Politikatörténeti Intézet;

2019-01-31 08:15:00

A "kormány ügyvédje" nyerészkedésről beszél, a Politikatörténeti Intézet aljasságról - és dacol a hatalommal

Lefújták a meccset, vesztettek, menniük kell – üzente a Politikatörténeti Intézetnek az állam képviselője. Az intézmény „minden fronton ellenáll”.

Élesedik a küzdelem az értékes Alkotmány utcai épületrész körül, amit évtizedek óta a Politikatörténeti Intézet (PTI) használ. A Kúria nemrég kimondta, hogy a baloldali intézmény használati jogát törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból, egyúttal azonban azt is megállapította: a PTI jogszerűen használja az épületet. A döntést követően Varga István ügyvéd – aki a bíróságon az államot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t képviselte – tizenöt napos határidővel felmondta az ingyenes használatot biztosító jogviszonyt, továbbá felszólította az intézetet, hogy harminc napon belül kiürített állapotban adja át az ingatlant.

A PTI nem hagyta annyiban, és – ahogyan arról Földes György, az intézet ügyvezető igazgatója a minap beszámolt a Népszavának – a Fővárosi Törvényszékhez és a földhivatalhoz fordult. Földes meggyőződése szerint az állam törvénysértő módon akarja utcára tenni az intézményt. A PTI hajlandó lenne elköltözni, ha megfelelő kompenzációt kapna: az intézet által hivatkozott szakértői becslés alapján az épületrész használati jogának értéke 2,5 milliárd forint.

Az állam azonban nem akar tárgyalni, Varga István szerint nincs is miről. Az említett milliárdos összeget nevetségesnek tartja. - A PTI-nek jogszerűen egyetlen forint sem jár. Arcpirító az eljárásuk. Ahelyett, hogy örülnének, amiért évtizedekig ingyen használhatták az épületet, óriási pénzeket akarnak bezsebelni – nyilatkozta lapunknak az ügyvéd.

A Kúria ítélete egyértelmű, a PTI-nek mennie kell. - Lefújták a meccset, vesztettek – jelentette ki Varga István. Szerinte „jogi nonszensz”, hogy az intézet keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez, ennek a testületnek egyébként sincs hatásköre ilyen esetekben eljárni.

Varga István is pert indított: a Pesti Központi Kerületi Bíróságnál igyekszik elérni, hogy a PTI távozzon az Alkotmány utcából. Arra számít, hogy a bíróság bizonyítási eljárás nélkül, egy-két meghallgatás után érvényt szerez az ingatlan kiürítésére vonatkozó felszólításnak. Varga úgy kalkulál, hogy nyárra lezárulhat az ügy. A Steindl Imre Program részeként a saroképületben (ahol a Néprajzi Múzeum is működött) eredeti funkciójának megfelelőn a kormány újra létrehozza az Igazságügyi Palotát. - Lassan már kezdődni kellene a munkálatoknak – tette hozzá.

Az a kérdés, hogy mi lesz az intézet sorsa, hova kerül a PTI hatalmas könyvtára és iratanyaga, láthatóan nem különösebben foglalkoztatja az ügyvédet. - Évek óta tudják, hogy nem maradhatnak. Bőségesen lett volna idejük új helyet keresni maguknak – állította Varga István.

- Cinikus és aljas a kormány hozzáállása – így minősítette Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója a végrehajtással való fenyegetést. Hangsúlyozta, hogy – pótolhatatlan szakszervezeti és más iratok, történelmi emlékek mellett – az intézetben őrzik a szocialista párt dokumentumait is. A PTI-vel szemben zajló hadjárat szerinte a magyar baloldal szellemi infrastruktúrája ellen irányul.

- Minden fronton ellenállunk – jelentette ki Földes, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy az intézet perújítási kérelmet nyújt be és az MSZP-vel közösen Alkotmánybírósághoz fordul.

Az ügyvezető igazgató sokadszorra is elismételte, hogy megfelelő ellentételezés esetén a PTI kész elköltözni. Kérdésünkre, felkészült-e rá az intézmény, hogy akár erőnek erejével is kilakoltathatják, Földes György elmondta: „óvjuk a kormányt attól, hogy nagy sietségében törvénytelen és beláthatatlan következményekkel járó lépéseket tegyen”.