A családalapítás nem csupán pénz kérdése - szakértő Orbán családvédelmi tervéről

Publikálás dátuma
2019.02.10. 19:30
illusztráció
Fotó: Népszava
A pénzügyi támogatás rövid távon növelheti a családalapítási kedvet, ám az eddigi tapasztalatok és a szakirodalom szerint hosszabb távon nem eredményeznek jelentős demográfiai javulást – vélekedett Darvas Ágnes szociológus a kormány új családi akciótervével kapcsolatban.
– A konkrét szabályozás ismerete nélkül ez az intézkedés nehezen értelmezhető számomra. Pillanatnyilag lényegében csak egy hét pontos politikai üzenetet ismerünk, ez az értékeléshez nem elegendő. A gyermekvállalási támogatás, a csok bővítése üdvözlendő lehet, ám még ezek sem jelentenek garanciát a gyermekvállalási kedv robbanásszerű növekedésére – mondta lapunknak Darvas Ágnes. A szakértő úgy véli, a családalapítás nem egyszerűsíthető le a pénz és az egyszeri támogatások kérdésére: az egzisztenciális biztonság, a nők munkahelyi helyzetének, az oktatási és egészségügyi szolgáltatások javítása, tisztességes jövedelmek, kiszámítható foglalkoztatási körülmények, gyerekbarát társadalmi környezet jelentenék a valódi motivációt. Ráadásul a támogatások tekintetében csak a házasokra gondolnak, holott a gyermekek egyre nagyobb arányban születnek házasságon kívül. Darvas szerint az alapvetően a jobb helyzetű családokat célzó csok bővítése segítség lehet egy újabb, eddig kimaradó körnek, de a legszegényebb családokat továbbra sem fogja érinteni. A további 21 ezer férőhely létrehozásával sem lesz teljes körű a bölcsődei ellátás, csak az érintett korosztályok harmada számára. – A négygyermekes nők szja-mentességének értékeléséhez is fontos lenne a szabályozási részletek ismerete. Kikre vonatkozik? Minden négygyerekes nőre, függetlenül a gyerek életkorától? Ma négy kiskorú gyereket nevelőkre? Vagy felmenő rendszerben történik a bevezetése? Akkor a hatásai mindenképpen hosszabb távon várhatók, akár a nők jövedelmi helyzetét, akár a munkaerőpiaci hatást nézzük. Jelenleg a nagycsaládos nők többsége nincs jelen a munkaerőpiacon – mutatott rá a szociológus. Hozzátette: az elmúlt évek hasonló célú kormányzati intézkedései (gyed-extra, csok, első házasok adókedvezménye) nem hozták a várt hatást. Bár a termékenységi ráta nőtt, a születések számában nincs elmozdulás. 
– Figyelembe kellene venni azt a tényt, hogy a szülőképes korú nők száma csökkent, valamint azt is, hogy nagyon sok fiatal ment külföldre

 – mondta Darvas. Hangsúlyozta: a népesedési problémákat nem lehet a ki- és bevándorlás figyelmen kívül hagyásával megoldani.
Szerző

Kocsis Máté odáig volt Orbán beszédétől

Publikálás dátuma
2019.02.10. 19:21
Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető 2018. szeptember 12-i sajtótájékoztatóján
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt évtized legnagyobb hatású évértékelője volt a vasárnapi.
Kocsis Máté az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a magyar kormány a családok támogatásáról szóló döntéseivel egész Európa számára is világossá tette, hogy a bevándorlással szemben a gyermekvállalást helyezi előtérbe. A családok anyagi támogatásáról szóló mostani intézkedésekről pedig kijelentette: "a gyermekvállaláshoz soha ilyen mértékű segítséget egyetlen kormány sem biztosított még, nem csak Magyarországon, de Európában sem".

Karácsony viszontválaszt ígért Orbánnak az évértékelő beszédre

Publikálás dátuma
2019.02.10. 18:32

Fotó: Tóth Gergő
A főpolgármesterségre aspiráló politikus olyan választ ígér, amit biztosan meg fog hallani a miniszterelnök.
"Bayer Zsolt kebelbarátja, az európai szélsőjobb fő szövetségese, minket biztos nem oktathat elfogadásból. Orbán láthatóan megijedt az ellenzék egységes fellépésétől, ezért vette ilyen közönségesre a hangvételt. Hallom, üzent nekem is. A viszontválaszt a budapestiekkel, a szabad város szabad polgáraival közösen küldjük majd októberben. Tuti, hogy meg fogja hallani" - ezt írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely, a Párbeszéd politikusa Orbán Viktor évértékelőjére reagálva.
A kormányfő beszédében többek közt azt állította az MSZP-re és a Jobbikra utalva, hogy létrejött a szocialista-náci koalíció. Az ellenzékről általánosságban így vélekedett: "Talpig úriemberek. Talpig: na, de onnan fölfelé?" Karácsony Gergelyre célozva azt is mondta, "a budapestiek polgármestere akar lenni, ahelyett, hogy elkullogna csendben a kertek alatt. Szégyen." Mindezzel arra utalt, hogy a párbeszédes politikus a héten a Hír TV-ben úgy foglalt állást amikor a Jobbikról kérdezték, nem náci megnyilvánulás zsidó honfitársaink listázása.
Szerző