Két gigavállalat részvényeivel függetleníti az állam saját magától az egyik legjobb egyetemet

Publikálás dátuma
2019.02.11 14:49
FOTÓ: Népszava
A Corvinus nemzeti vállalkozás.
Nyártól már nem az állam, hanem a frissen létrehozott Maecenas Universitatis Corvini tartja fenn a Budapesti Corvinus Egyetemet (BCE) – jelentette be Palkovics László. Az innovációs miniszter. Az alapítvány „vagyonkezelő alapítványként” működik majd, ami egy teljesen új jogi kategória. Az alaptőkét az állam biztosítja, ehhez a MOL és a Richter 10-10 százalékos állami tulajdonban lévő részvénypakettjét adják át az alapítványnak, melynek értéke összesen mintegy 380 milliárd forint. A cél az, hogy a Corvinus kiszabaduljon az állami fenntartás béklyóiból és szabadabban működhessen annak érdekében, hogy Európa 100 és a világ 200 legjobb egyeteme közé kerüljön. Ha sikeres lesz a modell, kiterjesztik más egyetemekre is.
Lánczi András rektor szerint ez minden tekintetben „nemzeti vállalkozás”. Mint mondta, céljuk az is, hogy a legtehetségesebb hallgatók közül minél többet Magyarországon tartsanak. – Arra számítok, hogy politikai állástól függetlenül ebben mindenki támogatni fog minket. Vagy legalább nem akadályoznak – fogalmazott. Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja leszögezte: a fenntartóváltástól függetlenül továbbra is lesznek ösztöndíjas férőhelyek a BCE-n. Ennek biztosítására 2020-tól elindítják a Corvinus Ösztöndíjprogramot. Ugyanakkor nem cáfolta azokat a korábban megjelent híreket, mely szerint az ösztöndíjas és az önköltséges hallgatók arányát 2030-ra megfordítanák: a jelenlegi 40 százalék helyett 60 százalék lenne a fizetős diákok aránya, az ösztöndíjas hallgatóké pedig 60-ról 40 százalékra csökkenne. Az egyetem által kiadott tájékoztatóban is az olvasható: a Corvinus finanszírozásának egyik legfontosabb eleme lesz a hazai és nemzetközi hallgatók által fizetett térítési díj. A tervek szerint növelnék a külföldi oktatók arányát is 10 százalékra. – Ez az arány jelenleg 2 százalék körül van. Amennyiben valóban jobb eredményeket akarnak elérni, elengedhetetlen az oktatók nemzetköziesítése – nyilatkozta lapunknak az egyetem egyik oktatója és Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, Deák Dániel. Hangsúlyozta: a külföldi professzorok legalább a hazai oktatók fizetésének háromszorosáért csábíthatók ide. Így viszont a magyar oktatók bérét is emelni kell. Egy egyetemi oktató jelenleg bruttó 500 ezer, egy docens vagy egy adjunktus 200-300 ezer forint körül keres.

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35

Most szocialista aláírásgyűjtőkre támadtak

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:21

Fotó: mszp.hu
Egy ember megharapta és a kabátjával fojtogatta a Societas elnökét.
Megtámadták az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáit csütörtök délután Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren - írja az Index. Torzsa Sándor, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnöke elmondta, egy 30-40 éves férfi közeledett az MSZP-Párbeszéd sátrához, kezében egy másfél literes üdítős palackkal. A férfi - Torzsa elmondása szerint - az egyik szocialista "kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel", majd hozzávágta a palackot, közben hangosan szidta az MSZP-t. Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadott. "Nekem esett, levitt a földre, a kezembe harapott, még most látszik a nyoma. Ezután eldurvult a dolog: a kabátomat a fejemre tekerte, azzal fojtogatott." A dulakodás két percig tarthatott , ekkor az ott lévő járókelők és a többi szocialista szétválasztotta őket, és leszedte róla. Torzsa ezután kihívta a rendőrséget, és feljelentést tesz a támadó ellen. Torzsa azt is megemlítette, hogy a szemben lévő fideszes aláírásgyűjtő pultnál tétlenül nézték végig az egészet, sőt valaki azt mondta, hogy ide vezet, ha beengeditek a feketéket. Legutóbb a DK és a Párbeszéd aláírásgyűjtő aktivistáit zaklatta a kormánymédia kedvenc trollja a Nyugati téren.