Előfizetés

Ellenséges hangulat Amerikában a magyar külpolitika miatt

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.01.31. 18:59
MTI FOTÓ: Marjai János
„Kezd elfogyni a levegő azok körül, akik hisznek az amerikai-magyar kapcsolatokban, eredményt kell felmutatnunk” – egy a Direkt36 oknyomozó portál birtokába jutott távirat szerint ezt mondta tavaly decemberben Washingtonban Wess Mitchell, az amerikai külügyminisztérium közelmúltban lemondott európai ügyekért felelős helyettes államtitkára Magyar Leventének, a Külügyminisztérium államtitkárának.
A washingtoni magyar nagykövetségről küldött távirat szerint Mitchell arról beszélt, az amerikai kongresszusban egyenesen ellenséges hangulat alakult ki Magyarországgal szemben, főleg azért, mert katonai és energetikai ügyekben nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt a Trump-adminisztráció szeretné.
Arról az Átlátszó írt néhány napja, hogy komoly bizalomvesztés tapasztalható amerikai részről, amiért Orbán Viktor nyíltan lavírozni szeretne Moszkva, Peking és Washington között, és egyelőre nem hajlandó aláírni a régóta tárgyalt kétoldalú védelmi megállapodást az amerikai kormánnyal. Azt pedig lapunk írta meg először, mi ennek a legfőbb oka. Az egyezményben az amerikai fél azt szeretné, hogy gyakorlatilag magyar jóváhagyás nélkül mozgathassa csapatait Magyarország területén, ebbe azonban Orbán Viktor nem akar belemenni. Azt, hogy az energetikai ügyek mennyire fontosak Washingtonnak, jól jelzi: tavaly az amerikai kormány különmegbízottja személyesen látogatott Budapestre az amerikai érdekekért lobbizni. A horvátországi Krk szigetén tervezett folyékonygáz-terminálról Magyar Levente azt mondta, onnan 20 százalékkal drágábban kapnánk a gázt, ami nem érné meg Magyarországnak. A sors iróniája, hogy a magyar kormány ugyanakkor szívesen venne az amerikai Exxon által a Fekete-tengerből kitermelt gázt, de ez egyelőre román belpolitikai okok miatt csúszik. Washingtonban elégedetlenek azzal is, ahogy az ukrán nyelvtörvény ügyét kezeljük, mint ismert, Magyarország blokkolja az ukrán NATO-integrációt segítő csúcstalálkozókat. A Népszava információi szerint eközben például Románia – melynek ugyancsak kifogásai vannak a nyelvtörvény román kisebbségeket is érintő részeivel – inkább a csendes lobbizást választotta, így próbálja elérni, hogy az Egyesült Államok gyakoroljon nyomást Ukrajnára a törvény megváltoztatása érdekében. Mint azt a Direkt36 megjegyzi, a táviratból kitűnik, hogy a CEU, vagy a civilek ügye már nem számít kardinális kérdésnek az amerikai kormányzat számára. Egy kormányzati forrásunk – nem tagadva a távirat létét – ugyanakkor azt mondta a Népszavának, a következő két hétben komoly pozitív fordulat jöhet a magyar-amerikai kapcsolatokban.

Várhatóan 2021-re lesz kész az M1-es autópálya bővítése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.31. 18:36
Illusztráció
Fotó: Népszava
A tervek szerint két éve múlva már kétszer három sávban haladhat majd a forgalom Budapesttől Győrig. A miniszter azt ígéri, a munkálatok idején igyekeznek majd könnyíteni a közlekedést.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. most közölte, az M1-es autópálya felújításának keretén belül előkészítik a második - Tatabányától Győrig tartó - szakasz bővítését - írja a napi.hu. Ez, ha elkészül, 46 kilométeren jelent majd három-három sávot az autósoknak. A terveket Főmterv Zrt. és a Roden Kft. készíti, a pénzt pedig az állam adja.

A portál emlékeztet, Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter még tavaly augusztusban az M1-es fejlesztéséről azt mondta: ez Magyarország legterheltebb autópályája, hiszen az országon átmenő forgalom az osztrák határ és Budapest között lényegében ezen az egyetlen úton bonyolódik le,
tervezésekor pedig nem számítottak ennyi, az Európai Unióba tartó járműre.

Mostanra már a tűréshatáron van a forgalom, lényegesen több járművet már nem bír el. A miniszter akkor azt is elmondta, az M1-es autópálya három sávossá bővítése 2021-ben kezdődhet meg, a felújítási és bővítési munkálatok idejére pedig akciótervet dolgoztak ki a forgalom könnyítésére.

Újraindították a közlekedést a Köln-Bonn nemzetközi repülőtéren

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.31. 18:12
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Csütörtökön az erős havazás miatt a nyugat-németországi reptér órákig nem tudott fogadni és indítani gépeket, mert használhatatlanná váltak a kifutópályák.
Újraindították a közlekedést a németországi Köln-Bonn nemzetközi repülőtéren, amelynek forgalma csütörtök reggel az erős havazás miatt megbénult. A repülőtér órákig nem tudott fogadni és indítani gépeket, mert használhatatlanná váltak a kifutópályák. Törölni kellett 16 járatot, számos járat pedig jelentős késéssel közlekedik.

A térségben második napja okoz súlyos fennakadásokat a havazás. A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint szerda reggeltől csütörtök reggelig ezernél is több közlekedési baleset történt Észak-Rajna-Vesztfália tartomány havas, jeges útjain, egy ember meghalt, 14-en súlyosan, 63-an könnyebben megsérültek, az anyagi kár meghaladja a hárommillió eurót (960 millió forint).
Csütörtök reggel, csúcsidőben 50 útszakaszon keletkezett nagyobb torlódás a havazás miatt, a kocsisor összesített hosszúsága meghaladta a 400 kilométert. A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint a havazás legalább péntekig tart Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék Pfalz tartomány térségében, és péntekre virradóra eső, havas eső is várható, ami tovább növeli a csúszásveszélyt az utakon.