Habony kiszorult a hatalom belső köréből

Publikálás dátuma
2019.01.31 09:00

Fotó: Németh András Péter
Már nem a tanácsadó számít a Fidesz-kommunikáció első számú stratégájának – értesült a Népszava. Habony mostanában többet van külföldön, mint idehaza, céges érdekeltségei érdekes változást mutatnak.
Habony Árpádnak egyre kevesebb beleszólása van abba, hogy miként kommunikál a Fidesz és a kormány – erről beszélt az elmúlt hetekben a Népszavának több kormányzati forrásunk is. Többen ezzel magyarázták például azt is, hogy a kormánykommunikáció "döcögött" a szakszervezetek által gyorsan „rabszolgatörvénynek” elkeresztelt túlóratörvény ügyében. Mint ismert, a beterjesztő Kósa Lajos azzal magyarázta a jogszabály elfogadását, hogy ez valójában szélesebb választási lehetőséget jelent a munkavállalók számára, miközben az éppen Németországban tartózkodó Szijjártó Péter arra tett utalást, hogy a Munka törvénykönyve módosítását maguk a Magyarországon beruházó német multik kérték. (Utóbbit egyébként tagadta a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara.)
Nem sokkal később - az ügyben amúgy egyáltalán nem illetékes - Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke állt elő újabb magyarázattal. Ő azt mondta, mivel úgyis rengeteg cég dolgoztat feketén túlórában, egyszerűbb volt egy törvénnyel kifehéríteni a gyakorlatot. Végül Domokos érvelése lett a „befutó”, Orbán Viktor ugyanis a januári kormányinfón már ugyanezt mondta.
- Látszik, hogy ezt már nem Habony szervezte - mondta erre a kormányzati kommunikációra rálátó forrásunk. Állítása szerint eredetileg Kósa Lajos volt megbízva az egész ügy kommunikálásával, de a parlamenti botrányok, a tüntetések hamar túllépték azt a szintet, ahol még ő lett volna az illetékes, így Rogán Antalnak és kommunikációs csapatának, Kaminsky Fanninak kellett gyorsan beugrania. (Az is igaz persze, hogy Orbán Viktor – ezt már a miniszterelnök környezetében is elismerik – eleve nem gondolta, hogy a december végén, „fű alatt” elfogadni tervezett törvény ilyen éles reakciókat vált ki. Emiatt azonnal „válságkommunikációra” volt szükség, nem volt idő különösebb döntés-előkészítésre.) Egy forrásunk egyébként éppen egy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és Habony Árpád közötti személyi-szakmai vitára vezeti vissza a változást – Habony eszerint végül egyszerűen gyengébbnek bizonyult a játszmában a kabinetminiszternél.
Egy fideszes forrásunk viszont azt mondta, a 2010-es és a 2014-es választásokat követően is volt olyan időszak, amikor Habony hátrébb lépett, aztán a kampányra mégis „reaktiválták”.
Információink szerint egyébként maga Habony Árpád is beszélt bizalmasainak arról, hogy most egy időre háttérbe húzódik, de azt mondta, nincs benne semmilyen sértettség, „ha a közösség érdeke így kívánja”, akkor ezt teszi. Úgy tudjuk, az elmúlt hónapokban már többet tartózkodott külföldön, mint idehaza.
Volt olyan forrásunk is, aki üzleti érdekellentétekkel magyarázta a háttérbe húzódást. Ez azért érdekes, mert cégbírósági iratok szerint Magyarországon ma kizárólag egyetlen cég, az évek óta árbevétel nélkül vegetáló Színes Tinták Bt. van Habony nevén. Korábban Győri Tiborral közösen jegyezték a Lokál és Lokál extrát, valamint a 888.hu-t megjelentető Modern Média Group (MMG)-t, ám miután az év végén a Fidesz-média más vezetőihez hasonlóan Habonyék is önzetlenül lemondtak a médiumaikról a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány javára. Habony és Győri ekkor az MMG-ből is kiszállt. Nincs változás ellenben Habony külföldi érdekeltségénél: a 2015-ben Londonban alapított Danube Business Consulting (DBC) Ltd.-nek nyár óta Habony az egyszemélyes tulajdonosa, azóta, hogy korábbi üzlettársa, az Orbánnak stratégiai tanácsokat adó ismert nemzetközi kampányguru, Arthur J. Finkelstein meghalt. A cégben pedig ma is a Figyelő főszerkesztője Lánczi Tamás az ügyvezető igazgató.
Frissítve: 2019.01.31 15:03

Orbán: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

Publikálás dátuma
2019.04.24 12:28

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A miniszterelnök Kazahsztánban beszélt arról, hogy Magyarország a jelenlegi, megváltozott helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket.
Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni – mondta Orbán Viktor szerdán Kazahsztánban. A kormányfő hivatalos látogatást tett Kazahsztánban, ahol Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést, majd közösen tettek sajtónyilatkozatot. Orbán kiemelte: 
a kapcsolatok erősítése a keleti, közép-ázsiai országokkal „nekünk könnyen megy”,
mert történelmi gyökereink a közép-ázsiai térségben élő népekhez kötnek minket, ezért a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételének megvan a kulturális talapzata. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hangsúlyozta: Magyarország fontos partner Kazahsztán számára az EU-ban és a közép-európai térségben, a két országot politikai, gazdasági érdekek és történelmi gyökerek is összekötik.

Kormányrendelet biztosítja műemlék épületek engedély nélküli bontását, hogy elférjen a készülő Trianon-árok

Publikálás dátuma
2019.04.24 12:24

Fotó: Steindl Imre Program
Emellett csökkentik a zöldterületet és visszavágják a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hatókörét a V. kerületben, és csúsztatják a Néprajzi Múzeum kiköltöztetését is.
Szinte minden szabályt elsöpört a kormány, hogy a két hete bejelentett budapesti Trianon-árok elkészülhessen, és közben nem csak hogy a Vértanúk teréről szinte teljesen eltűnnek a fák, de még az Agrárminisztérium műemlék épületét is meg kell bontani - írja a hvg.hu.
A Kossuth térre nyíló Alkotmány utcába szánt, és várhatóan a tüntetések szervezőinek igen komoly fejtörést okozó, emellett 5 milliárd forint közpénzt elégető Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kiásását egy új kormányrendelet egyengeti. Azt már korábban kimondták, hogy
  • nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni,
  • nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni,
  • nincs helye országkép- és településképvédelmi szempontú előzetes véleményezésnek,
  • nem kérhető ki a Műemléki Tanácsadó Testület szakértői véleménye,
  • közterület-alakítási terv készítésének és alkalmazásának sincs helye,
  • és építészeti-műszaki tervpályázati eljárást sem kell lefolytatni.
Ehhez most hozzátették, hogy ugyancsak nem kell alkalmazni az építtetői fedezetkezeléssel kapcsolatos rendelkezéseket. Továbbá,
a szomszédos Agrárminisztérium műemlék épületének "részleges bontása – a műemléki értékek figyelembevételével, továbbá a településképi arculat helyreállításának kötelezettsége mellett – engedély nélkül végezhető".
Eltörölték azt a szabályt is, amely szerint az V. kerületi kormányhivatal által folytatott építéshatósági eljárásokról, üzletportálokról, plakátokról, kereskedelmi és vendéglátó tevékenységről kötelező volt konzultálni a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsággal.
Az új rendelettel emellett a Vértanúk terén, az eltávolított Nagy Imre emlékmű helyére szánt, eredetileg Horthy Miklós jelenlétében avatott, erősen vitatott régi-új szobor körül a kötelező minimális zöldfelület arányát 15 százalékról 4,5 százalékra csökkentették. Meghosszabbították a Néprajzi Múzeum kiköltöztetésének határidejét is, 2020. június 30-ra.
Frissítve: 2019.04.24 12:32