Szemétpanasz: négy csekk jött egyszerre

Publikálás dátuma
2019.02.04 20:31

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Ingatag érvvel hozakodott elő a kukaszámlák beszedésére három éve alapított állami NKHV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., Székely László, az alapvető jogok biztosa és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese ama kérdésére, hogy miért késnek a negyedéves csekkek.
Mindez az alapvető jogok biztosa hivatalának közleményéből derül ki. Egy geszti háztartásba ugyanis jelentős késéssel egyszerre érkezett meg a négy 2017-es csekk - írják. A közlés szerint a biztosok hivatalos megkeresésére az NHKV azt találta felhozni a késedelem okaként, hogy a helyi hulladékszállítótól nem kapta meg a megfelelő adatokat. Miközben a díjat három éve központilag az NHKV szedi be, a konkrét tevékenységet változatlanul az önkormányzati hulladékszállítók végzik, elméletileg az NHKV biztosította forrásból. Igaz, számos jel szerint az NHKV-nál nem csak a pénz beszedése, de annak kifizetése is akadozik. Megjegyzendő: az NHKV-nek több év állt rendelkezésére az adatok egyeztetésére a valamivel több mint két tucat helyi vállalkozással. Az NHKV-nak nem joga, hanem kötelessége a negyedéves számlakibocsátás – szögezte le ennek kapcsán az ombudsman és helyettese. Ez alól nem kifogás, ha a szemétszállító nem szolgáltat adatot. A szabályok kellő eszközöket adnak ilyenkor a cég kezébe akár a szolgáltató büntetésére is. Ha az NHKV bármely ok miatt nem tud időre számlát kibocsátani, arról haladéktalanul értesítenie kell az ingatlanhasználót. Ebbéli kötelezettségeinek az NHKV nem tett eleget. A háztartásokat semmilyen, a hulladékszállítás működési problémáiból származó kár nem érheti. A számlák elhúzódó kiállítása ugyanakkor nehéz pénzügyi helyzetet eredményez a számukra. A biztos és helyettese felkérte a hulladékgazdálkodásért felelős innovációs és technológiai minisztert és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert az okok feltárására és ama intézkedésekre, aminek nyomán az NHKV ellátja kötelezettségét. Ezek a vizsgálatok amúgy elvben már le is zajlottak. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanis október végén ígéretet tett bizonyos vizsgálatokra. Miután néhány napra rá az Észak-Kelet Pest és Nógrád megyei hulladékszállítás összeomlott, a kabinet, amellett, hogy azt ellenzéki szabotázsakciónak minősítette, 26,4 milliárd forintot pluszforrást utalt az NHKV-nak. Néhány hétre rá a tárcavezető egy kérdés nyomán vizsgálódásaik eredményéről annyit árult el, hogy az NHKV megígérte nekik a pontos számlaküldést, más gond nincs. Ám annak sincs jele, hogy az NHKV akár ebbéli ígéretének is eleget tett volna.
Szerző

Megint központosítanak: új kéz alá kerülnek az állami földek

Publikálás dátuma
2019.03.25 19:57
Képünk illusztráció
Fotó: NAP
Nemzeti Földügyi Központot hoz létre a kormány, ami a földalaphoz tartozó területek tulajdonosa lesz. Egy lendülettel a Lechner központ kapta meg a fővárosi kormányhivatal legfontosabb földmérési feladatait is.
Nemzeti Földügyi Központot (NFK) hoz létre a kormány, július 1-jétől ez az agrárminiszter irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv végzi az állami földek kezelését, felügyeletét; a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megszűnik- írja az MTI.
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az NFK végzi majd az agrárigazgatáshoz szükséges államigazgatási és kapcsolódó állami feladatokat, kezeli az agrár- és földügyi szakigazgatási rendszereket. Az új szervezet működteti a Nemzeti Földalapba tartozó vagyonnyilvántartási rendszert, egyben gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földalapba tartozó földek felett. Feladata lesz országos hatáskörű szervezetként az osztatlan közös tulajdonban álló földek megosztási eljárásával összefüggő feladatok koordinálása is.
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet átalakítás útján szűnik meg, általános jogutódja az NFK lesz.  Megszűnik a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. is, feladatait ugyancsak az NFK veszi át.  Az NFK-ba beolvad a fővárosi kormányhivatal mezőgazdasági távérzékelési és helyszíni ellenőrzési osztálya és a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) fejlesztési koordinációs és üzemeltetési osztálya is. 
Az érintett minisztereknek június végéig gondoskodniuk kell az NFK működésére és gazdálkodására vonatkozó államháztartási intézkedések megtételéről és a szükséges költségvetési jogszabályok módosításáról, továbbá az NFK jogállásával, feladat- és hatáskörével valamint a jogutódlással kapcsolatos jogszabályok megalkotásáról.

Átveszik a földügyeket a fővárostól

A bejelentéstől nem független, hogy ugyanebből a közlönyszámból derül ki: a kormány központosítja az az ingatlan-nyilvántartási és térképészeti feladatokat ellátó szervezeteket is. A Lechner Nonprofit Kft. veszi át április elsejétől fővárosi kormányhivatal több földmérési és térinformatikai feladatkörét és osztályát – a Lechner alá kerül többek között az Államhatárügyi Osztály, a  Földügyi Fejlesztési és Üzemeltetési Osztály, a  Kozmikus Geodéziai Osztály, a  Szolgáltató Osztály, a  Távérzékelési Osztály, a  Térinformatikai Osztály. Minderre összesen egy hetet biztosít a kormányrendelet, ami a Mepar működtetésével is feladatokat ad az érintett minisztereknek - a kancelláriaminiszternek, a pénzügyminiszternek, és az agrártárca vezetőjének.

Palkovics a kormányzati szuperhős: "mindenhez is" ért

Publikálás dátuma
2019.03.25 17:20

Fotó: Kállai Márton
Most éppen az egyik legfontosabb gazdasági vegyesbizottságot rántotta maga alá a miniszter.
Nincs az a terület, amivel Palkovics László az immár "mindennel is" foglalkozó innovációs és technológiai miniszter ne tudná szaporítani bokros teendőit. Ráadásul mások háttérbe szorításával. A kormány néhány perce megjelent határozata szerint ugyanis mostantól a Magyar–Baden-Württembergi Vegyes Bizottságot ő irányítja - Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára helyett.
Korábbi híradások szerint a patinás, lassan 30 éves múltra visszatekintő vegyes bizottság a német tartomány és Magyarország kapcsolatainak egyik legfontosabb egyeztető szerve. Két évvel ezelőtti ülésükről a kabinet azt emelte kihogy a Németországgal lebonyolított külkereskedelmi forgalom legnagyobb részét Baden-Württemberg adja és onnan érkezik a legtöbb német működő tőke is. Erre példa a Mercedes-Benz kecskeméti gyára vagy a számos hazai telephelyen gyártó Bosch. Magyar Levente akkor úgy fogalmazott, hogy a Baden-Württemberg tartománnyal fenntartott vegyes bizottság az egyik legaktívabb, mivel százas nagyságrendű projekt fut és indul a felügyelete mellett.  Palkovics László munkabírása ugyanakkor már-már földönkívüli tartományba lép. Amellett, hogy irányítja a szakoktatástól az energiaárakig, az innovációtól a közlekedésig és az informatikáig szinte az összes fontosabb hazai területtel foglalkozó Innovációs és Technológiai Minisztériumot, igyekszik maga alá gyűrni az Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét, tavaly óta ő gyakorolhatja a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogait, ez év januárja óta felel kormánybiztosként a Budapest-Belgrád vasútvonalért, sőt időnként még szemétszedésre is akad ideje.
Szerző