Sintérére akadt a kutyapárt

Publikálás dátuma
2019.01.28. 19:58

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Olyan elszámolásokat kértünk, amelyeknek az ellenőrzött szervezetnél folyamatosan rendelkezésre kell állnia, és gyakorlatilag csak le kell venni a polcról – mondta lapunknak az ÁSZ kommunikációs vezetője az MKKP kampányköltéseiről szóló bizonylatok hiányos benyújtására reagálva.
Irdatlan mennyiségű dokumentumot kellett összeszednünk nyár közepén, amikor épp mindenki nyaralt, például a pénzügyesünk. Mivel nem lehet tudni előre, pontosan mikor és mit kérnek (vagy csak még tapasztalatlanok vagyunk ez ügyben), nem volt elég az az öt munkanap, amit adtak, hogy feltöltsük a rendszerükbe – a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) ezzel magyarázza, miért nem tudta határidőre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendelkezésére bocsátani a kampányköltésekről szóló bizonylatokat. A kutyapárt tájékoztatása szerint 150 millió forint elszámolásáról van szó. Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője megkeresésünkre közölte: a törvény világosan előírja, hogy öt munkanapon belül kell benyújtani az ÁSZ által kért dokumentumokat. - Olyan elszámolásokat kértünk, amelyeknek az ellenőrzött szervezetnél folyamatosan rendelkezésre kell állnia, és gyakorlatilag csak le kell venni a polcról – mondta lapunknak. A kommunikációs vezető megismételte, hogy az ÁSZ a nem végleges megállapításait tartalmazó jelentéstervezetet küldte meg a pártnak. A megállapításokat csak a számvevőszék hozhatja nyilvánosságra: a vizsgált szervezetnek, jelen esetben a kutyapártnak ehhez nincs joga. Horváth Bálint elmondta, hogy a kampánypénzek ellenőrzése a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál és további hat szervezetnél folyamatban van, jelentését pedig az ÁSZ „az ellenőrzött szervezetek észrevételeinek tüzetes értékelése után” hozza nyilvánosságra. A számvevőszék – tette hozzá – minden pártot azonos törvényi előírások és eljárási szabályok szerint ellenőriz. Más kérdésünkre Horváth Bálint nem válaszolt, így arról sem nyilatkozott, hogy a végleges jelentés elkészítésekor az ÁSZ figyelembe veszi-e a határidőn túl benyújtott számlákat. Az eddigi esetek alapján a számvevőszék részéről többféle szankció is szóba jöhet. Ha az ÁSZ orvosolható szabálytalanságokat talál, akkor a „törvényes gazdálkodás helyreállításáig” felfüggeszti az állami támogatást. Ha viszont tiltott párttámogatást vél felfedezni, akkor visszafizetteti az annak megfelelő összeget. Ráadásként a tiltott támogatást elfogadó párt ugyanakkora mértékű költségvetési támogatástól is elesik. A Jobbiknak korábban 662 millió forintja bánta a számvevőszéki eljárást, amit amúgy a párt jogsértőnek és megalapozatlannak minősített. Miközben a számvevőszék rendre a jogállamra és a törvényekre hivatkozik, tény, hogy nincs olyan fórum Magyarországon, amely felülbírálhatná az ÁSZ döntéseit. Holman Magdolna, a számvevőszék főtitkára – akinél a közelmúltban rákérdeztük, helyénvalónak tartja-e, hogy nincs jogorvoslati lehetőség – erre csak annyit mondott: „az ÁSZ nem alkotja, csak alkalmazza a jogszabályokat”.
Szerző

Tuzson eljárást indít a Wizz Air vasárnapi poggyász-balhéja miatt

Publikálás dátuma
2019.01.28. 18:16
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A gépnek a szokásosnál többet kellett tankolnia indulás előtt, így csak a poggyászok kipakolásával tudtak a megengedett súlyhatáron belül maradni. Az összes utas feladott csomagja Dubajban maradt.
A Wizz Air légitársaság vasárnapi Dubaj-Budapest (W62498) járatánál tapasztalt poggyászkezelési panaszok tisztázása érdekében Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár kezdeményezte, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala indítson eljárást a légitársasággal szemben - közölte a Miniszterelnökség.
Felmerült a gyanú, hogy a Wizz Air nem teljesítette a szerződésben vállalt és az utasok által kifizetett szolgáltatásait, az ilyen jogsértések ellen minden helyzetben kötelességünk megvédeni a magyar emberek érdekeit - írták.  A Kormányhivatal az eljárás során megvizsgálja, hogy megfelelően, pontosan és kellő időben tájékoztatták-e a fogyasztókat a poggyászproblémákkal kapcsolatban, illetve amennyiben jelentős késés következett be az adott járaton, akkor a fogyasztókat megillető jogokat biztosította-e a légitársaság.

Dubajban hagyták több utas csomagját

"Most hajnalban fél óra késéssel 1:22-kor érkeztünk egy WizzAir járattal (W62498) Budapestre Dubajból. 15-20 perc várakozás után közölték hogy az összes utas feladott poggyásza Dubajban maradt. Mindenkitől egyesével jegyzőkönyvet vettek fel (fél 4-re értünk haza), hogy mikor kapjuk meg a csomagokat, arról semmilyen tájékoztatást nem kaptunk" - írta az Indexnek a portál egyik olvasója. A pórul járt utas hozzátette, Dubajban annyit mondtak, hogy kicsit késve fognak megérkezni Budapestre az időjárás miatt, de a feladott csomagokról senki egy szót nem mondott nekik sem ott, sem az út során. Most egy linket kaptak, ahol név és azonosító használatával majd megnézhetik, hol tart a dolog, illetve annyit mondtak, ha megérkeznek a csomagok, futárszolgálat viszi majd ki a megadott címre.

Reagált a Wizz Air

"Az erős ellenszél miatt megnövekedett fogyasztás és a Budapestre előre jelzett hó miatt a Wizz Air W6 2498-as számú, Dubaiból Budapestre közlekedő járatának a szokásosnál több üzemanyaggal kellett elindulnia. Ezért, illetve a feladott poggyászok szokatlanul nagy mennyisége és tömege miatt néhány utas poggyászát felszállás előtt kirakodták, hogy a repülőgép a megengedett súlyhatáron belül maradjon. A légitársaság mindent megtesz, hogy a következő, január 29-i járattal minden hiányzó poggyászt eljuttasson az érintett utasokhoz" - közölte a portál érdeklődésére.
Szerző
Frissítve: 2019.01.28. 18:34

A szlovák közmédiánál folytatja Veiszer Alinda

Publikálás dátuma
2019.01.28. 18:12

Fotó: Németh András Péter
A műsorvezető a Pátria Rádióhoz szerződik, egyelőre fél évre írt alá egy heti három órás műsorsávra.
A szlovák közmédia napközben magyar nyelven sugárzó rádiócsatornájához, a Pátria Rádióhoz szerződik Veiszer Alinda. A műsorvezető erről először a SZEMlélek műsorában beszélt, most pedig az Indexnek elmondta: a Pátria Rádió már korábban ajánlott neki szerződést, eddig arról tárgyaltak, pontosan milyen műsort vezessen.
„Egyelőre fél évre írtam alá egy heti három órás műsorsávra. Nem politikáról, hanem – ahogy régebben is – közéletről és kultúráról lesz szó, nyilván elsősorban a magyarországi ügyekről, de szóba kerülhetnek a felvidéki témák is. Teljesen szabad kezet kaptam”

– fogalmazott.

A váltásról a portálnak úgy fogalmazott:
„nagyon örülök, ha valahol a környezetünkben van olyan közmédia, ahová betehetem a lábam, és nem vagyok tiltólistán. Jó csapatba érkezem, a szó klasszikus értelmében újságírók közé.”

Szerző