a Vörösmarty tér. A Podmaniczky tér is átalakul.
Teljesen megújul Budapest két nagy belvárosi tere, a Vörösmarty és a Podmaniczky tér – jelentette be Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere szerdán. A polgármester az MTI tudósítása szerint a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy egy 21. századi új belváros jöjjön létre. A január 7-én elindult rekonstrukciós munkák a kerület beruházásában, a kormány és a főváros támogatásával valósulnak meg, a tervek szerint augusztus 31-ig befejeződnek. Szentgyörgyvölgyi Péter elmondta, hogy a főváros tulajdonában lévő Vörösmarty tér faltól-falig megújul, a több mint 30 éves beton térkő burkolatot magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat váltja majd. Új köz- és díszvilágítási rendszer lesz a régi helyett, továbbá megújulnak az utcabútorok és „úttartozékok”. Szavai szerint a téren tartandó vásárok és a kulturális rendezvények igényeit jobban kiszolgáló teret hoznak majd létre, a felújítás során kialakítják az egységes arculatú árnyékoló rendszerek fogadószerkezeteit és a burkolatba rejtett szükséges elektromos csatlakozási lehetőségeket. A polgármester kiemelte, hogy a Vörösmarty-szoborcsoport körül méltó környezetet alakítanak ki, illetve a tér rekonstrukciójához kapcsolódóan a környező mellékutcákat is felújítják. Megújul a Deák Ferenc utca Bécsi utca és Apáczai Csere János utca közötti szakasza, valamint a Vigadó utca és a Harmincad utca. A Vörösmarty téren hét százalékkal nő majd a zöldfelület, és a lehetőségekhez mérten tizenöt új fát ültetnek: hetet a téren, a környező utcákban pedig nyolcat. Az Oroszlános kutat áthelyezik a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásához. Az Arany János utcai metrómegállónál lévő Podmaniczky Frigyes tér felújításáról szólva Szentgyörgyvölgyi Péter közölte: a téren 30 százalékkal nő zöldfelület és 82 új fát ültetnek, megszűnik a trolibusz végállomás, megújul a közvilágítás, valamint természetes kőburkolattal látják el a területet. A cél az, hogy a Podmaniczky tér központi része valóságos városi ligetté váljon – hangsúlyozta. A január 7-én elindult rekonstrukciós munkák a kerület beruházásában, a kormány és a főváros támogatásával valósulnak meg, a tervek szerint augusztus 31-ig befejeződnek. A Vörösmarty tér felújítása mintegy 2,3 milliárd forintból valósul meg állami támogatással, a Podmaniczky tér rekonstrukciója mintegy 1,2 milliárdból fővárosi támogatással. A 24.hu a rekonstrukciós munkákkal kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy a Vörösmarty tértől karnyújtásnyira van az a két épület, a belvárosi Mahart-ház és a Dorottya utca 2. alatti ingatlan, amelyeket Orbán Viktor kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségei közé sorolnak, és ötcsillagos szállodává alakítják át. Tavaly nyáron a kormány kiemelt beruházásnak minősítette ezt a projektet.
Szerző