„Mocskos nácik!” – köszöntötték az antifasiszták a becsületnapos vonulókat

Publikálás dátuma
2019.02.09. 18:37

Fotó: Draskovics Ádám
A rendőrség megtiltotta, hogy a szélsőjobboldal a Kapisztrán téren emlékezzen meg az úgynevezett becsület napjáról. A rendezvényt végül a Városmajorban tartották meg.
„Még az emlékét is el kell törölni. Gyávaság és aljasság! Ez nem hősi életszemlélet, hanem legfeljebb skorpió-életszemlélet, de még ezek is tiltakoznának az ellen, hogy Hitlert velük egy sorban emlegessék" – hajdan Szálasi Ferenc, az 1946-ban háborús bűnök miatt kivégzett nyilasvezér vetette papírra ezeket a sorokat. Nehezen tudta feldolgozni ugyanis, hogy a „Führer”, aki mellett a végsőkig kitartott, öngyilkosságba menekült. Persze: azok az újnyilas, neonáci és más szélsőjobboldali szervezetek, amelyek az úgynevezett becsület napja alkalmából emlékeznek meg az 1945-ös budavári kitörésről, nem feltétlenül az idézett Szálasi-mondatokkal illusztrálják a korabeli eseményeket. Veesenmayer német nagykövet és különleges megbízott kijelentésére sem szoktak hivatkozni. Pedig tanulságos: „nem törődünk vele, ha Budapest tízszer is elpusztul, ha ezzel Bécset védeni tudjuk". A rendőrség – ahogyan arról a Népszava beszámolt – megtiltotta, hogy a Várnegyedben, az „országos jelentőségű történelmi emlékhelynek minősülő” Kapisztrán téren rendezzék meg a szélsőjobboldali demonstrációt. A becsületnapos megemlékezők ezért szombaton délután a Városmajorban gyülekeztek. 
A közel ötszáz – nagyrészt feketébe öltözött – résztvevő egy Vaskereszttel és egy katonai sisakkal kombinált feszület, valamint Festung Budapest feliratú molinó mögött vonult a megemlékezés helyszínére. Festung, azaz: erőd. Budapestet 1944. december 1-én Adolf Hitler nyilvánította erőddé, tehát olyan várossá, amit háztól házig vívott harcban kell védeni. Hitler parancsa egyet jelentett a hatalmas véráldozattal és anyagi veszteséggel járó pusztítással, Budapest földig rombolásával. „Annak idején a Győrkösékkel még mi szerveztük 22 évvel ezelőtt, most már a gyerekek csinálják” – idézte fel társának az 1997-ben először megrendezett „becsület napját” egy idősebb férfi. A Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal azonban ma már nem létezik: a bőnyi rendőrgyilkosság után a rendőrség felszámolta a szervezetet. A városmajori rendezvény kezdetén a távolból még hallani lehetett a nácik ellen tiltakozó antifasiszták rigmusait, aztán már semmi nem zavarta az erős rendőri biztosítással megtartott demonstráció szónokait. Elsőként egy svéd neonáci alakulat, a Nordic Resistance Movement képviselője lépett mikrofonhoz. Méltatta azokat, akik szembeszálltak a „vörös hordával”, majd heves iszlámozással adott aktualitást mondandójának. Tizenöt percen át beszélt angolul. Mint kiderült: a magyar szervezők jogászok bevonásával az utolsó pillanatokig cizellálták a szöveget, hogy az ne ütközzön hazai jogszabályokba. A fordítás elkészítésére már nem maradt idő. A svéd után egy német következett, aki részben arról biztosította a jelenlévőket, hogy a „holtak dicső tettei örökké élnek”, részben arról, hogy 1945. május 8-val az „eszme nem halt meg”. A nemzetárulók ideje – jelentette ki – meg van számlálva. Incze Béla tavaly még a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társvezetőjeként, idén már a Légió Hungária nevű új szerveződés vezetőségi tagjaként mondott beszédet. Kárhoztatta a mai felfogást, mikor is úgy nőnek fel generációk, hogy értelmetlen dolognak tartják az „önfeláldozó heroizmust”. Ezért „alkut nem ismerve” kell szembeszegülni a modern világgal, hisz „nem lehet eltiporni a nacionalista gondolatot”. Szónoklatát Incze buzdítással zárta: „Bajtársak, csatasorba!” 
Az esemény végén tartott ünnepségen többek között bolgárok, oroszok, norvégok és szerbek is koszorúztak. A rendezvényen veszteségadatok nem hangoztak el. Pótoljuk a hiányt: Ungváry Krisztián történész adatai szerint Budapest ostromakor a lakosság vesztesége mintegy 35 ezer ember volt. A szovjet áldozatokat nem számítva minden második halott a civilek közül került ki. A Vörös Hadsereg közel 80 ezer fős vesztesége valamivel nagyobb volt, mint a német és magyar védők, valamint a polgári lakosság áldozatainak száma összesen. 
Közben a Széll Kálmán (volt Moszkva) téren diákok, anarchisták, romák tiltakoztak. A nem egészen száz antifasiszta „Mocskos nácik!” kórussal fogadta a „becsület napjáról” érkezőket, vagy azokat, akik a Kapisztrán térre, a Kitörés emléktúra starthelyére igyekeztek. (Bár a túra szellemisége nem sokban különbözik a becsületnapos megemlékezéstől, a rendőrség azt nem tiltotta be.)
Egy szakállas, fiatal férfi hitleres pólóban provokálta a tüntetőket. A rendőrök gyorsan félrevitték, és igazoltatták az illetőt.
Szerző
Frissítve: 2019.02.09. 18:39

Puzsérék a Fideszről: "gyalázatos, ahogy trollfésszel a pofájukon savat öntenek a huszadik századi sebekbe"

Publikálás dátuma
2019.02.09. 17:29

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A főpolgármester-jelölt publicista kampányszóvivője hiába nyilatkozott a Hír TV-nek, az nem került be a műsorba. Puzsérék most elárulták, mit mondott a tévéstábnak, egyúttal megvédték Karácsony Gergelyt.
Kicenzúrázták a Hír TV Híradójából Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt kampányszóvivőjének, Pitz Dánielnek a nyilatkozatát - írja a publicista kampánycsapatának Facebook-oldala, a Sétáló Budapest. A bejegyzés szerint a Hír TV "a Jobbikkal szemben zajló lejáratókampányának jegyében" nyilatkozatot kért tőlük, de Pitz szavai végül nem kerültek be a Híradó anyagába. A poszt szerint a szóvivő az alábbiakat osztotta meg a televízió stábjával:

„Nem megyünk bele az álvitába. A Fidesz épp azért támadja a legnagyobb ellenzéki pártot, mert azok már nem zsidóznak. Éppen azért támad, mert változnak. Ha őszinte a Fidesz antifasizmusa, akkor kezdjék a terápiás munkát Bayer Zsolttal, aki azon sajnálkozott, hogy nem sikerült a balos ellenzéket elég mélyen beásni az orgoványi erdőbe, és folytassák legfrissebb házi kedvenceikkel, a Mi Hazánk Mozgalommal.

Ma nem a Jobbik jelent fenyegetést a demokráciára, nem a Jobbik uszít és gyűlölködik, hanem a Fidesz. Viselkedésük migráns-kampányaik árnyékában hazug és nevetséges.

El kellene dönteniük végre, hogy a Jobbik csicska, buzi vagy fasiszta párt-e. Az-e a bajuk, hogy már nem fasiszták, vagy az a bajuk, hogy még igen.”

Puzsér kampánycsata a bejegyzésben egyúttal szolidaritását fejezte ki Karácsony Gergellyel, akit a napokban a Hír TV stúdiójában állítottak pellengérre a Jobbik múltja és a vele való esetleges összefogás témájában. A Sétáló Budapest erről azt írta, "a régi baloldal örökös jelöltjét sok mindennel lehet támadni, de a humánumát elvitatni egyrészt nevetséges, másrészt veszélyes. Értjük, hogy a rasszizmus a Fidesz számára csak vicc és bunkósbot, de mások számára trauma és tragédia. Gyalázatos, ahogy trollfésszel a pofájukon savat öntenek a huszadik századi sebekbe."
Szerző

Gyurcsány: aki hazudik, az galád; aki hazugságot elhisz, az hülye - és mindenki lázadjon

Publikálás dátuma
2019.02.09. 16:01

Fotó: Molnár Ádám
A Demokratikus Koalíció elnökét nem érdekli, ki mit tett a múltban, ha segít megdönteni a rezsimet - évértékelő, a tizenötödik.
Örömóda csendül, Gyurcsány Ferenc érkezik, az Európai Unió hivatalos himnusza (EP-választás közeledtével mi más?) után egyből belpolitika. Az igazi hazafiként felkonferált DK-elnök Leventével kezdi. Egy 10-11 éves, szőke borzas fiúról beszél, aki Tiszántúlon él egy faluban. Levente autista. Hogy az ajánlott iskolába járhasson, az havonta 15 ezer forint – amennyiben fogadja az intézmény, de nem fogadja. Nem messze Leventééktől ott lakik Zsóka, az egykori iskolaigazgató, aki segít: hetente párszor iskolába kíséri, és délutánonként fejlesztő gyakorlatokat végeznek. Irmával és Károllyal folytatja a DK elnöke. Akik előre akartak jutni, gyarapodni, felvettek hát a házuk renoválására némi devizahitelt, amit törleszteni (miután beütött a frankválság) nem tudtak. Sőt, a hátukat is vitte bank. Ám mégse kerültek két gyermekükkel utcára, az ország másik részéből egy mozgáskorlátozott asszony felajánlotta: lakjanak együtt, jól ellesznek.
Csodás dolog, hogy vannak emberek, akik segítenek, ám az tragédia, hogy ezt a magyar állam helyett teszik – vonja le a tanulságot Gyurcsány Ferenc. Aki szerint ideje lenne, hogy a Teremtő megvilágosítsa Orbán Viktor elméjét és erkölcseit, a miniszterelnök ugyanis pontosan ismeri ezeket a történeteket, de csak a vállát vonja, és inkább magánrepülőn futballmeccsre jár. Ráadásul a kormányfőt nemcsak a jelen történetei nem érdeklik, de a jövő is hidegen hagyja, hiszen aki bezár egy egyetemet, utal Gyurcsány Ferenc a CEU-ra, a jövőre tesz lakatot. És az is a jövőt lehetetleníti el, aki tönkreteszi a Magyar Tudományos Akadémia kutatóbázisait. Márpedig az a kormány, amelyik elcsalja a jövőt, elárulja a népét – az Orbán-kormány ilyen. Úgyhogy lehet, hogy politikai értelemben sikeres a kabinet, hiszen a választáson nyert a kormánypárt, csakhogy történelmi értelemben a kormány gyalázatos, és bukásra ítéltetett - hoz gyors ítéletet Gyurcsány. Van egy Yuval Noah Harari nevű történész, aki arról ír, miként hoz létre a robotizáció és a fejlődés egy új emberi fajt. Csakhogy, figyelmeztet Gyurcsány, mi ilyesmiről nem beszélünk, a kormány legfeljebb a migránsoktól retteg, szembe megy az ENSZ-szel és az arab ligával – mert érdeke fenntartani a menekültektől való félelmet. Ugyanis ezzel a félelemmel kormányozza Orbán az országot. Csakhogy, deklarálta a DK elnöke, aki fél, és a félelemre épít az elbukik. A DK elnökének értelmezésében a hazafiasság nem az önsajnálatról szól, és nem is arról, hogy különlegesnek nevezzük a népet, és két kisfröccs után zokogva daloljuk a székely himnuszt. A hazafiasság a jövőről szól, arról, hogy a nemzet közössége ötven vagy száz év múlva is sikeres legye. „A magyar nem különleges faj, de attól, hogy ezt mondom, még szeretem a hazámat”, magyarázta Gyurcsány. Aki szerint ennek az állításnak igazságtartalmát az igazolja, amikor a Demokratikus Koalíció erős Európát akar. Ugyanis csak az erős európai közösség teheti sikeressé Magyarországot. Ráadásul ebben az Európában sok százezer magyar él, munkavállalóként, egyetemistaként.
  „De ha valaki nem mer önmagáért kiállni, akkor miképp küzdhetne meg a hazájáért?” – vezeti fel Gyurcsány Ferenc, miért is hazafias kötelezettség a lázadás. Mert szerinte az. Helyesen lázadnak azok a bírók, akik nem ítélik el a hajléktalanokat. Helyesen lázadnak azok az orvosok és nővérek, akik otthagyják például a Honvéd kórházat, mert nem hajlandók részesei lenni egy embertelen rendszernek. Helyesen lázadnak azok a tanárok, akik minden kormányzati hátsó szándék ellenére a súlyán tanítják Ady Endrét. A költőt, aki két igazságot rögzített. Az egyik: aki tudatosan hazudik, az galád. A másik: aki ismert hazugságokat elhisz, az hülye.
Hát lehet, hogy a kormány galád, de mi ne legyünk hülyék, szólított fel mindenkit Gyurcsány. Aki szerint egy lázadás akkor sikeres, ha összekapcsolódnak az elégedetlenségek. És az ősz reményt hozott – annyit persze nem, hogy a DK elnöke változási határidőt ígérjen, Ahogy mondja, nem tudja, mikor vezet sikerre a lázadás, de eredmények így is vannak: megszületett például a valódi, együttmozduló ellenzék. Az nem érdekli, hogy a résztvevők mit tettek, mit mondtak tegnap (értsd: fátylat borít a Jobbik múltjára), egy dolog érdekli: hogy meg akarják dönteni ezt a rezsimet. A döntés első lépése az EP-választás. Gyurcsány Ferenc szerint a képlet egyszerű, jön Orbán Viktor, és ijesztgetni kezd mindenkit a magyar asszonyok megerőszakolásával, a régi Európa pusztulásával, az ország felégetésével, meg azzal, hogy mindjárt visszafelé folyik a Duna. A kérdés az, hogy Magyarország egy Macron-Merkel-szerű Európát szeretne, ahol mindent közösen oldanak meg a közösség tagja, vagy jön Orbán és Salvini – a kereskedelmi háborúkkal, gyűlöletkampányokkal egyetemben. Visszafogottan azt tudom mondani: vesszen Orbán! Legyen erőnk szembeni ezzel a rémséggel és mérjünk végre vereséget Orbán átkozott rendszerére.
Szerző
Frissítve: 2019.02.09. 17:08