Így akarjon segíteni az ember: nyolc év börtönt is kaphat a magyar etikus hacker

Publikálás dátuma
2019.01.27. 12:23
Illusztráció: Shutterstock
A tizenéves fiatal még 2017 nyarán tárt fel a Magyar Telekom informatikai rendszerében egy felhasználók százezreit fenyegető hibát. A cég feljelentette, a vádirat pedig szigorú - és furcsa - lett.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a napokban számolt be annak a a tizenéves fiatalnak a büntetőperéről, aki 2017 nyarán felhasználók százezreit veszélyeztető hibát tárt fel a Magyar Telekom informatikai rendszerében. A TASZ tájékoztatása szerint "az ügyészség olyan vádirat alapján kér börtönt", amelyből "nem derül ki, hogy pontosan mit is követett el" - idézi az Index. Mint írják, például nincs benne az elkövetés helye, ideje, eszközei vagy éppen módja,
„és általában semmi, amit a törvényes vádhoz szükséges lenne részletesen bemutatni”.

A fiatalnak a hírek szerint az ügyészség szokatlan vádalkut ajánlott fel: ha beismeri a bűnösségét, 2 év felfüggesztettet kap, ha nem, akkor akár 5 év letöltendő börtönbüntetést fognak kérni. Miután ezt elutasította, az ügyészség súlyosbított a vádiraton: most már azt írják, hogy a vádlott bűncselekményt közérdekű üzem megzavarásával követte el, így akár 8 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat. Emellett előzetes letartóztatást is kezdeményeztek, az ügyészségnek azzal a meglehetősen furcsa indoklással, hogy „nem vagyunk informatikusok, de a médiából tudjuk, hogy ha valaki számítástechnikai eszköz és internetkapcsolat birtokában megfelelő szaktudással rendelkezik, akkor ezeket a digitális lábnyomokat, amiket hagy, azokat el is tudja tüntetni” Az előzetes letartóztatást a bíróság végül visszautasította. A vádiratban leírt "közérdekű üzem megzavarása" egyébként a beszámolók szerint az volt, hogy a nyilvános, interneten elérhető felhasználói útmutatóban felfigyelt egy DNS-kiszolgálóhoz tartozó olyan IP-címre, amiről kiderült: azon keresztül rendszergazdai jelszót lehet szeretni, majd azzal belépni a Magyar Telekom belső informatikai rendszerébe.

A hibát jelezte a Telekomnak, sőt, be is ment a céghez, hogy személyesen adhassa át a biztonsági kockázatról készített elemzését a cég kiberbiztonsági szakembereinek

- ezért is nevezik "etikus" hackernek, vagyis a célja éppen az volt, hogy a vállalat figyelmét felhívja a hibára, hogy azt kijavíthassák. „ A találkozón tapasztaltak azonban nem nyugtatták meg afelől, hogy a hibát tényleg megszüntetik, ezért később ismét belépett a rendszerbe, hogy tesztelje azt. Mint kiderült, semmit sem javítottak ki, ügyfelünket viszont ekkor már feljelentették” – írja a TASZ.

A Magyar Telekom reagált az ügyben most megjelent új információkra, mint írták, "a konkrét esetben a Magyar Telekom ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, ugyanis a hacker – az etikus hackelés kereteit túllépve – az első támadást követően újabb támadásokat indított, az addig megszerzett adatok segítségével további rendszerek feltörésébe kezdett. A támadás ügyfelek személyes adatait nem érintette, azok teljes biztonságban voltak és vannak. A támadása nem érintette azokat a távközlési hálózatokat sem, amelyeken az ügyfelek kommunikálnak. A hacker által feltárt hiányosságokat cégünk haladéktalanul kijavította, megszüntette”
Szerző

Nem jár a tiszacsegei komp

Publikálás dátuma
2019.01.27. 11:44

Jégzajlás miatt nem jár a tiszacsegei komp, emiatt a környéken 40, de akár 70 kilométert is kerülni kell.
Lévai Zoltán, a komp üzemeltetője az állami televízióban elmondta, csütörtökön még tudtak közlekedni, péntektől viszont a biztonság érdekében leállították a kompközlekedést és figyelőszolgálatot létesítettek. A Tisza-tóról Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakaszvezetője azt mondta, a legvastagabb jég mintegy 10 centiméteres, ennek ellenére veszélyes rajta tartózkodni, mert a jégre hullott hó megtévesztő lehet, alatta nem is hízik annyira a jég. A vízügyi szakemberek szerint egyelőre sehol nem kell készültséget elrendelni, és a jégtörő hajókat is csak akkor állítják szolgálatba, ha nagyobb felületen fagy be a Tisza - hangzott el a híradóban.
Szerző

A holokauszt emléknap alkalmából is migránsozik a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.01.27. 10:36

Fotó: Draskovics Ádám
Elfogadhatatlan az antiszemitizmus bátorítása Európában, így Magyarországon is - közölte a kormánypárt. Bár a migráns kifejezést nem említik szó szerint, de azért egy kis bevándorlásozás van a szövegben, és megkapják a magukét az ellenzéki pártok is.
Azt írták: egyetlen nemzedék sem felejtheti a holokausztot, amely a 20. században több millió ember, köztük több százezer magyar megsemmisítéséhez vezetett. Úgy fogalmaztak: "A szabadjára engedett antiszemitizmus terrort, népirtást, és totális háborút hozott Európára és a világra." A kormánypárt arra hívta fel a figyelmet: a világ azt hitte, hogy ez nem ismétlődhet meg, most mégis sok zsidó ember újra félelemben él Nyugat-Európában, mert "a tömeges bevándorlással együtt az antiszemitizmust is rászabadították a kontinensre". A Fidesz szerint történelmi bűnt követnek el, akik antiszemita bevándorlók tömegeit engedik Európába és azok a magyar ellenzéki pártok is, amelyek a hatalom reményében képesek "összeborulni" az antiszemita, szélsőséges politikai erőkkel. Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.
Szerző