Előfizetés

Feltüzelték szavazóikat a pártok

Népszava
Publikálás dátuma
2019.01.29. 07:30
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az ország több, mint háromnegyede a szavazók 81 százaléka menne el voksolni, ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások – legalábbis ez derült ki a Publicus Intézet legfrissebb, januári közvélemény-kutatásából. A szavazatai hajlandóságot ugyan rendkívül nehéz mérni, mert számos megjósolhatatlan tényező befolyásolja az aktivitás mértékét, a bizonytalan voksolók számát viszont könnyebb meghatározni. A kutatás szerint januárban a decemberi kétszázalékos csökkenés után a szavazók 48 százalékának nincs kedvenc pártja. A bizonytalanok "lemorzsolódása" a Jobbiknak és a az ellenzéki pártból kiszakadt Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalomnak hozott 1-1 százaléknyi választót. A "baloldali" pártok és a Fidesz támogatottsága nem mozdult tavaly év végéhez képest: az összes megkérdezett 23 százaléka a kormánypártot, 9 a szocialistákat, a Demokratikus Koalíciót 3, az LMP-t és a Momentumot 2-2, míg a Kétfarkú Kutyapártot 1 százaléknyian támogatják. (Ez a biztos szavazókra lebontva a következő: Fidesz-KDNP 34, MSZP-P 12, Jobbik 13, LMP 3, DK 4, Kétfarkú Kutyapárt 2, Momentum 3 százalék.) A Fidesz-KDNP támogatottsága most stagnál, de decemberben két százalékpontot csökkent. Utoljára 2017 februárjában mért a kutatóintézet a kormánypártnak ilyen alacsony támogatottságot.
A felmérés szerint az elégedetlenek aránya decemberre 11 százalékkal 53-ról 64 százalékra nőtt, ez azonban januárban 61 százalékra csökkent.
A Publicus Intézet január végén lapunk megbízásából megmérte a közelgő uniós választások részvételi hajlandóságát is. A felmérésből az derült ki, hogy csaknem 4,25 millió ember állította biztosra, hogy voksol majd. Az 52 százalékos részvételi hajlandóság vélhetően túlzó - a legutóbbi három "brüsszeli szavazáson" ugyanis az emberek 29, 35 és 39 járult urnákhoz. A Publicus mérése azt jelezhette, hogy a választók most nem tét nélküli szavazásként tekintenek az EP-megmérettetésre.

Rászállnak a hatóságok a bulinegyedre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.29. 07:01
A Gozsdu Udvar hajnalban. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
2019-ben a fennálló közbiztonsági helyzethez igazítva a szükséges mértékben növeli a jelenlétet a rendőrség az úgynevezett bulinegyedben – derült ki Pintér Sándor egy január 25-i írásbeli válaszából.
Oláh Lajos DK-s parlamenti képviselő fordult a belügyminiszterhez két írásbeli kérdéssel, hogy megtudja, fel kíván-e lépni a "sokasodó lakossági panaszok", valamint az egyre nagyobb kihívást jelentő közbiztonsági problémák ügyében a Budapest VI. és VII. kerületében működő bulinegyedben - olvasható az Index cikkében.
Oláh Lajos azt állította, naponta kap lakossági bejelentéseket és leveleket arról, hogy utcai alkohol- és kábítószerfogyasztás milyen súlyos jelei tapasztalhatóak a bulinegyed közterületein.

 „Reggelente a kapualjakban és a parkoló autók tetején a lakók számtalan ott hagyott alkoholos üvegben 'gyönyörködhetnek'. A lakosság által készített és a közösségi oldalakon posztolt fotók és videók alapján látszik, hogy jelentős közterületi alkoholfogyasztás zajlik a két kerületben" – írta például Oláh, a másik kérdését alátámasztva pedig a képviselő azt állította, „a nyílt utcán kínálgatják a valódi kábítószereket és a hamisított utánzatokat a jórészt külföldi turistáknak”.  
Pintér összevont válasza szerint éppen a napokban, azaz január 18-án razziázott a rendőrség a helyszínen, ahol a komplex „bűnügyi és rendészeti akció” célja volt „a közterületi jogsértések elkövetésének megakadályozása, az ott bűnelkövetés céljából tartózkodó személyek felderítése, továbbá a személyszállítást végzők ellenőrzése". 
A belügyminiszter ígéretet tett arra is, hogy a rendőrség folytatja az akciósorozatot, amely a police.hu idevágó beszámolója szerint a „Készenléti Rendőrség (KR), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a KR Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közös, komplex ellenőrzés” volt.

Kásler nem érez sztrájkhangulatot az egészségügyben

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.01.29. 06:46

A miniszter az Egészséges Budapestért Program pillanatnyi állásáról tartott sajtótájékoztatót, melyen egy kérdésre válaszolva reagált lapunk hétfői cikkére.
Nm tart attól, hogy sztrájkok bénítanák meg az egészségügyet - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Hozzátette: "a materiális háttere az orvosoknak és a szakdolgozóknak soha nem látott mértékben javult", hiszen bérük 2010 óta folyamatosan emelkedik. Mint mondta: nincsenek aggályai, hogy lesz-e elég szakdolgozó, hiszen a kormány számos intézkedést tett a szakemberek itthon tartására. A Népszava hétfőn arról írt, hogy a közfinanszírozott praxisok fogorvosai tiltakozó akcióra készülnek. Szerintük a kormány korábbi ígéretei ellenére továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket. Eddig ötszázan írták alá, hogy részt vennének a demonstrációban.