USA;Donald Trump;mexikói fal;

2019-01-20 10:16:08

Nemet mondtak Trump ajánlatára

A demokrata párti törvényhozók azonnal visszautasították az elnök felvetését, hogy haladékot adna a fiatal illegális bevándorlóknak a kitoloncolás alól, ha megkapná a pénzt a mexikói határ mentén létesítendő védműre.

Donald Trump „nagy horderejű” beszédet helyezett kilátásba szombatra. Azt ígérte, abban olyan ajánlatot tesz a demokratáknak, ami újra teljes gőzzel mozgásba lendítheti az immár ötödik hete részlegesen megbénult szövetségi kormányt. A leállásnak az az oka, hogy az elnök nem hajlandó aláírni olyan költségvetést, amely nem tartalmaz fedezetet a határvédő fal vagy kerítés építési költségeire. A demokraták hatástalannak, egyszersmind erkölcstelennnek tartanák a bevándorlók távoltartására szolgáló létesítményt.

Trump most azzal próbálta kimozdítani az ügyet a holtpontról, hogy kilátásba helyezte: ha a demokrata többségű képviselőház megadja a kért pénzt a mexikói határ védelmére, akkor haladékot kaphatnak a kitoloncolás alól azok a fiatalok, akiket - zömmel Közép-Amerikából érkező - illegális bevándorló szüleik jogellenesen hoztak be kisgyerekként az Egyesült Államokba, ahol aztán kijárták az általános és a középiskolát, most pedig felsőfokú tanulmányokat folytatnak vagy dolgoznak.

Ezt a közel egymillió fiatalt, akiket – utalásképpen arra, hogy az „amerikai álom” beteljesülését remélik - „álmodóknak” nevez a média, elvben, a törvény alapján ki kellene toloncolni az országból. Az előző elnök, Barack Obama azonban rendelettel haladékot adott azoknak, akiknek feddhetetlen az életvitele.

Donald Trump republikánus kormányzatának igazságügyi minisztériuma viszont arra az álláspontra helyezkedett, hogy Obama túllépte hatáskörét. A kitoloncolások mégsem indultak meg, és a demokrata ellenzék azt követeli, hogy tartósan és megnyugtatóan rendezzék ezeknek a fiataloknak a helyzetét, lehetőséget adva az amerikai állampolgárság megszerzésére.

Szombati beszédében Trump erre nem tett ígéretet, csupán ugyanannak a haladéknak a reményét csillantotta meg, amit már Obama is nyújtott.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője egyaránt elutasította az elnök ajánlatát. Egyúttal kilátásba helyezték, hogy ha Trump aláírja a határvédő létesítmény finanszírozását nem tartalmazó költségvetést, és ezzel feloldja a kormányzat részleges bénultságát, akkor a demokraták hajlandóak tárgyalást kezdeni az idegenrendészet és a határbiztonság kérdéseiről.