Irányított fény - ahol politikai utasításra égnek a lámpák

Publikálás dátuma
2019.01.30 21:23

Fotó: Csortos Szabolcs
Az elmúlt hetekben Pécsen egymást érték a tüntetések, de ezekben nem csak az volt a közös, hogy mindegyiket kormányellenes tiltakozók szervezték, hanem az is: majd mindegyik akciónál épp ott és akkor hibásodtak meg közterületi lámpák, amikor a megmozdulásokat tartották.
Legutóbb – mint arról írtunk – város két pontján volt félpályás útlezárás. Az egyik helyszínen a tüntetők a várostáblán belül sorakoztak fel, vagyis ott, ahol van közvilágítás. A demonstráció kezdete után egy órával még sűrű sötét volt, mégis kialudt az a négy lámpa, ami a tüntetők által elfoglalt útszakaszra szórta a fényt. Az utca többi lámpája égett. Másnap újra volt tüntetés és a demonstrálók feje fölött megint kialudtak a lámpák. Megkérdeztük az EON-t az „áramszünet” okáról, s azt a választ kaptuk, hogy a lámpákat be- és kikapcsoló automata berendezés időzítője romlott el, ezért a lámpákat este egy órával hamarabb kapcsolták fel, reggel pedig egy órával hamarabb oltották le. Az EON ígéretet tett arra, hogy kijavítja a berendezést. A cég szóvivője hozzátette, hogy szakembereik szerint nemcsak a tüntetők feletti négy lámpát érintette a hiba, hanem az utca és a környék további negyven fényforrását. A tüntetők viszont állítják, hogy csak a felettük álló négy lámpa aludt ki hajnali hatkor, a többi nem. Emiatt arra gyanakodnak, hogy valaki szándékosan idézte elő a hibát, s a célja vélhetően az volt, hogy az álló konvoj mellett a hajnali sötétben elsuhanó autók utasai ne lássák a tüntetők Orbánt bíráló és szidalmazó tábláit. Nem volt olyan tüntető, aki elhitte volna, hogy a hiba a véletlen műve. Mindez érthető is azok után, hogy Pécsett a túlóratörvény ellen szervezett két tüntetésen, december 14-én és január 4-én este sötétség várta a Barnakán bástyához érkező demonstrálókat. Ott is csak a gyülekező hely négy lámpája nem égett. Azokat a lámpákat a városi önkormányzat cége, a Biokom üzemelteti, s szerintük egy kábelszakadás okozta a bajt, és a hiba okának megállapítását épp az első tüntetés napján rendelték meg egy vállalkozástól. A kábelszakadást azonban – a rossz időjárásra hivatkozva - nem javították ki a következő tüntetésig.

Elege lett a gyűlölködésből, elhagyja az országot az ember, aki elintézte, hogy az anyáknak ne a földön kelljen aludni a kórházakban

Publikálás dátuma
2019.04.18 14:49

Fotó: Forrás: Facebook/Orosvári Zsolt
Nem akarja, hogy a kislányai ilyen környezetben nőjenek fel.
Eladja több évnyi felújítás után éppen csak elkészült házát és elhagyja az országot az „Ágyat az anyukáknak” akciót szervező Orosvári Zsolt - írja a hvg.hu. A sárbogárdi családapa online gyűjtést indított, amiből több mint 400 összecsukható ágyat vásárolt és juttatott el az ország ötven, gyerekeket is ellátó kórházába, hogy a beteg gyerekeiket kísérő szülőknek ne a földön vagy székeken kelljen éjszakázniuk. Most viszont elege lett. Pár napja felháborodott Facebook-posztban számolt be róla, hogy a kertben játszó, hároméves kislányát egy nyugdíjas korú nő azzal traktálta kerítésnél, tudja-e, hogy terrorista migránst fogtak Magyarországon, majd – miután elzavarták – még egy „ismeretterjesztő” szórólapot is át akart adni erről. „Inkább elmenekülök innen! Inkább én leszek migráns valahol” – írta másnap Orosvári Zsolt. Elege van a gyűlölködésből, uszításból és agymosásból, nem akarja, hogy a kislányai ilyen környezetben nőjenek fel.  
Témák
kórház

14 helyet zuhant Magyarország a sajtószabadság-listán

Publikálás dátuma
2019.04.18 13:31

Fotó: Népszava
Már a 87. helyen tartunk a 180 országot vizsgáló jegyzékben.
Kiadta legújabb listáját a sajtószabadság állapotát országonként vizsgáló Riporterek Határ Nélkül (RDF) szervezet. Magyarország a tavalyi évhez képest jelentősen, 14 helyet esett vissza, így most a 87. helyen állunk a 180-ből. A szervezet ezt azzal indokolta, hogy a „magyar média tulajdonjogai még inkább az Orbán Viktorral szövetséges oligarchák kezébe kerültek,
a legfontosabb kritikus sajtótermékeknek pedig be kellett zárniuk, míg a maradék kritikus sajtó függetlensége folyamatosan veszélyben van”.
A környező országok közül a legtöbb előttünk áll a rangsorban: Szlovákia a 34., Ausztria 16., Románia pedig a 47. a listán. Magyarországgal  egy szinten Peru (85.), Sierra Leone (86.), Izrael (88.) és Bissau-Guinea (89.) áll.
Frissítve: 2019.04.18 14:21