Előfizetés

Már csak VIP-menekültek jöhetnek

Markotay Csaba
Publikálás dátuma
2019.02.01. 06:00
Letelepedési kötvényekkel ötvenszer annyian jöttek Magyarországra, mint amennyi menekült érkezett 2018-ban
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Magyarország tavaly 367 menekültet fogadott be, de a folyamat 2018 eleje óta lassult, sőt, az utolsó negyedévre szinte teljesen leállt – derül ki azokból az adatokból, amelyeket a Népszava közérdekű adatigénylésére küldött a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal.
2017-ben még csaknem ötször ennyi menekültet fogadott be Magyarország. A 2018-as statisztika szerint továbbra is elsősorban afgánok és irakiak érkeztek, de szírek, pakisztániak és irániak is adtak be menekültkérelmet Magyarországon, ők szerepelnek a lista első öt helyén. A befogadások jelentős megvágásának a tavaly nyár elején elfogadott alkotmánymódosítás és a Stop, Soros! jogszabály ágyazott meg. A kezdetben csak a kommunikációban jelentkező kormányzati szigort az év végére ültették át a gyakorlatba. Az első kilenc hónapban az 560 kérelemből – amihez jöttek még az előző évből áthúzódó ügyek is – 354 pozitív döntés született. Az utolsó három hónapban viszont hiába érkezett újabb 111 menekültkérelem, már csak 13 esetben – például a korrupció miatt elítélt volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki ügyében – adták meg a hatóságok a nemzetközi védelem valamilyen formáját.
Érdekes kivételek persze akadnak. Az említett negyedik negyedévi 13-as számban benne van Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő is, akit hazájában korrupció miatt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, de ennek megkezdése előtt megszökött. Előbb Albániába, majd onnan magyar diplomáciai segítséggel Magyarországra, itt pedig a hatóságoktól rekordgyorsasággal kapta meg a menekültstátuszt úgy, hogy a döntést nem is a tranzitzónában kellett megvárnia, ahogy általában a menedékkérőknek. A menekültek befogadásában tapasztalható fordulat azért is látványos, mert 2017-ben még 1300 menekültet engedett be az ország, ahogy azt Altusz Kristóf akkori külügyi helyettes államtitkár a Times of Malta című lapnak elárulta. Az akkori „vallomás” azért is okozott meglepetést, mert Magyarország nem fogadta el az uniós áthelyezési kvótát, ami 1294 ember befogadását, pontosabban a menekültügyi eljárásuk itteni lefolytatását jelentette volna. Emiatt az Európai Bíróságig ment a kormány, ahol végül veszített, de a döntést nem hajtotta végre, inkább folytatta a küzdelmet Brüsszellel. Mivel mostanra a befogadottak száma drasztikusan visszaesett, miközben az igénylők száma csak kis mértékben csökkent, logikusan következik, hogy egyre többen várnak ügyük elbírálására. Ezt alá is támasztja a bevándorlási hivatal lapunknak küldött számsora arról, hogy a múlt év végén a röszkei tranzitzónában már 90-en, míg a tompaiban 102-en várakoztak. (Tavaly szeptemberben mindkét helyen mintegy 30-cal kevesebben voltak). Vagyis a tranzitzónák egyre zsúfoltabbak, az ott lévő embereknek emiatt – illetve azért, mert minimálisra csökkentett a menekültkénti elismerés – nem nagyon van más választásuk, mint hogy önként távoznak Szerbia felé. Csakhogy ezzel lemondanak a magyar kérelem esélyéről, ami nyilvánvaló szándéka is a kormánynak. A menekültként, oltalmazottként vagy befogadottként elismertek száma mindenesetre eltörpül azokhoz a külföldiekhez képest, akik letelepedési kötvényekkel érkeztek Magyarországra. A program keretében 2013 és 2017 között 20 ezren adtak be igénylést a magyarországi letelepedésre és közülük mindössze 16-an nem feleltek meg a feltételeknek. A harmadik országbeli igénylőknek előbb 250 ezer, majd 300 ezer euróért kellett speciális államkötvényekbe fektetniük, de mindezt csak kiválasztott, offshore helyszínként emlegetett államokban bejegyzett cégeken keresztül tehették meg. A „kiválasztott” társaságok becslések szerint több mint 160 milliárd forinthoz jutottak ezzel a módszerrel.  

Gazdagabb lett Áder János

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 21:00

Fotó: Népszava
Gyarapodott a köztársasági elnök vagyona az előző évhez képest.
Áder János államfő szűk 5 millió forinttal növelte megtakarításait 2018-ban, amelynek összértéke a csütörtökön nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata alapján 69,5 millió forint. Az MTI összefoglalója szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján elérhető dokumentum értelmében az államfő a folyószámláján 21 millió forintot tart, hétmillió forinttal növelve ezen megtakarítását egy év alatt.
Euróalapú életbiztosítása kevesebb mint 124 ezer eurót ér (39 millió forint), vagyis egy év alatt mintegy 630 ezer forintnak megfelelő összeggel emelkedett. OTP befektetési jegyben tartott vagyona csekély mértékben növekedett, ott csaknem 29 ezer eurót tart az államfő (9 millió forint), devizaszámláján pedig továbbra is majdnem 1700 dollárt (465 ezer forint). A köztársasági elnök ugyanakkor megvált mintegy 2,5 millió forintot érő tartós befektetési értékpapírjaitól, amelyek tavalyi vagyonnyilatkozatában még szerepeltek. Áder János, ahogy az előző években is, csupán a köztársasági elnöki tisztségéből eredően tesz szert jövedelemre. Az államfő továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét birtokolja, előbbit 2002-ben, utóbbit 2005-ben vásárolta. Áder János saját autót, nagyobb értékű ingóságot továbbra sem birtokol, de azt idén is feltüntette a nyilatkozatban, hogy a diplomáciai kapcsolattartás keretében ajándékokhoz jut.

Minden képviselő leadta határidőre a nyilatkozatát

Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta a január 31-i határidőre a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát – közölte Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke csütörtök este az MTI-vel. A testület vezetőjének tájékoztatása alapján a 197 országgyűlési képviselő, a nemzetiségi képviselő és 11 nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata február 1-jétől nyilvános, és megtekinthető az Országgyűlés honlapján. A törvényi előírások szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek határidőben eleget tettek más tisztségviselők is, így az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke, alelnöke és tagjai, a legfőbb ügyész és helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei, a Monetáris Tanács tagjai és a jegybank felügyelőbizottságának elnöke és tagjai, valamint a médiatanács elnöke és tagjai –  közölte, hozzátéve, hogy a tisztségviselők saját vagyonnyilatkozata nyilvános, és szintén péntektől érhető el a parlament honlapján.

Kapcsolódó
Képviselők és kormánytagok vagyona: mindenki azt blöfföl, amit nem szégyell

Beadta hivatalos lemondását a jobbikos Szávay István

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 20:32

Fotó: Kovács Attila / MTI
A politikus azok után kényszerül távozni, hogy egy hangfelvétel alapján - szerinte csak viccből - egy zsidó nő megverésével kérkedett.
A jobbikos Szávay István a Facebook-oldalára kitett bejegyzésben jelentette be, a mai napon hivatalosan is benyújtotta lemondását a parlamenti mandátumáról.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a képviselő nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy a Hír TV birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint egy őt nácinak nevező zsidó nő megverésével büszkélkedett. Szávay elismerte, hogy ő szerepel a felvételen, de azt mondta, ez egy rossz vicc volt, valójában nem ütött le senkit, de elnézést kért durva, ízléstelen hangneméért, és lemondott a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről. Ezt követően közölte, hogy lemond parlamenti képviselői posztjáról is.

Szávay tehát már decemberben jelezte lemondását, most pedig közölte, január elseje óta semmilyen juttatást nem vett igénybe, irodáiról, albérletéről és minden költségtérítéséről lemondott, e havi tiszteletdíját pedig jótékony célokra ajánlja fel. A távozó képviselő a bejegyzésben kitért az őt támadó sajtóorgánumokra is, mint fogalmazott: "természetesen beperlek minden fideszes szennymédiumot, amelyek lemondásom körülményei kapcsán az elmúlt hetekben folyamatosan hazudoztak, rágalmaztak, anyagi szempontokról és következmények nélküliségről beszéltek, illetve álláspontomat vonatkozó híradásaikban nem jelenítették meg."