Európai Unió;élelmiszerminőség;

2019-01-30 08:50:00

Nem városi legenda: az élelmiszerek harmada rosszabb vagy eltérő minőségű

Az egységes piacon ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult termékek egyharmada lehet gyengébb minőségű vagy eltérő összetételű az EU bizonyos tagállamaiban.

Erről árulkodnak az Európai Bizottság (EB) Közös Kutató Központja által elvégzett tesztek előzetes eredményei. A kettős minőségű élelmiszereket vizsgáló szakértők mostanáig 64 azonos márkájú és címkéjű terméket elemeztek, és 20-ról állapították meg, hogy különböznek egymástól - számolt be Vera Jourová fogyasztóvédelemért is felelős biztos az EU mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli ülésén. “Az eredmény igazolja, hogy a kettős minőségű termékek problémája nem városi legenda” - mondta. A kutatók jelenleg 19 tagállamból származó 140 termék összehasonlító vizsgálatán dolgoznak.

A kettős minőségű élelmiszerekről szóló vita napirendre tűzését Magyarországgal egyetemben öt kelet-, illetve közép-európai tagállam javasolta. A kezdeményezők kifogásolták, hogy a tesztelés a vártnál lassabban halad, ugyanis az EB tavaly novemberre ígért eredményt. Nehezményezték azt is, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv beígért szigorítása — amely felhatalmazná a nemzeti hatóságokat, hogy lépjenek fel a fogyasztási cikkek kétféle minőségben való forgalmazása ellen — megbukhat a társjogalkotó Európai Parlament ellenállásán. A kormányokat képviselő román uniós elnökség bejelentette, hogy a jogszabály módosításáról februárban szeretné megkezdeni az egyeztetéseket az EP-vel.

Az ülésen Nagy István agrárminiszter kifejtette, hogy Magyarország továbbra is egységes uniós szintű szabályozást tart szükségesnek a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat megszüntetése érdekében.

A kettős minőségű termékeket azután kezdték vizsgálni az EU döntéshozói, hogy 2017-ben kelet- és közép-európai országok felvetették: egy sor élelmiszer és fogyasztási cikk rosszabb minőségben kerül forgalomba az Unió keleti felén, mint a nyugatiban.