Átadták az Andrassew Iván emlékére létrehozott Sámli-díjat

Publikálás dátuma
2019.01.14. 20:55
Kácsor Zsolt újságíró, író és Csillag Ádám dokumentumfilmes kapta idén az Andrassew Iván emlékére létrehozott Sámli-díjat.
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Kácsor Zsolt újságíró, író és Csillag Ádám dokumentumfilmes kapta idén az Andrassew Iván emlékére létrehozott Sámli-díjat.
Andrassew Iván, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője hosszan tartó, súlyos betegség után 2015 január 14-én, 62 éves korában hunyt el. Halálának évfordulóján pályatársai és barátai minden évben megemlékezést szerveznek. A helyszín a hagyományoknak megfelelően hétfő este is a Dob utcai Spinoza Színház volt.
Andrassew Iván egyik kedvenc hobbija volt a sámlik gyűjtése. A szervezők egyet-egyet elkérnek családtagjaitól, hogy különleges díjként (kisebb összeg kíséretében) átadják azoknak, akiknek tevékenysége méltó Andrassew Ivánhoz. A főszervező Horváth István köszöntője után, az úgynevezett Sámli-díj átadása előtt Wahorn András zenélt, Láng Balázs pedig Andrassew-írásokat olvasott fel. A pódiumbeszélgetésen Pétefy Gergely az írói és újságírói pálya mind gyakoribb szintéziséről beszélgetett Kácsor Zsolttal, Konok Péterrel és Szentesi Évával.
A Sámli-díjat elnyerő Kácsor Zsoltról és Csillag Ádámról Tamás Ervin mondott laudációt. A mostani eseményre emlékkönyv is megjelent a Noran Libro Kiadó gondozásában, Nagy N. Péter szerkesztésében.
A két díjazotton kívül azok is érdemesek rá, hogy nevüket megemlítsük, akik a rendezvény szervezőiként évről évre sokat tesznek azért, hogy életben tartsák Andrassew Iván emlékét. A teljesség igénye nélkül: Danó Anna, Horváth István, Karácsony Ágnes, Katona József, Nagy N. Péter, Péterfy Gergely, Sárközy Tamás, Scipiades Erzsébet, Tamás Ervin.
Amilyen igényes volt önmagával szemben, annyira megkövetelte ezt a szerkesztőségtől is, amelynek szellemiségéhez naponta a nevét adta – idézzük az Andrassew Iván halálakor megjelent nekrológot a Népszavából. Egyik alapítója volt a Mai Napnak, később a Népszabadság munkatársa lett, de már akkor igyekezett megtanulni az internetes újságírást, amikor az még nálunk nem is gyerek, csupán bébi cipőben járt. Tudósította a Romániai Magyar Szót, műsort szerkesztett a Klubrádióban, állandó szerzője volt a Hócipőnek, írt novellákat, portré könyvet, szerepeltek írásai antológiákban.
ANDRASSEW IVÁN 1952-2015
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 20:59

„Nemzeti lábakra” állítanák a Szegedi Egyetemet

Publikálás dátuma
2019.01.14. 19:10

„Nemzeti lábakra” állítaná a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Zakar Péter, az egyetem rektorhelyettese - írta a Délmagyar.
Zakar – aki rektorhelyettesi kinevezése előtt a Csongrád Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt – egy pénteki kerekasztal-beszélgetésen arról is beszélt: a szocialista Botka László vezette önkormányzat évek óta semmibe veszi az egyetemet. „Mindenképp új városvezetésre van szükségünk. (…) Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik” – mondta a portál tudósítása szerint. – Megdöbbentő, amit a rektorhelyettes úr állít – nyilatkozta lapunknak Nagy Sándor alpolgármester. Rámutatott: a városvezetés és az egyetem közti együttműködés sikeres. Egyebek mellett az SZTE új klinikáihoz a város biztosította a külső infrastruktúrát, az egyetem új lézerközpontjához is milliárdokért fognak utat építeni. – Ez egy pártpolitikai megnyilvánulás volt, amivel Zakar megmutatta, milyen érdekeket képvisel valójában – mondta. A rektorhelyettes kijelentéseivel kapcsolatban kerestük az egyetemet is, hétfő estig nem reagáltak. 
Szerző

Németh Szilárd a halászlét is Orbán mosolyával ízesíti

Publikálás dátuma
2019.01.14. 18:04
Németh Szilárd
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Fényképpel üzent a hasát és miniszterelnökét hasonló hévvel szerető csepeli politikus: a migráció, egy Orbán-portré a karácsony, sőt fideszes hűtőmágnes és póló is belefért a kompozícióba.
„A Csepeli Hírmondó következő számában a karácsonyi halászlé receptem jelenik meg” -üzente Facebook-oldalán büszkén Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, aki fotót is posztolt a produktumról. 
Miután túlléptünk a gyors (bár alapvetően hiábavaló) gondolatmeneten, hogy mennyire aktuális Németh karácsonyi receptjét egy január 17-én megjelenő kiadványban közölni – és hogy egy önkormányzati fenntartású lapban miért indokolt egy fideszes politikust reklámozni – máris tarkón csap minket a sokkolóan komplex látvány.
 A fotó kép a képben: Németh Szilárd önfeledt mosollyal szűri le a gyanús állagú levet, a procedúrát pedig jóváhagyó mosollyal figyeli a háttérből Orbán Viktor fideszes mágnesekkel hűtőre tapasztott portréja. A narancssárga karkötőt is viselő Németh Szilárdon egy kopasztott csirkét ábrázoló fideszes póló feszül, alatta a felirat Ne hagyd, hogy téged is megkopasszanak! (A póló még a 2008-as szociális népszavazás kampányára készülhetett). Hogy kik kopasztanak, ebben a kontextusban még nem egyértelmű, de ha kibetűzzük az Orbán fotója alá ragasztott szöveget,  nyilvánvalóvá válik. Egy részlet ez a miniszterelnök Magyar Időkben megjelent, bevándorlásról szóló cikkéből, az alábbi: 
„(...)Az sem puszta jóslat, hogy ha egy baromfiudvarba rókákat eresztenek be, az senkinek sem lesz jó, mert a rókák meg fogják enni a csirkéket, a gazda pedig ezért le fogja lőni a rókákat. Mindenki törvényszerűen rosszul jár, és utólag nem színlelhetünk meglepetést. De akkor kinek jó ez? Kinek az érdekét szolgálja? Az európai polgárok választ várnak a kérdéseikre.”

Tehát, a példázatban a bevándorló a róka, a magyar ember pedig a csirke. Szerencsére az ólat most komoly fal védi a betolakodóktól; a csirke megőrzi tollait, kedvére csipegethet, és Németh Szilárd elől sem eszik el gyüttment migránsok a karácsonyi menüt - hála a Gazdának.  A hasbarát és bevándorlóellenes gondolatmenet ezzel körbeér, és elégedetten simogatja  fideszes pólós pocakját - összetett dolog ez, mégis milyen egyszerű.
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 18:07