Feltüzelték szavazóikat a pártok

Publikálás dátuma
2019.01.29 07:30
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az ország több, mint háromnegyede a szavazók 81 százaléka menne el voksolni, ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások – legalábbis ez derült ki a Publicus Intézet legfrissebb, januári közvélemény-kutatásából. A szavazatai hajlandóságot ugyan rendkívül nehéz mérni, mert számos megjósolhatatlan tényező befolyásolja az aktivitás mértékét, a bizonytalan voksolók számát viszont könnyebb meghatározni. A kutatás szerint januárban a decemberi kétszázalékos csökkenés után a szavazók 48 százalékának nincs kedvenc pártja. A bizonytalanok "lemorzsolódása" a Jobbiknak és a az ellenzéki pártból kiszakadt Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalomnak hozott 1-1 százaléknyi választót. A "baloldali" pártok és a Fidesz támogatottsága nem mozdult tavaly év végéhez képest: az összes megkérdezett 23 százaléka a kormánypártot, 9 a szocialistákat, a Demokratikus Koalíciót 3, az LMP-t és a Momentumot 2-2, míg a Kétfarkú Kutyapártot 1 százaléknyian támogatják. (Ez a biztos szavazókra lebontva a következő: Fidesz-KDNP 34, MSZP-P 12, Jobbik 13, LMP 3, DK 4, Kétfarkú Kutyapárt 2, Momentum 3 százalék.) A Fidesz-KDNP támogatottsága most stagnál, de decemberben két százalékpontot csökkent. Utoljára 2017 februárjában mért a kutatóintézet a kormánypártnak ilyen alacsony támogatottságot.
A felmérés szerint az elégedetlenek aránya decemberre 11 százalékkal 53-ról 64 százalékra nőtt, ez azonban januárban 61 százalékra csökkent.
A Publicus Intézet január végén lapunk megbízásából megmérte a közelgő uniós választások részvételi hajlandóságát is. A felmérésből az derült ki, hogy csaknem 4,25 millió ember állította biztosra, hogy voksol majd. Az 52 százalékos részvételi hajlandóság vélhetően túlzó - a legutóbbi három "brüsszeli szavazáson" ugyanis az emberek 29, 35 és 39 járult urnákhoz. A Publicus mérése azt jelezhette, hogy a választók most nem tét nélküli szavazásként tekintenek az EP-megmérettetésre.
Szerző
Frissítve: 2019.01.29 07:30

14 helyet zuhant Magyarország a sajtószabadság-listán

Publikálás dátuma
2019.04.18 13:31

Fotó: Népszava
Már a 87. helyen tartunk a 180 országot vizsgáló jegyzékben.
Kiadta legújabb listáját a sajtószabadság állapotát országonként vizsgáló Riporterek Határ Nélkül (RDF) szervezet. Magyarország a tavalyi évhez képest jelentősen, 14 helyet esett vissza, így most a 87. helyen állunk a 180-ből. A szervezet ezt azzal indokolta, hogy a „magyar média tulajdonjogai még inkább az Orbán Viktorral szövetséges oligarchák kezébe kerültek,
a legfontosabb kritikus sajtótermékeknek pedig be kellett zárniuk, míg a maradék kritikus sajtó függetlensége folyamatosan veszélyben van”.
A környező országok közül a legtöbb előttünk áll a rangsorban: Szlovákia a 34., Ausztria 16., Románia pedig a 47. a listán.
Frissítve: 2019.04.18 14:12

Vajon ki lehet az, akinek Mészáros Lőrinc az avatarja?

Publikálás dátuma
2019.04.18 12:51
Forrás: bodocstibor.hu
Bödőcs Tibor egy interjúban is vicces és érdekes dolgokat árul el.
Mészáros Lőrinc Mr. Bean tudatalattijával van egy szinten szellemileg, és lassan Bill Gates-szel anyagilag - mondta a Magyar Narancsnak adott interjúban Bödőcs Tibor, akinek Nincs gólöröm című estjét 19-én adja le a Comedy Central. A Műsorban bőven kap Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, de Bödőcs szerint a csatornánál ezzel nem volt semmi probléma. Egyedül azt vizsgálták a jogászok, hogy a műsorban megnevezett emberek közszereplők-e. Arra a kérdésre, hogy Orbán és Mászáros közül melyiküket nehezebb parodizálni, azt válaszolja, hogy    
A parodistának át kell állnia arra az IQ-szintre, amin a parodizált van. Orbán tudja váltogatni az IQ-szintet, Lőrinc nem tudja a sajátját.
Persze Orbánnak sem megy mindig jól, Bödőcs szerint kétségbeejtő volt látni, amit Törőcsik Marival és a Kossuth-díjával művelt. Belerángatta egy promó videóba, de egyáltalán nem volt a helyzet magaslatán, viccelődni próbált a nagyon beteg színésznő mellett.
Azt eddig is tudtuk, hogy a humoristának nagyon rossz a véleménye az egész NER-ről, kultúrharcról, propagandáról. Az interjúban elmondja, 
tízmilliárdok mennek el az állami tévére meg rádióra, mindez azért, hogy a hatalom rodeóbikáján maradhasson a, akinek Lőrinc az avatarja. De ebből nem születik jó ország, jó tévéműsor, jó late night show.
Bödőcs elmondja azt is, hogy régebben fellépett egy céges rendezvényen, ahol a közönségben ott ült Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc is. 
Csányi nevetett, Lőrinc láthatóan nem értette.
Azt nem tudtuk meg, mi volt a poén.
Műsorainak és szerepléseinek hangsúlyos közéleti tematikája ellenére Bödőcsnek esze ágában sincs politikai karrierrel próbálkozni. Pedig ahogy elmesélte, tavaly megkeresték, hogy legyen képviselőjelölt Zalában. Azt mondja, a választás előtt "kábé három héttel" kereste meg az MSZP (az nem derül ki, hogy pontosan ki vagy milyen szintről), az édesanyját hívták fel a vonalas telefonon.
"Anyám mondta nekik, hogy Tibike nincs itthon, Pesten van, nem vállalja. Tibike nem vállal se lakodalmat, se céges rendezvényt, se választásokat."
Frissítve: 2019.04.18 12:53