Előfizetés

Újra mentik az adósokat - 300 ezer egykori devizahitelt kell átalakítani

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2019.02.09. 10:15
Hosszú távon biztonságosabb, és akár a költségeket is csökkentheti a kamatok rögzítése
Fotó: Népszava
Rögzítené a forintosított hitelek kamatát a MNB és a bankszövetség. A szocialisták az adósok védelmében az EBRD-megállapodás felmondását javasolják.
Fix kamatozásúvá alakítaná a kormány a mintegy háromszázezer, még meglévő, 2015-ben forintosított egykori devizahitelt. A kezdeményezés bizonyára a hitelfolyósítóktól ered. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség már tárgyal a megoldásról. A pénzintézetek attól félnek, hogy a hosszú - esetenként egy évtizedet is meghaladó - futamidejű kölcsönöket az adósok nem tudják majd fizetni. A félelem megalapozottnak tűnik. Amióta ugyanis az egykori devizahiteleket a 2014-es forintosítást követően változó kamatozásúra módosították, a kamat mértékét a Budapesti Bankközi Hitelkamatlábhoz (Bubor), vagyis a kihelyezések átlagához kötik. Bár ez most februárban 6 hónapra 0,27 százalék, prémiummal, díjakkal, költségekkel és jutalékokkal együtt ma egy 10 éves futamidejű lakáshitel teljes hiteldíjmutatója (thm) többnyire 3,50-4,50 között mozog. Ráadául a korábbi évek csökkenése után tavaly a terhek ismét növekedésnek indultak. Igaz: a fix kamatozású hitelek zöme jelenleg még drágább. E körben nem ritka a 10 százalék körüli thm sem. Igaz, a két hitelfajta közötti különbség érezhetően csökken. Az újonnan megkötött szerződések 80 százaléka így már fix kamatozású. A meglévő ügyfelek viszont még nem kérik tömegesen a változó kamatok rögzítését. Ehhez ugyanis újabb hitelbírálatra van szükség és az eredeti kedvezmények is visszajárnak. Ráadásul a váltás rövid távon nagyobb törlesztőt hozhat: nem könnyű belátni, hogy hosszú távon ez az észszerű megoldás. Az elkövetkező néhány hónapban, de legkésőbb fél éven belül minden változó kamatozású hitelt érdemes fix kamatozásúvá módosítani - vélekedett megkeresésünkre Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője. A változó kamatozás csak mostanáig érte meg - véli. Egy tízmillió forintos hitel esetén viszont két százalék emelés már évi 200 ezer forint többletköltség. Ha egy hosszabb futamidejű hitelből csak néhány év telt el, a végén a különbözet akár több millió forintra is rúghat – magyarázta a szakember. Az átváltás legtöbbször költségmentes. Bár a költség az elején kissé nőhet, a későbbiek során elmaradhatnak a meglepetések, ami nagyobb érték lehet a biztonságra vágyó családoknak – tette hozzá Vincze Krisztián.

Az MSZP az EBRD-paktum felbontását kezdeményezi

Még dönthet a kormány a meglévő, forintosított devizahitelek kapcsán az adósok számára kedvezőtlenül - vélekedett a Népszava megkeresésére Szakács László. Az MSZP elnökhelyettese ennek kapcsán felhívta a figyelmet az Orbán-kabinet által 2015-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktumra. E megállapodás szerint a kabinet nem akadályozza a kilakoltatásokat és nem rontja a bankok jövedelmezőségét. Az ellenzéki párt ezért törvényjavaslatban indítványozza az EBRD-vel kötött - nem nemzetközinek számító - szerződés felmondását. Szakács László szerint a másutt eredményes úgynevezett elsétálási jog nálunk nehezen lenne érvényesíthető. Ez a lehetőség ott segítene, ahol a tartozás összege már meghaladja a lakás forgalmi értékét. Ilyenkor a kettő különbözetét engednék el, hogy a lakás eladása után az adós új életet kezdhessen. A politikus ugyanakkor Magyarországon az újrakezdés lehetőségét korlátozottnak tartja.

Megszűnnek bizonyos áramdíjcsomagok az E.ON-nál

Marnitz István
Publikálás dátuma
2019.02.08. 20:05
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Az E.ON Energiakereskedelmi Kft. 2019. február 28-ai határidővel megszünteti E.ON Alfa, Bázis, Delta és Tandem elnevezésű lakossági villamosenergia-versenypiaci szerződéseit – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.
Az ügyfeleknek február 25-ig választaniuk kell, visszatérnek az E.ON helyileg illetékes „egyetemes” ellátójához, vagy esetleg az Elmű-ÉMÁSZ-t, illetve az NKM Áramszolgáltatót részesítik előnyben. A lépés mintegy 5 ezer ügyfelet érint – tájékoztatta lapunkat az E.ON. Mivel fogyasztóikat decemberben értesítették ki, 4200-an már elküldték igénybejelentésüket – tették hozzá. A Dunántúlon és Kelet-Magyarországon tevékenykedő, német hátterű csoport honlapján elérhető korábbi anyagok szerint az úgynevezett „E.ON Klubhoz” kötött csomagok többnyire néhány százalékos árkedvezményt biztosítottak az érvényes hatósági tarifákhoz képest (vagyis az érintetteknek a mostani váltás ekkora áremelést hoz). Bár a lehetőség legalább négy éve él, azt az E.ON különösebben nem verte nagy dobra. Talán azért, mert miután tavaly a választások előtt a társaság E.ON Gáz Plusz elnevezésű, jelentős fogyasztáshoz kötött kedvezményes családi csomagja közismertt vált, Németh Szilárd Fidesz-alelnök még a választásokba való beavatkozással is megvádolta az energiacéget.

319,21 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.08. 19:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 319,21 forintra emelkedett este hét órakor a reggel hét órakor jegyzett 318,81 forintról. Az euró pénteken 317,93 forint és 319,29 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 280,62 forintról 281,80 forintra, a dolláré pedig 281,20 forintról 281,74 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1338 dollár után este 1,1330 dolláron állt.