Orbán akarja, hát lesz junior úszó vb is

Publikálás dátuma
2019.02.08 07:24
Orbán szerint kár lenne kihasználatlanul hagyni a 46 milliárdból felhúzott Duna Arénát
Fotó: / Molnár Ádám
Gombhoz varrja a kabátot a miniszterelnök, mindenképpen sportrendezvényt szeretne a 46 milliárdért felépített Duna Arénában.
Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy ha már megépítettük, a lehető legtöbb rangos nemzetközi eseményt kell megrendezni a Duna Arénában – ez lesz a központi üzenet a nyári junior-úszó vb kommunikációjában. A hvg.hu birtokába került, még nem nyilvános előterjesztésből úgy tűnik, az sportbüdzsét kezelő Emminek viszont nincs pénze az újabb világversenyre, ezért közpénzeket szeretnének átcsoportosítani. Kiadás lenne bőven: újra mobillelátót kell építeni, a nemzetközi úszószövetség "színvonalas megnyitóünnepséget vár", a FINA elöljáróinak pedig "lehető legjobb elérhető szállás" dukál.
Az már biztos, hogy megint építeni kell egy mobil lelátót az Aréna mellé. Bár a 2017-es úszó vb-re épített, 15 ezer fő befogadására alkalmas szerkezetet arra hivatkozva bontották el, hogy többé nem lesz rá szükség, a junior vb előterjesztéséből kiderül: ahhoz, hogy "a nemzetközi előírásoknak megfelelő versenyhelyszín" legyen, szükség lesz újra a "fény- és hangtechnikai rendszerek, show-elemek kiépítésére, a versenymedencetérben mobillelátó telepítésére", vagy az eredményhirdetésre alkalmas helyszín kialakítására. Ugyanis "a 2017. évi FINA Világbajnokság után a Duna Arénába telepített technikát elszállították" – írják, de az nem derül ki, hogy mi lett a sorsa. 
És hogy mennyibe fog mindez kerülni? A dokumentum 1,255 milliárd forintos állami támogatás mellett más bevételekkel (szponzori támogatás, jegybevétel stb.) számolva az úszószövetség összesen 1,745 milliárd forintból, valamint a jogdíjakra és díjakra szánt 70 000 dollárból rendezné meg a világbajnokságot. A 2017-es esemény után azonban már sejthető, hogy a költségek emelkedni fognak -az eleinte még 24,5 milliárd forintos büdzsével tervezett úszó vb ugyanis több mint 100 milliárd forintba került végül, a portál számítása szerint, 
A lap úgy tudja, hogy csak a versenyhelyszín kiépítésével kapcsolatos kiadásokra 289 millió forintot szánnak az esemény költségvetése alapján. Ebben további furcsa tételeket is találtak, így: • csak a közpénzből épült Duna Aréna bérleti díja 100 millió forint, • további létesítmények bérleti díja még 100 millió forint, • sajtó, média, tévéközvetítésre 100 millió forintot szánnak (egy másik részben azt írják, hogy az M4 Sport élőben közvetíti majd a versenyeket), • a fogadások, értekezletek, megnyitó- és záróünnepség 63 millió forintba, • személyi jellegű kiadások 347 millió forintba, • a teljes rendezvénybiztosítás tervezett költsége 71 millió forintba kerülne. 

A szállodáknak jól jön

Egyes szállodáknak bizonyára jó üzlet lesz a junior vb amire 1000 főt várnak, ebből 800 sportoló, edző, kísérő, míg ötöde "FINA tisztségviselő-vendég". Így átlagosan 10 éjszakával számolva 10 ezer vendégéjszakáról van szó, méghozzá az előterjesztés szerint a Duna Aréna közelében található nagyobb szállodákban – így a Danubius szállodalánc egységeiben, a Hotel Aquincumban és a Westend Hiltonban.
2019.02.08 07:24
Frissítve: 2019.02.08 07:41

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39

Tíz méter mély gödörből mentettek ki egy macskát a budapesti tűzoltók (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:25

Fotó: Facebook/ BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
A szerencsétlenül járt négylábút állatvédők várták a felszínen.
Tíz méter mély gödörbe esett egy macska vasárnap délután Budapesten, a XVIII. kerületi Alacskai úton – írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Facebook-oldalán. A budapesti tűzoltók alpintechnika használatával mentették ki a szerencsétlenül járt négylábút. A macskát állatvédők várták a felszínen. Az OKF egy videót is közzétett a mentésről, a felvételeket Czétényi Balázs tűzoltó őrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság videócsoportjának munkatársa készítette.
2019.02.17 19:25