Előfizetés

Tiltólistára tennék a Novicsokot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.14. 16:02

Fotó: CHRIS J RATCLIFFE / AFP
Az orosz fejlesztésű katonai idegmérget a Szkripal-ügy miatt tiltaná be egy, közel 200 tagot számláló nemzetközi szervezet.
A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) támogatja az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez használt, Novicsok néven emlegetett mérgező anyag betiltását - derült ki Sabine Nolke, Kanada OPCW-hez delegált tagjának Twitter-üzenetéből hétfőn. A 193 tagú nemzetközi szervezet ez idáig nem adott hivatalos tájékoztatást a hétfőn, zártkörű ülésen hozott döntésről.
Sabine Nolke szerint a hágai szervezet döntéshozó szervének 41 tagja az Egyesült Államok, Hollandia és Kanada javaslatára határozott arról, hogy két szert is felvesz az idegrendszerbe kerülve bénulást okozó mérgeket (toxin) rögzítő listájára, amelyek közül az egyik a szovjet időkben kifejlesztett Novicsok. 
Mint közölte, Oroszország nem vett részt a döntéshozatalban, de nem is akadályozta meg a javasolt vélemény elfogadását. A tagállamoknak 90 nap áll rendelkezésére, hogy kifogással éljenek a határozat ellen, ellenkező esetben az érintett szerek a vegyi fegyvereket ellenőrző nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) hatálya alá kerülnek. Kanada arra szólítja fel a tagállamokat, hogy támogassák a javaslatot egy biztonságosabb a világ érdekében - idézi Nolke szavait az MTI.

A halál parfümje

2018. március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. A volt kettős ügynök és lánya kórházi kezelést követően felépültek, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak - egy  gyanútlan brit nővel azonban végzett a parfümös üvegbe rejtett, majd a merénylet után eldobott idegméreg: a halálos dózishoz elég volt annyi, hogy egy cseppet bőrére kenjen az anyagból. . A londoni kormány állítása szerint a merényletkísérletet az orosz katonai hírszerzés két ügynöke követte el a szovjet hadsereg által az 1970-es és 1980-as évek során kifejlesztett Novicsok nevű méreggel, Moszkva azonban tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Nyolc német reptéren sztrájkolnak kedden, budapesti járatokat is töröltek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.14. 16:00

Fotó: AFP/Picture-Alliance
A munkabeszüntetés egész napos lesz, de régiónként eltérő időben kezdődik. A Lufthansa-csoport több budapesti járatát is törölte a munkabeszüntetés miatt.
Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren tartanak sztrájkot kedden a biztonsági szolgálatok dolgozói, Frankfurt és Hamburg mellett Münchenben, Hannoverben, Brémában, Drezdában, Lipcsében és Erfurtban is – közölte hétfőn a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi). A szakszervezet korábban úgy tervezte, hogy a frankfurti és a hamburgi repülőtéren folytatja az előző héten kezdett sztrájksorozatot. Közleményében kiemelte, hogy
az immár nyolc repülőtérre kiterjedő munkabeszüntetés „nagyon erősen korlátozhatja” a légi közlekedést.

A munkabeszüntetést azért tartják, mert a biztonsági szolgálatok munkaadói érdekképviselete (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen – BDLS) továbbra sem tett „tárgyalása érdemes ajánlatot” a bérek rendezéséről. A sztrájk nagyjából 220 ezer utazót érint – közölte a repülőtér-üzemeltető vállalkozások szövetsége (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen – ADV), amely szerint a szakszervezet felelőtlenül jár el. A munkabeszüntetés „az egész német légiközlekedési hálózatot megbéníthatja” – áll az ADV közleményében. Frankfurtban, a legnagyobb németországi repülőtéren a keddre tervezett 1200 járat közül 470-et előre töröltek.

Több budapesti járat is érintett

A Budapest Airport járatinformációs rendszere alapján a sztrájk miatt több keddi, budapesti járatát is törölte a Lufthansa-csoport. Az adatok szerint a Lufthansa öt járatot teljesített volna Budapestről Frankfurtba, de mind az ötöt törölték. Emellett nem indul el a Lufthansa 1335-ös, müncheni, illetve a csoporthoz tartozó diszkont Eurowings reggeli, Hamburgba tartó 7783-as járata sem, mivel az érkező járatokat is törölték.

A Verdi egységesen 20 eurós (6420 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. A szakszervezet és a BDLS bértárgyalásán eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül. A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban. A BDLS szerint a Verdi követelését egyes térségekben 40 százalékos béremeléssel lehetne teljesíteni, és ekkora emelést nem tudnak kigazdálkodni a munkaadók. A dolgozók sztrájksorozata hétfőn kezdődött, munkabeszüntetést tartottak a berlini nemzetközi repülőtereken (Tegel, Schönefeld), a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti repülőtéren. A sztrájkok miatt hatszáznál is több járatot kellett törölni.

Iskolákat vontak karantén alá a kanyaró miatt Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.14. 15:59

Fotó: ALEKSEY FILIPPOV / AFP
Influenza és más felső légúti betegségek is terjednek az intézményekben.
Karantént hirdettek és tanítási szünetet rendeltek el hétfőtől egy hétre a nyugat-ukrajnai Luck és az ország déli részében lévő Odessza összes iskolájában, elsősorban a kanyarós megbetegedések továbbra is növekvő száma miatt, miközben influenza és más felső légúti betegségek is terjednek az oktatási intézményekben – adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál. Erről Zinovija Lescsenko, a lucki városi tanács oktatási osztályának vezetője beszélt a 112 Ukrajina hírtelevízióban. A tisztségviselő elmondta, hogy megelőző intézkedésként vezették be a karantént a város mind a 27 iskolájában január 21-ig, hogy a gyerekek ne adják tovább egymásnak a fertőzéseket. Elhangzott, hogy Luckban már több mint 200 iskolás betegedett meg kanyaróban, számos gyermek nincs beoltva a vírus ellen, ráadásul a városban az influenza „súlyosabb formája” is megjelent. Az orvosok abban bíznak, hogy a karantén nemcsak megállítja a fertőzések további terjedését, de egyúttal időt biztosít a szülőknek arra is, hogy beoltassák gyermekeiket. Arra biztatják őket, hogy ne csak a kanyaró elleni vakcinát, hanem más védőoltásokat is adassanak be a gyerekeknek. Az óvodák viszont – az iskolákkal ellentétben – mindkét városban a szokásos rendben nyitva tartanak. A Szevodnya című ukrán lap internetes oldalán hétfőn közölt adat szerint tavaly Ukrajnában mintegy 54,5 ezren betegedtek meg kanyaróban, és 16-an haltak bele a betegség szövődményeibe. Idén már több mint kétezer új kanyarós megbetegedést regisztráltak és további két halálesetet: egy kétéves gyermek és egy 49 éves férfi halt bele a betegségbe. Az ukrán egészségügyi minisztérium adatai alapján 2018. október 1. és 2019. január 7. között országosan 13-an haltak bele az influenza okozta szövődményekbe. Országosan csaknem 2,44 millióan betegedtek meg ez idő alatt influenza vagy más felső légúti fertőzés következtében.