Irányított fény - ahol politikai utasításra égnek a lámpák

Publikálás dátuma
2019.01.30 21:23

Fotó: Csortos Szabolcs
Az elmúlt hetekben Pécsen egymást érték a tüntetések, de ezekben nem csak az volt a közös, hogy mindegyiket kormányellenes tiltakozók szervezték, hanem az is: majd mindegyik akciónál épp ott és akkor hibásodtak meg közterületi lámpák, amikor a megmozdulásokat tartották.
Legutóbb – mint arról írtunk – város két pontján volt félpályás útlezárás. Az egyik helyszínen a tüntetők a várostáblán belül sorakoztak fel, vagyis ott, ahol van közvilágítás. A demonstráció kezdete után egy órával még sűrű sötét volt, mégis kialudt az a négy lámpa, ami a tüntetők által elfoglalt útszakaszra szórta a fényt. Az utca többi lámpája égett. Másnap újra volt tüntetés és a demonstrálók feje fölött megint kialudtak a lámpák. Megkérdeztük az EON-t az „áramszünet” okáról, s azt a választ kaptuk, hogy a lámpákat be- és kikapcsoló automata berendezés időzítője romlott el, ezért a lámpákat este egy órával hamarabb kapcsolták fel, reggel pedig egy órával hamarabb oltották le. Az EON ígéretet tett arra, hogy kijavítja a berendezést. A cég szóvivője hozzátette, hogy szakembereik szerint nemcsak a tüntetők feletti négy lámpát érintette a hiba, hanem az utca és a környék további negyven fényforrását. A tüntetők viszont állítják, hogy csak a felettük álló négy lámpa aludt ki hajnali hatkor, a többi nem. Emiatt arra gyanakodnak, hogy valaki szándékosan idézte elő a hibát, s a célja vélhetően az volt, hogy az álló konvoj mellett a hajnali sötétben elsuhanó autók utasai ne lássák a tüntetők Orbánt bíráló és szidalmazó tábláit. Nem volt olyan tüntető, aki elhitte volna, hogy a hiba a véletlen műve. Mindez érthető is azok után, hogy Pécsett a túlóratörvény ellen szervezett két tüntetésen, december 14-én és január 4-én este sötétség várta a Barnakán bástyához érkező demonstrálókat. Ott is csak a gyülekező hely négy lámpája nem égett. Azokat a lámpákat a városi önkormányzat cége, a Biokom üzemelteti, s szerintük egy kábelszakadás okozta a bajt, és a hiba okának megállapítását épp az első tüntetés napján rendelték meg egy vállalkozástól. A kábelszakadást azonban – a rossz időjárásra hivatkozva - nem javították ki a következő tüntetésig.

Ismét meghosszabbítanák a bevándorlási válsághelyzetet

Publikálás dátuma
2019.02.22 13:27
Brüsszel sem akarja átvenni a magyar határ védelmét. Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága jövő héten foglalkozik az üggyel.
Jövő csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága zárt ülésen hallgatja meg az illetékes kormánytag beszámolóját „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendelésének meghosszabbításáról” – vette észre az Index. Először 2015 őszén hirdettek ki a válsághelyzetet, és 2016-ban már az ország egész területére érvényesen döntöttek az intézkedésről. Legutóbb tavaly szeptemberben, további fél évvel hosszabbította meg a kormány a válsághelyzetet, ez márciusban járna le.

Puzsérral Ungár Péter sem ért már egyet

Publikálás dátuma
2019.02.22 12:43

Fotó: Népszava
Abszurd, hogy egy új politikai kultúrát, demokratikus közepet meghirdető politikusnak gondja van azzal, hogy elemzők véleményt mondanak egy politikai versenyről, amelynek ő is részese – szögezte le az Azonnali.hu-n megjelent publicisztikájában Reiner Roland.
Az Integrity Lab alapítója Puzsér Róbert független, de LMP által támogatott főpolgármester-jelöltje minapi Facebook-posztjáról fejtette ki a véleményét. – Önmagában nem lenne hír, hogy egy politikus nem hisz a közvélemény-kutatásoknak: bármilyen nem megfelelőnek gondolt eredményre egyszerű válasz a kutatás hitelességének megkérdőjelezése. (..) Puzsér Róbert csütörtöki posztja mégis minőségileg más szintet képvisel, és most nem is feltétlenül a stílusra gondolok – a tartalmi állításai ugyanis sokkal súlyosabbak, semmint hogy a szóhasználaton akadjunk fönn – írta a politológus. 
Ungár Péter, az Azonnali többségi tulajdonosa és egyben az LMP politikusa a Népszava kérdésére elmondta: egyetért a portálon megjelent véleménnyel. Itt érdemes megemlíteni egy október 18-ai, az LMP-ből kiszivárgott levelet, amelyben Ungár még azt írta párttársainak: az LMP hatalmas ziccert hagy ki, ha nem áll be egységesen Puzsér Róbert mögé, főpolgármester-jelöltségének támogatása megalapozná a Jobbik-LMP együttműködés gyakorlatát is. A médiaszemélyiség azt közölte a közösségi-oldalán, hogy „jelzem Závecz Tibornak, ha még egyszer meghallom, hogy megpróbál egy demokratikus választást befolyásolni, akkor nem veszek részt semmiféle előválasztáson.” 
Az ügy előzménye, hogy – mint arról lapunk is beszámolt - „Előválasztás után, előválasztás előtt?” címmel tartott konferenciát szerdán a Republikon Intézet. A Závecz Research ügyvezető igazgatója, közvélemény-kutató szerint a belengetett, de még azóta sem biztos második fordulóban sem Puzsér Róbert LMP-által támogatott független jelöltnek, sem a liberális Sermer Ádámnak nincs esélye Karácsony Gergellyel, az első kör győztesével szemben. A Puzsér-problémát ugyanakkor Závecz szerint kezelni kell.„Ha elindul a publicista, akkor Karácsony nem biztos győzelmét Tarlós ellen biztos vereséggé fogja formálni” – jelentette ki. Puzsér Róbert szerint még el sem kezdődött a kampánya, még be sem mutatta a programját, még egyetlen vita sem zajlott Karácsony Gergely és közte „és Závecz Tibor máris az alávaló hazugságaira hivatkozva zsarolja a közvéleményt”. „Javaslom Závecz Tibornak, hogy takarodjon el a halál f@szára, és ott kutakodjon, aztán ha a budapestiek már ismerik a programomat, majd akkor ismertesse, mit kutatott ki! Karácsony Gergelyt jól ismerik a budapestiek, és láthatóan nem akarják – megtapasztalták, hogy minden szava hazugság. Nyilvánvaló, hogy velem szemben is van bennük szkepszis, mert félnek az ismeretlentől. Karácsony alkalmatlanságán nem lehet változtatni, a velem szemben táplált fenntartásokon azonban igen. Már ha Závecz Tibor meg a hozzá hasonló közvéleménybefolyásolók ezt engedik. Ha pedig nem, akkor nem lesz előválasztás. Na, ez az ultimátum hogy tetszik?” – tette fel a kérdést. 
Puzsér szavai ellen a konferenciát rendező Republikon Intézet is kiakadt: „Puzsér Róbert egy tartalmában hamis, stílusában teljességgel elfogadhatatlan támadást intézett konferenciánk egy felszólalója, Závecz Tibor ellen, pusztán azért, mert Závecz Tibor utalt azokra a kutatásokra, amelyek Puzsér esélyességét mérik. Puzsér a legrosszabb kormányzati gyakorlatok szellemét idézve a kutatások betiltását követeli a főpolgármester-választás kapcsán”. 
Szerző