Több mint hétszáz defibrillátort szerez be az MLSZ

Publikálás dátuma
2019.01.11. 12:52
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
784 defibrillátor–újraélesztő készüléket, illetve 450 darab mobil EKG-berendezésre írt ki közbeszerzést a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) – derül ki ez európai közbeszerzési portálról.
A két beszerzésre - amelyek itt és itt olvashatók - összesen 330 millió forintot szánna a szövetség, igaz, ez csak a beszerzés tervezett összege, ennél az ajánlattevők kisebb árat is megadhatnak. Ebben az esetben defibrillátoronként 364 ezer forintot költenének el, míg EKG-készülékenként 100 ezer forintot. A mobil EKG-készülékkel még idejekorán észlelni lehet, hogy ha például egy komoly állóképességi sportoknál - például futballjátékosnál - szívritmuszavar lépett fel, akkor amikor még panaszmentes a játékos állapota. Az ilyen, korai állapotban észrevehetetlen szívritmuszavar később akár súlyos szövődményekkel is járhat a játékosra nézve.

Főpolgármesterként szigorítaná a szmogrendeletet Karácsony Gergely

Publikálás dátuma
2019.01.11. 12:49

Fotó: Tóth Gergő
Budapest egész Európában az egyik legrosszabb levegőjű nagyváros – mondta, hozzátéve: ki kell alakítani egy hosszú távú stratégiát, hogy csökkenjen a szálló por koncentrációja a fővárosban.
A jelenleginél szigorúbb szmogrendeletet szeretne megválasztása esetén a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje. Karácsony Gergely pénteken a zuglói Bosnyák téren tartott sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint elmondta: Budapest az egyik legrosszabb levegőjű nagyváros egész Európában, egyes légszennyezettségi mutatók rendszeresen az egészségügyi határérték felett vannak. A légszennyezettség országos szinten is komoly probléma, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarországgal szemben, amiért az nem lép fel elég hatékonyan a légszennyezettség csökkentése érdekében. Az ellenzéki politikus, Zugló polgármestere jelezte: a jelenlegi szmogriadó-rendelet nem ad elegendő jogosítványt a fővárosnak ahhoz, hogy amikor igazán kritikus a helyzet, fel tudjon lépni. Hozzátette: ki kell alakítani egy hosszú távú stratégiát, hogy Budapesten csökkenjen a szálló por mennyisége. Megjegyezte, hogy így látja a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace is. Mint mondta, szigorúbb szabályozásra lenne szükség, így kampánya második ígérete egy szigorúbb szmogriadó-rendelet. Emellett ki kell alakítani egy hosszú távú stratégiát, hogy Budapesten csökkenjen a szálló por koncentrációja – közölte, hozzátéve: szükségesnek tartja, hogy a szmogriadó riasztási fokozatánál visszatérjenek ahhoz a rendszerhez, hogy páros napokon a páros rendszámú, páratlan napokon a páratlan rendszámú járművek közlekedhessenek. A szmog nagyon alattomos gyilkosa a város lakóinak, Magyarországon évente tízezernél is többen halnak meg a légszennyezettség magas szintje miatt – emelte ki. Karácsony Gergely elmondta azt is, Zugló jelenleg egy nemzetközi légszennyezettség-mérő projektben vesz részt, ennek részeként az Országos Meteorológiai Szolgálat mobil mérőállomása két hétig a Bosnyák téren, két hétig egy másik helyszínen vizsgálja a levegőszennyezettséget. A polgármester hozzátette: ezzel egyrészt megbízható adatokkal rendelkeznek majd a légszennyezettségről, de a kerület azt is vállalta, hogy olyan modelleket alakítanak ki, amelyek alapján a mérőállomás hiányában is pontosan tudják előre jelezni a zuglóiaknak a várható légszennyezettséget. Ehhez kapcsolódóan egy applikációt is készítenek majd. Jelezte, hogy a projektben az adatok alapján szigorúbb szmogriadó-rendeleteket javasolnak majd a fővárosban és a programban részt vevő más európai városok vezetőinek.
Szerző

Egyre rosszabb a helyzet – Mutatjuk, hol problémás a levegő

Publikálás dátuma
2019.01.11. 12:29

Fotó: Népszava
Országszerte nőtt a légszennyezettség a levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt.
Az ország jelentős részén romlott a levegőminőség a csütörtöki nap folyamán – közölte a Tisztifőorvos a Facebook-oldalán. Putnokon veszélyes volt a levegő minősége, Budapesten, Dorogon, Dunaújvárosban, Egerben, Esztergomban, Miskolcon, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán, Tökölön, Vácon és Várpalotán pedig kifogásolt minősítést kapott a levegő-egészségügyi helyzete.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek, az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők lehetőleg kerüljék a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenységet. A Putnokon és térségében tartózkodóknál légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés) jelentkezhetnek. Magas koncentráció esetén a kisméretű aeroszol részecskék a szem kötőhártyáját is irritálhatják, így gyakori tünet lehet a könnyezés. Az érintett településeken a megerősödő szél vagy csapadék hozhat javulást. Hozzátették, hogy a legjelentősebb légszennyező forrás a helytelen lakossági tüzelés, és a légszennyezés elkerülése érdekében a távhővel vagy a földgázzal történő fűtés a legkedvezőbb.
Szerző