Palkovics és az MTA ügyébe a Professzorok Batthyány Köre is beleszólt: közös alapítvány létrehozását javasolják

Publikálás dátuma
2019.02.10 21:13
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Az innovációs miniszter modellje bizonytalanságot szül, hangsúlyozzák.
Javaslatot tett az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőinek a Professzorok Batthyány Körének elnöksége az akadémiai intézetek átalakításának egy lehetséges módjáról. Mint közleményükben írják:
reményeik szerint a német Max Planck Társaságéhoz hasonló szervezeti megoldás mindkét fél számára tárgyalási alapot képez.
A javaslatot egy honlapukon közzétett levélben fejtik ki részletesebben. Ott azt írják, a kör tagjait – másokkal együtt –"nyugtalanítja", hogy a magyar kutatási fejlesztési és innovációs rendszer újjászervezése során, az MTA kutatóhálózat működési modelljének átalakításával kapcsolatos tárgyalások "akadoznak és az emiatt elmérgesedő hangulatban a megoldás késedelmet szenved". Külföldi sikeres gyakorlatokból merítettek ötletet, és a bevált brit és német modellt javasolták az érintetteknek:
az MTA és az ITM közösen hozzon létre egy alapítványt, amely átveszi az akadémiai intézethálózat fenntartását és működtetését egyúttal biztosítva a kellő tudományos autonómiát.
"Az új struktúrát paritásos elven javasoljuk létrehozni, ahol az irányító-felügyelő testületbe a Kormány, míg a szakmai-tudományos testületbe az Akadémia delegálná a tagok többségét" - írják. Szerintük egy, az állammal kötendő, a jelenleginél magasabb szintű finanszírozási szerződés teremthetné meg a működés további alapját.
"A pusztán projekt alapú működés bizonytalanságot szül a kutatói körben és feleslegesen nehezíti a működtetést"
- jelentik még ki, ellentmondva Palkovics László innovációs miniszter elképzeléseinek. Hozzáteszik, az évtizedes távlatban tervezhető életpályamodell nélkül a kutatói pálya vonzerejének vészes csökkenése várható. Véleményük szerint kiváló kutatás nem képzelhető el alapfinanszírozás nélkül, írják még. Arra is felhívják a figyelmet:
a legutóbb kihirdetett Tématerületi Kiválósági Programban a lehetséges pályázók egyenlőtlen eséllyel szerepelnek.
Az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság által megkezdett szerkezeti átvilágítási vizsgálatot a profiltisztítás biztató lépésének tekintik, olvasható a levélben. Úgy érvelnek még, szerintük a meghatározó kutatási infrastruktúrával és letisztult kutatási profillal rendelkező intézetek működtetése hatékonyabb lehet egy erre a célra létrehozott kutatóhálózati szervezetben. Azt látnák jónak továbbá, ha bizonyos esetben lehetséges lenne egy-egy intézet befogadása a megfelelő felsőoktatási egységben is.
2019.02.10 21:13

Közpénzből fizetett sorosozással készül az EP-választásra a kormány, már meg is van a legújabb plakát

Publikálás dátuma
2019.02.18 21:30
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
Sorossal, Junckerrel és bevándorlással fognak ijesztgetni - csak úgy, mint eddig.
Pár nappal azután, hogy Hollik István kormányszóvivő gátlás nélkül kiállt a nyilvánosság elé, és Magyarországot bevándorlókkal veszélybe sodró brüsszeli tervről kezdett magyarázni, Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be:
"a kormány tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről".
Megjelentettek hozzá egy képet is. Ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható egy valamiért színváltóra sikeredett háttér előtt, valamint némi kirívó vizuális- és tartalmi igénytelenséggel megalkotott szöveg. De van még rajta egy szabálytalannak tűnő, oldalra csúszott fehér négyszög is. Mutatjuk, mire lehet számítani hamarosan mindenhol:
.
2019.02.18 21:30
Frissítve: 2019.02.18 21:31

Akire Kövér rámutat, félmilliót fizet - újabb képviselők bírságát hagyta helyben a mentelmi bizottság

Publikálás dátuma
2019.02.18 19:54

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A rabszolgatörvény ellen tiltakozók közül öt újabb ellenzéki képviselő büntetéséről született döntés.
Miután Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) esetében már sor került erre, hétfőn további ellenzéki képviselők ügyében is helyben hagyta az Országgyűlés mentelmi bizottsága Kövér László házelnök korábban kirótt büntetését. Kövér a rabszolgatörvény megszavazása elleni tiltakozást veri le a képviselőkön: az ellenzékiek ugyanis a munka törvénykönyve túlóra-szabályozását érintő módosításának decemberi tárgyalásakor többek közt a házelnöki pulpitus elfoglalásával próbálta akadályozni a Fidesz kétharmados úthengerét.
Ez alkalommal a következő képviselők tiszteletdíjának több mint félmilliós megvágásáról született döntés:
  • Bangóné Borbély Ildikó (MSZP),
  • Harangozó Tamás (MSZP),
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP),
  • Szabó Sándor (MSZP)
  • és Tóth Bertalan (MSZP).
Az ellenzéki politikusok korábban azt kérték a testülettől, helyezze hatályon kívül Kövér döntését. Ezt a kezdeményezést azonban a bizottság elvetette, hasonlóan előző héten Tordai és Varju kéréséhez.
Bangóné Borbély Ildikó azt mondta: Kövér László sajátosan értelmezi a házszabályt és azt látják, hogy évek óta csak az ellenzéki politikusokra vonatkozik az Országgyűlés házszabálya, a kormánypárti politikusokra nem. Szerinte az Országgyűlés elnöke majdnem minden ülésen megsérti a ház méltóságát, és ez ellen az elmúlt években soha eljárás nem indult.
Kunhalmi Ágnes szerint egyértelműen kettős mérce működik, az ellenzéki országgyűlési képviselőket lényegében kizárták a parlamentarizmusból, a politikai rendszer egészéből. Kövér László hatóságként működik, "önkényesen, pofára osztogat büntetéseket", ilyen 2010 előtt nem volt. Úgy látta, nagyon súlyosan csorbulnak az ellenzéki képviselők jogai. Hozzátette: a tiszteletdíjat a "néptől" kapják, nekik "Kövér úr nem főnökük."
Tordai esetében hétfőn a parlament 118 igen, 28 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett hagyta helyben az Országgyűlés elnökének határozatát, amely harmadával, 504 900 forinttal csökkentette az ellenzéki képviselő esedékes tiszteletdíját.
2019.02.18 19:54