Orbán Viktor;évértékelő;politológus;

2019-02-13 07:10:00

Orbán családvédelmi hét pontja: parlamenti bejelentés a T. Házon kívül

Régóta tervezett volt Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos ígéretcunamija, ugyanis amikor a kabinet tavaly elindította a nemzeti konzultációt, már tudták, hogy a kormányzati megfejtés februárban érkezik majd – értett egyet lapunk kérdésére három szakértő is.

Reiner Rolandot, az Integrity Lab alapító-elemzőjét, Kiss Ambrust a Policy Agenda ügyvezetőjét és Szentpéteri Nagy Richard politológust a kormányfő hétvégi évértékelőjéről kérdeztük, amelyben a szokásos sorosozás mellett helyet kapott az ellenzéken való élcelődés, valamint a hétpontos családvédelmi akcióterv is.

Reiner szerint a Fidesz a következő hónapokban a negatív migrációs üzenet mellett erősen pozitív üzenetcsomaggal is akar kampányolni. Szentpéteri Nagy ennél is egyértelműbben fogalmazott, szerinte paradigmaváltás történt. – Az első ciklus végén Orbán kitalálta a rezsicsökkentést, a másodikban a "migráncsok" problémáival volt elfoglalva, most pedig, mivel csak nem jönnek a menekültek, következik a családok védelme. Ezt fogja erőltetni a kormányfő négy évig, most ebben látja a csodafegyvert – vélekedett Szentpéteri Nagy. Kiss Ambrus is úgy vélte, hogy nem a rabszolgatörvény miatt hirtelen előrántott kommunikációs panelról van szó, bár – tette hozzá – a mostani miniszterelnöki bejelentéssel megpróbálják a tematizálóképességet is visszavenni az ellenzéktől.

Itt érdemes megemlíteni: fontos elem és változás a korábbiakhoz és a várakozásokhoz képest, hogy kisebb súllyal szerepelt a migráció és lényegesen nagyobbal a hazai ellenzék kérdése. – A Fidesz érezhetően tart attól, hogy a jobboldali és balközép ellenzéki pártok – és ezen pártok szavazói – között tovább erősödik az átjárás, ami felboríthatja a centrális erőtér logikáját – magyarázta Reiner Roland. Ez különösen az őszi önkormányzati választáson lehet veszélyes a Fidesz számára, hiszen a szakértő szerint Budapesten már 2018 áprilisában is jelentős átszavazás volt. Továbbá – folytatta Reiner – a vidéki megyei jogú, nagyvárosi szinten sokkal könnyebben létrejöhetnek helyi szintű együttműködések, a helyben egymást ismerő ellenzéki politikusok között.

Ami a beszéd legnagyobb érdeklődésre számot tartó demográfiai részét illeti, Reiner szerint érdekes, hogy egy elvileg visszatekintésről szóló évértékelés tulajdonképpen egy hosszú programbemutató szakpolitikai részben csúcsosodott ki. Ennek a szakértő szerint sokkal inkább a parlamentben lett volna a helye. Szentpéteri Nagy Richard megmagyarázta a helyzetet: a politológus úgy vélte a kormányfő talán nem merte elmondta a T. Ház falai között a beszédét, ugyanis ő sem tudja, hogy az ellenzék milyen akciókkal készül a mostani ülésszakra.

Felvetettük a szakértőknek, hogy a mostani intézkedések főképp a fiatalokat célozzák, pont azt a célcsoportot, ahol a kormánypárt a leggyengébb. – Orbán imádja az innovatív ötleteket, a kormánypárti agytröszt százával veszi fel pont emiatt a fiatal elemzőket. Nyilván tőlük jött ez a sugallat, ugyanis ők csak azért dolgoznak, hogy a miniszterelnöknek egy kicsit mindig jobb legyen – vélekedett Szentpéteri Nagy. Kiss Ambrus szerint a mostani bejelentések hatására nem lesznek azonnal fideszes szavazók a fiatalok, ugyanis „a hitelekkel mindig az a probléma, hogy egyszer ezeket vissza is kell fizetni”. Reiner Roland szerint is ez a gond. – Az eladósodásról való félelem még mindig aktív, így kérdéses, hogy a megtakarítás-központú lakástakarék-pénztári megoldással, a továbbra is kölcsönközpontú megoldásokat mennyire merik majd vállalni a magyar családok – mondta.