Ellenséges hangulat Amerikában a magyar külpolitika miatt

Publikálás dátuma
2019.01.31 18:59
MTI FOTÓ: Marjai János
„Kezd elfogyni a levegő azok körül, akik hisznek az amerikai-magyar kapcsolatokban, eredményt kell felmutatnunk” – egy a Direkt36 oknyomozó portál birtokába jutott távirat szerint ezt mondta tavaly decemberben Washingtonban Wess Mitchell, az amerikai külügyminisztérium közelmúltban lemondott európai ügyekért felelős helyettes államtitkára Magyar Leventének, a Külügyminisztérium államtitkárának.
A washingtoni magyar nagykövetségről küldött távirat szerint Mitchell arról beszélt, az amerikai kongresszusban egyenesen ellenséges hangulat alakult ki Magyarországgal szemben, főleg azért, mert katonai és energetikai ügyekben nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt a Trump-adminisztráció szeretné.
Arról az Átlátszó írt néhány napja, hogy komoly bizalomvesztés tapasztalható amerikai részről, amiért Orbán Viktor nyíltan lavírozni szeretne Moszkva, Peking és Washington között, és egyelőre nem hajlandó aláírni a régóta tárgyalt kétoldalú védelmi megállapodást az amerikai kormánnyal. Azt pedig lapunk írta meg először, mi ennek a legfőbb oka. Az egyezményben az amerikai fél azt szeretné, hogy gyakorlatilag magyar jóváhagyás nélkül mozgathassa csapatait Magyarország területén, ebbe azonban Orbán Viktor nem akar belemenni. Azt, hogy az energetikai ügyek mennyire fontosak Washingtonnak, jól jelzi: tavaly az amerikai kormány különmegbízottja személyesen látogatott Budapestre az amerikai érdekekért lobbizni. A horvátországi Krk szigetén tervezett folyékonygáz-terminálról Magyar Levente azt mondta, onnan 20 százalékkal drágábban kapnánk a gázt, ami nem érné meg Magyarországnak. A sors iróniája, hogy a magyar kormány ugyanakkor szívesen venne az amerikai Exxon által a Fekete-tengerből kitermelt gázt, de ez egyelőre román belpolitikai okok miatt csúszik. Washingtonban elégedetlenek azzal is, ahogy az ukrán nyelvtörvény ügyét kezeljük, mint ismert, Magyarország blokkolja az ukrán NATO-integrációt segítő csúcstalálkozókat. A Népszava információi szerint eközben például Románia – melynek ugyancsak kifogásai vannak a nyelvtörvény román kisebbségeket is érintő részeivel – inkább a csendes lobbizást választotta, így próbálja elérni, hogy az Egyesült Államok gyakoroljon nyomást Ukrajnára a törvény megváltoztatása érdekében. Mint azt a Direkt36 megjegyzi, a táviratból kitűnik, hogy a CEU, vagy a civilek ügye már nem számít kardinális kérdésnek az amerikai kormányzat számára. Egy kormányzati forrásunk – nem tagadva a távirat létét – ugyanakkor azt mondta a Népszavának, a következő két hétben komoly pozitív fordulat jöhet a magyar-amerikai kapcsolatokban.

A fideszes Pócs János "viccből" az égő kazánba zárt egy roma férfit (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29
Pócs János
Fotó: Facebook / Pócs János
Jászapáti volt polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő nem talált kivetnivalót a szerinte ironikus felvételen. Mint mondta, helyben már ismerték a videót, mégis fölényesen nyeri a választásokat.
Egy "ha nem látjuk, nem hisszük el" kategóriába tartozó videó került elő Pócs János fideszes országgyűlési képviselőről. A Herbál Reality által megosztott, alább megtekinthető felvételen Jászapáti volt polgármestere rácsukja egy roma férfira egy kazán ajtaját, amelybe előtte bedobott egy égő papírt:
A korábban az "Ő VOLT A SOROS" feliratú disznóról "elhíresült" képviselőt az eset kapcsán meglátogatta a 444.hu stábja. Pócs nem tagadta, hogy ő van a - mint mondta "vidám, ironikus" -  felvételen, a tartalmáról pedig annyit mondott, hogy a mostanra elhunyt férfi a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felvételen, amelyen a férfi azt mondja Pócsnak, "te haragszol a cigányokra, meg azt mondtad, minden cigányt itt égetel el", mire Pócs azt válaszolja, "csak azt, amelyikre haragszom", valóban érződik, hogy a szereplők nem vették komolyan a szituációt - ennek ellenére felvetődhet a kérdés, szabad-e ezzel a helyzettel, és ezekkel a mondatokkal egyáltalán viccelni?
Frissítve: 2019.03.24 09:44

Orbán: nem vagyunk hajlandók azt csinálni, amit Brüsszel diktál

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
"Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó" - közölte a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
"Meg kell mutatni a brüsszelieknek, hogy Magyarországon az történik, amit a magyar emberek akarnak, és nem Brüsszelben fogják mindenfajta, éppen balra húzó és tolódó pártok meg Soros György-féle "ilyen civil szervezetek" irodáiban eldönteni, mi történik Magyarországon és Európában" - mondta Orbán Viktor.   „Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó” – mondta a miniszterelnök. "Brüsszel 2010-ben megszorításokat követelt, amire a magyar kormány válaszképpen hazaküldte az IMF-et és adót csökkentett. Aztán azt akarták – folytatta –, hogy „a bankok a devizahiteleket százszorosan bevasalhassák az embereken”, ám a kormány ehelyett elszámoltatta a bankokat. Brüsszel magas rezsit is akart, Magyarország ehelyett rezsicsökkentést vezetett be" – "indokolta" meg Orbán kijelentését.    „Aztán azt mondták, engedjük be a migránsokat, mi meg kerítést építettünk. Aztán most azt mondták, hogy fogadjuk vissza a migránsokat, mi meg nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező betelepítési kvótát” – tette hozzá a kormányfő.