Fidesz;Orbán Viktor;kommunikáció;Rogán Antal;

2019-01-31 09:00:00

Habony kiszorult a hatalom belső köréből

Már nem a tanácsadó számít a Fidesz-kommunikáció első számú stratégájának – értesült a Népszava. Habony mostanában többet van külföldön, mint idehaza, céges érdekeltségei érdekes változást mutatnak.

Habony Árpádnak egyre kevesebb beleszólása van abba, hogy miként kommunikál a Fidesz és a kormány – erről beszélt az elmúlt hetekben a Népszavának több kormányzati forrásunk is. Többen ezzel magyarázták például azt is, hogy a kormánykommunikáció "döcögött" a szakszervezetek által gyorsan „rabszolgatörvénynek” elkeresztelt túlóratörvény ügyében. Mint ismert, a beterjesztő Kósa Lajos azzal magyarázta a jogszabály elfogadását, hogy ez valójában szélesebb választási lehetőséget jelent a munkavállalók számára, miközben az éppen Németországban tartózkodó Szijjártó Péter arra tett utalást, hogy a Munka törvénykönyve módosítását maguk a Magyarországon beruházó német multik kérték. (Utóbbit egyébként tagadta a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara.)

Nem sokkal később - az ügyben amúgy egyáltalán nem illetékes - Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke állt elő újabb magyarázattal. Ő azt mondta, mivel úgyis rengeteg cég dolgoztat feketén túlórában, egyszerűbb volt egy törvénnyel kifehéríteni a gyakorlatot. Végül Domokos érvelése lett a „befutó”, Orbán Viktor ugyanis a januári kormányinfón már ugyanezt mondta.

- Látszik, hogy ezt már nem Habony szervezte - mondta erre a kormányzati kommunikációra rálátó forrásunk. Állítása szerint eredetileg Kósa Lajos volt megbízva az egész ügy kommunikálásával, de a parlamenti botrányok, a tüntetések hamar túllépték azt a szintet, ahol még ő lett volna az illetékes, így Rogán Antalnak és kommunikációs csapatának, Kaminsky Fanninak kellett gyorsan beugrania. (Az is igaz persze, hogy Orbán Viktor – ezt már a miniszterelnök környezetében is elismerik – eleve nem gondolta, hogy a december végén, „fű alatt” elfogadni tervezett törvény ilyen éles reakciókat vált ki. Emiatt azonnal „válságkommunikációra” volt szükség, nem volt idő különösebb döntés-előkészítésre.)

Egy forrásunk egyébként éppen egy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és Habony Árpád közötti személyi-szakmai vitára vezeti vissza a változást – Habony eszerint végül egyszerűen gyengébbnek bizonyult a játszmában a kabinetminiszternél.

Egy fideszes forrásunk viszont azt mondta, a 2010-es és a 2014-es választásokat követően is volt olyan időszak, amikor Habony hátrébb lépett, aztán a kampányra mégis „reaktiválták”.

Információink szerint egyébként maga Habony Árpád is beszélt bizalmasainak arról, hogy most egy időre háttérbe húzódik, de azt mondta, nincs benne semmilyen sértettség, „ha a közösség érdeke így kívánja”, akkor ezt teszi. Úgy tudjuk, az elmúlt hónapokban már többet tartózkodott külföldön, mint idehaza.

Volt olyan forrásunk is, aki üzleti érdekellentétekkel magyarázta a háttérbe húzódást. Ez azért érdekes, mert cégbírósági iratok szerint Magyarországon ma kizárólag egyetlen cég, az évek óta árbevétel nélkül vegetáló Színes Tinták Bt. van Habony nevén. Korábban Győri Tiborral közösen jegyezték a Lokál és Lokál extrát, valamint a 888.hu-t megjelentető Modern Média Group (MMG)-t, ám miután az év végén a Fidesz-média más vezetőihez hasonlóan Habonyék is önzetlenül lemondtak a médiumaikról a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány javára. Habony és Győri ekkor az MMG-ből is kiszállt. Nincs változás ellenben Habony külföldi érdekeltségénél: a 2015-ben Londonban alapított Danube Business Consulting (DBC) Ltd.-nek nyár óta Habony az egyszemélyes tulajdonosa, azóta, hogy korábbi üzlettársa, az Orbánnak stratégiai tanácsokat adó ismert nemzetközi kampányguru, Arthur J. Finkelstein meghalt. A cégben pedig ma is a Figyelő főszerkesztője Lánczi Tamás az ügyvezető igazgató.