szesz;

2019-01-19 10:27:27

Minden negyedik magyar alkoholista lehet

A hivatalos statisztika ennek a számnak a töredéke, csakhogy az addiktológusok szerint az elfogyasztott szesz mennyiségéből másra lehet következtetni.

Az alkoholfogyasztásban élen járó európai kontinensen, és ezen belül Magyarországon is csökken a szeszbevitel, írja az atv.hu. Az alkoholisták becsült tömegét úgy kalkulálják, hogy a májcirrózisban elhunytak számát szorozzák 144-gyel: ez alapján 1999 óta 866 ezerről 379 ezerre csökkent az alkoholfüggők száma hazánkban. (Ezzel párhuzamosan azaz adott évben pszichiátriai kezelés alatt álló alkoholisták száma 47 ezerről 15 ezerre apadt.)

Egy "átlag magyar" évente 12 liternyi tiszta szesznek megfelelő italt nyel be (a férfiak amúgy kétszer annyit fogyasztanak, mint a nők) - és ez a világ élivóinak számító kelet-európaiak között nem kirívó érték. Csakhogy addiktológusok szerint az évi és fejenkénti 11-12 liter tiszta szesz valójában azt jelenti, hogy minden negyedik magyar alkoholista.

A KSH tematikus kiadványaiban is arról lehet olvasni, hogy a statisztikák alulbecsültek. „Az alkoholistának testi és szellemi egészségkárosodással, emberi kapcsolatainak, társadalmi és anyagi helyzetének romlásával kell számolnia. Magyarországon – becslések szerint – nagyivó a társadalom ötöde, és alkalmi ivó a fele. Bár az alkoholos májbetegségben meghaltak és az ebből becsült alkoholisták száma az utóbbi években jelentősen csökkent, a probléma továbbra is jelen van. Az érintettek nehezen néznek szembe problémájukkal, hiszen a pszichiátriai és addiktológiai gondozókban a segítségre szorulóknak csak a töredéke jelenik meg” – olvasható a KSH szenvedélybetegségekkel foglalkozó online magazinjában. 

Pozitív trend ugyanakkor, hogy valamennyi iskolázottsági csoportban csökkent az alkohol okozta élettartam-veszteség. Két demográfus, Bálint Lajos és Németh László tavaly megjelent elemzésében egyebek között azt mutatta ki, hogy 1989–2012 között az alkohollal kapcsolatos elhalálozások esetén az átlagos életkor a férfiaknál közel öt évvel növekedett minden iskolai végzettségi kategóriában (általános iskola, szakiskola, érettségi, diploma).