Előfizetés

Két gigavállalat részvényeivel függetleníti az állam saját magától az egyik legjobb egyetemet

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.02.11. 14:49
FOTÓ: Népszava
A Corvinus nemzeti vállalkozás.
Nyártól már nem az állam, hanem a frissen létrehozott Maecenas Universitatis Corvini tartja fenn a Budapesti Corvinus Egyetemet (BCE) – jelentette be Palkovics László. Az innovációs miniszter. Az alapítvány „vagyonkezelő alapítványként” működik majd, ami egy teljesen új jogi kategória. Az alaptőkét az állam biztosítja, ehhez a MOL és a Richter 10-10 százalékos állami tulajdonban lévő részvénypakettjét adják át az alapítványnak, melynek értéke összesen mintegy 380 milliárd forint. A cél az, hogy a Corvinus kiszabaduljon az állami fenntartás béklyóiból és szabadabban működhessen annak érdekében, hogy Európa 100 és a világ 200 legjobb egyeteme közé kerüljön. Ha sikeres lesz a modell, kiterjesztik más egyetemekre is.
Lánczi András rektor szerint ez minden tekintetben „nemzeti vállalkozás”. Mint mondta, céljuk az is, hogy a legtehetségesebb hallgatók közül minél többet Magyarországon tartsanak. – Arra számítok, hogy politikai állástól függetlenül ebben mindenki támogatni fog minket. Vagy legalább nem akadályoznak – fogalmazott. Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja leszögezte: a fenntartóváltástól függetlenül továbbra is lesznek ösztöndíjas férőhelyek a BCE-n. Ennek biztosítására 2020-tól elindítják a Corvinus Ösztöndíjprogramot. Ugyanakkor nem cáfolta azokat a korábban megjelent híreket, mely szerint az ösztöndíjas és az önköltséges hallgatók arányát 2030-ra megfordítanák: a jelenlegi 40 százalék helyett 60 százalék lenne a fizetős diákok aránya, az ösztöndíjas hallgatóké pedig 60-ról 40 százalékra csökkenne. Az egyetem által kiadott tájékoztatóban is az olvasható: a Corvinus finanszírozásának egyik legfontosabb eleme lesz a hazai és nemzetközi hallgatók által fizetett térítési díj. A tervek szerint növelnék a külföldi oktatók arányát is 10 százalékra. – Ez az arány jelenleg 2 százalék körül van. Amennyiben valóban jobb eredményeket akarnak elérni, elengedhetetlen az oktatók nemzetköziesítése – nyilatkozta lapunknak az egyetem egyik oktatója és Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, Deák Dániel. Hangsúlyozta: a külföldi professzorok legalább a hazai oktatók fizetésének háromszorosáért csábíthatók ide. Így viszont a magyar oktatók bérét is emelni kell. Egy egyetemi oktató jelenleg bruttó 500 ezer, egy docens vagy egy adjunktus 200-300 ezer forint körül keres.

Majdnem hetvenmillióért fuvarozzák az Iparművészeti irodabútorait

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.11. 13:42

Fotó: Vajda József
A múzeumi tenderekben verhetetlen Museum Complex egyedül vett részt a kiválasztási folyamatban, darabáron több mint 17 600 forintért vállalta a munkát.
Az Iparművészeti Múzeum és kőbányai Jászberényi út 55. szám között autóúton alig 6,5 kilométernyi a távolság, ennek a távolságnak a legyőzését és az IMM irodaberendezésének elszállítását 68,07 millió forintért vállalta a múzeum jól bevált rakkoló partnere, a Museum Complex - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.
A cégnek versenytársa sem volt a pályázaton, a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást a múzeum a Közbeszerzési törvénnyel indokolta, mondván: a jogszabály 98/3.-as paragrafusa alapján  kizárólag egy meghatározott – a megelőző eljárásban nyertes – gazdasági szereplővel köthetett szerződést. Az érvelés szépséghibája, hogy az említett paragrafus csak lehetőségként említi ez a megoldást, nem pedig kötelességként.
A leírásból az is kiderül, hogy a Museum Complexnek január végétől két hónapon belül 3864 tárgyat kell becsomagolnia és átszállítania a raktárhelyiségébe a fenti összegért, ami azt jelenti, hogy darabáron 17617 forintért vállalták a munkát.

És hogy mit szállítanak? A szerződés Az IMM vagyonkezelésében, őrizetében lévő ingóságokat – közte „nagy számban kulturális értékkel bíró javakat” – említ, a hozzá mellékelt leírásban azonban főként irodabútorokat találtunk a forgószéktől a szekrényig, a kanapéig és a tárgyalóasztalig. A szállítóknak biztos feladja a leckét a múzeum 13 páncélszekrénye , de olyan könnyebb tárgyakat is visznek, mint a 10 darab alatti tányérkészlet.  
A Museum Complex ugyanakkor ennél jóval nagyobb megbízással lett közismert, álláspontjuk szerint tavaly  1,358 milliárd forintért szállították telephelyükre az Iparművészeti 170 ezer példányos iratgyűjteményét. Akkor is a hírekbe kerültek, amikor  2010-es megalakulásuk után félévvel ők szállíthatták Törökországba az isztambuli Csontváry-kiállítás tárlatanyagát is.

Három évig lesz elérhető a szülő nők kölcsöne

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.11. 12:07

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az is kaphat 10 milliós hitelt, aki már házas, és van gyereke. A családokat eközben nagyszülői gyeddel terelgetnék vissza a munkába.
Orbán Viktor vasárnap bejelentette, Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár hétfőn részletesen is bemutatta a kormány hét pontos családvédelmi tervét – Novák beszámolóját az Index idézte. A nőknek ajánlott, 10 millió forintos szabad felhasználású hitelről Novák Katalin azt mondta, a hitelt 18 és 40 év közötti nők tudják fölvenni, aminek a törlesztését az első baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel és a tartozás 30 százalékát el is törlik, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást eltörlik.  Ha a 10 millió forintos maximális hitelt veszik fel a fiatalok, akkor is a havi törlesztő nem lesz nagyobb, mint havi 50 ezer forint. Fontos feltétele a hitelfelvételnek, hogy a felvevő nő három év munkaviszonnyal rendelkezzen. 
A program 2019 július elsejétől nyílik meg, és három évig lehet belépni.

Az államtitkár szerint a 10 milliós szabad felhasználású hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, sőt, olyanok is, akiknek már van gyermeke, náluk viszont a következő, 2019 július 1 után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése. A 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, ennél kevesebbet is föl lehet venni. A maximális összeg esetében a futamidő nagyjából 20 év.  
Bővítik a csokot is, itt Novák Katalin azt emelte ki, hogy a kamattámogatott kölcsönt használt lakások vásárlására is kiterjesztik. Ez szintén július elsejétől lép érvénybe, 2 gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Újdonság az is, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitelt.  
Az orbáni kedvezmények fontos eleme, hogy a négy vagy több gyermekes anyák mentesülhetnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Ez a kedvezmény várhatóan a jövő évtől indul, vagyis aki legalább négy gyermeket fölnevelt, annak a nőnek élete végéig nem kell jövedelemadót fizetnie. Az államtitkár azt mondta, ilyen sehol a világon nincs még, de a kormány reméli, mások is átveszik a magyar példát. Az szja-mentesség mindenkire érvényes lesz, akinek van már négy gyermeke, és azokra az édesanyákra is, akinek már felnőtt gyerekeik vannak.  A kabinet 2020-tól bevezetné a nagyszülői gyed extrát, amit ugyan nem a nagyszülők, hanem a szülők vehetnek fel – őket ezzel serkentenék arra, hogy visszatérjenek dolgozni. Bevezetik a nagycsaládosok autóvásárlási programját is a tervek szerint mert azt látják – magyarázta Novák Katalin – hogy vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba (!). Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul. Az autóvásárlási programnál nem feltétel, hogy a szülők házasok legyenek, ahogy az sem, hogy mindenképpen egy kapcsolatból származzon a három gyermek, csak az a megkötés, hogy a család családi pótlék felvételre jogosult legyen.  A kormány azt is meghirdette kormány, hogy 2022-re megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást. Számításaik szerint 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy minden szülő, aki szeretné, bölcsibe tudja vinni a gyermekét, ehhez hiányzik az a nagyjából 20 ezer, amelyről Orbán Viktor beszélt vasárnap. Hogy mennyibe is fog kerülni mindez, az attól is függ majd, hogy hányan veszik igénybe a lehetőségeket, de a kormány jelenleg azzal számol, hogy
A 2020-as költségvetésből 150 milliárd forintot szánnának a most bejelentett családi kedvezményekre.