Pompeo látogatása után: nagy engedmények Amerikának

Publikálás dátuma
2019.02.13 08:25
Udvarias félmosoly Mike Pompeo arcán, komoly magyar engedmények a háttérben
Fotó: Népszava/ Vajda József
Ukrajna ügyében kitartott, a magyar-amerikai védelmi egyezmény ügyében viszont alapvető kérdésekben engedett a kormány a Népszava forrásai szerint.
Nem hivatalos NATO-Ukrajna-csúcstalálkozót rendeznek csütörtökön Belgiumban. Ez óvatos elmozdulást jelent az eddigi magyar állásponthoz képest, amely a diszkriminatív nyelvtörvényre hivatkozva eddig minden formális tárgyalást blokkolt a katonai szövetség és Ukrajna között. (Legutóbb decemberben akadályozta meg a kormány egy NATO-Ukrajna csúcsot.) Ukrajnával kapcsolatban ugyanakkor vélhetően sikerült meggyőzni Pompeót arról, hogy most a kijevi vezetésnek kellene lépnie a kifogásolt nyelvtörvény módosítása érdekében. Ugyanakkor a magyar fél joggal hivatkozhat arra, hogy számára elfogadható kompromisszum lenne a tavaly júliusi EU-Ukrajna csúcstalálkozó záródokumentuma, amelyben Petro Porosenko aláírásával vállalta a jogszabály módosítását – csakhogy ebből azóta semmi nem valósult meg. Egy forrásunk szerint most már mindenki az ukrán parlamenti és elnökválasztásokat várja, ezek ugyanis jelentősen átrendezhetik a képet, addig viszont már Washingtonban sem erőltetik majd, hogy a magyar fél esetleg további kompromisszumokat tegyen. „Szerintem Pompeo megértette, hogy számunkra az EU-csúcs zárónyilatkozata maga a kompromisszum, amit el tudunk fogadni, hátrébb viszont nem tudunk lépni, ezért most az ukrán térfélen pattog a labda” – mondta egy forrásunk.
Míg Ukrajna kapcsán nem engedett a kormány, addig az amerikai-magyar védelmi egyezmény ügyében forrásaink szerint nagyon komoly engedményeket tehetett a kabinet. Mint azt az ügyre rálátással rendelkező forrásunk elmondta, az egyezménynek Washingtonban afféle „típusszövege” van. Ez tartalmazza a magyar kormány által eddig kifogásolt részeket arról, hogy az amerikai katonákat külön magyar parlamenti jóváhagyás nélkül vezényelhetik Magyarországra, illetve az itt tartózkodó amerikaiak bűncselekmény elkövetése esetén mentesülnek a magyar felelősségre vonás alól. Orbán Viktor – mivel szuverenitáskérdésnek tartotta – mindeddig nem akarta ezeket elfogadni. Mivel azonban Washingtonnak is fontos ez a két rendelkezés, forrásaink szerint nagy valószínűséggel a magyar kormány engedett az ügyben.
Könnyebben ment a megállapodás arról, hogy Magyarország – miként az lapunk elsőként megírta – egy norvég-amerikai kooperációban készülő Kongsberg légvédelmi rakétarendszert vesz. A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programnak ugyanis annyi eleme van, hogy abból bőven lehetett az amerikai fél számára kedves beszerzéseket találni. Abban sincs vita az Orbán-kormány és a Trump-adminisztráció között, hogy diverzifikálni kell a magyar gázbeszerzéseket: Szijjártó Péter nem véletlenül hangsúlyozta, hogy Magyarország kapásból át tudna venni 3 milliárd köbmétert a Fekete-tengerből az amerikai Exxon által kitermelt gázból, nem mi tehetünk róla, hogy román belpolitikai játszmák miatt egyelőre befulladt az üzlet.
Frissítve: 2019.02.13 08:25

Berreg a kampánymotor: 100 milliárdot ígérnek a falusi csok-ra

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:04
A vidéki szavazók bázisát célozza csok kiterjesztése
A megsegített településeken tíz százalékkal is nőhet a Fidesz támogatása az őszi önkormányzati választásokon: potenciális szavazók százezreit próbálja elérni és döntésre bírni a kormánypárt.
A  falusi csok részletszabályai egy-két héten belül megjelennek. Bár a program július elsején kezdődik, máris óriási az érdeklődés – nyilatkozta a kormánypárti Origónak Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern városok program, valamint az újonnan indult Magyar falu program kormánybiztosa. Az MTI által is szemlézett interjúban Gyopáros arról beszélt, hogy a falusi családi otthonteremtési programmal akár 100 milliárd forint is kerülhet a kedvezményezett családokhoz.
A kedvezményezetti kör alapját nem a települési jogállás, hanem a népességszám határozza meg, ezért a felső határ 5000 lakos. A települések 90 százaléka része a Magyar Falu programnak is – az érintett falvak listáját múlt héten hozták nyilvánosságra. A falusi csokot emellett kiegészíti a vidéki úthálózat javításának terve és egy, a „helyi életminőséget javító” támogatási csomag, amire együtt még 125 milliárd forintot szánna a kormány.

Célzott támogatás, biztos szavazóknak

A nagy összegű csok-os támogatást célzottan az önkormányzati választások előtt jelentette be a kormány, feladata pedig egyértelműen a Fidesz vidéki támogatásának megerősítése lesz.
A Policy Agenda (PA) témával foglalkozó tanulmányából kiderül,: azokban a falvakban, ahol igénybe lehet majd venni a támogatást, már eddig is sokkal többen szavaztak a regnáló hatalomra, mint az ellenzékre.
A PA vizsgálata szerint a lajstromban szereplő 2486 faluban 2,6 millióan élnek, negyedük Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregben. A csokos települések 56 százaléka kelet-magyarországi, csak 39 százalékuk található a Dunántúlon, s mindössze huszaduk Pest megyében. A Policy Agenda azonban nem csak területi elhelyezkedés alapján tanulmányozta a támogatott falvakat, hanem politikai irányultság szerint is. 
A felmérés bizonyos szempontból nem okozott meglepetést: míg a tavalyi országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP 47,4 százalékot szerzett, addig a falusi csokkal érintett településeken ennél tíz százalékkal többet kapott.
Öt éve ugyanezeken a helyeken pedig csak 49-et, vagyis négy év alatt 152 ezer plusz voksot gyűjtöttek be a kormánypártok a támogatásban részesülő falvakban. Értelemszerűen az ellenzéki pártok rovására erősödött meg a Fidesz-KDNP támogatottsága: a Jobbik négy év alatt 3,5 százalékot gyengült az érintett településeken, a többi ellenzéki párt pedig az ott kapott voksok alapján be sem került volna a parlamentbe. 

Orbán folytatja a keleti nyitást: Kazahsztánba és Kínába látogat

Publikálás dátuma
2019.04.20 10:50
Orbán Viktor a kazah miniszterelnökkel, Karim Maszimovval. A diktatúrának számító Kazahsztánban is otthon érezte magát a kormány
Fotó: Orbán Viktor /Facebook
A miniszterelnök elugrik az önként távozó diktátor után frissen átnevezett kazah fővárosba, hogy aztán Pekingben írjon alá kétoldalú megállapodásokat.
Orbán Viktor kedden Kazahsztánba utazik, ahol hivatalos látogatást tesz, majd április 25-28. között Pekingben Kína vezetőivel tárgyal, és részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szombaton az MTI-t.
A magyar miniszterelnök a kazah fővárosban, Nurszultanban megbeszélést folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel és Askar Mamin miniszterelnökkel, valamint a tervek szerint találkozik Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is. Nazarbajev több mint három évtizeden keresztül diktátorként vezette a 18 milliós országot, személyisége pedig annyira rányomja bélyegét a kazah mindennapokra, hogy önkéntes visszavonulása után a parlament róla nevezte át a fővárost, a korábbi Asztanát is. 
Ez olyan, mintha a fideszes kétharmad hálája jeléül egyszerűen Orbánnak vagy Orbániumnak keresztelné át Budapestet.
Nurszultáni látogatása után Orbán Viktor csütörtökön Pekingben Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyal, majd kétoldalú egyezményeket írnak alá. A magyar kormányfőt Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadja. Pénteken kezdődik Pekingben a második Egy övezet, egy út (One belt One Road, OBOR) fórum , amelyre 37 kormány-, illetve államfő, valamint más vezető jelezte részvételét. Kína külügyminisztere korábban elmondta: az eseményen olyan témák kerülnek a figyelem középpontjába, mint az összeköttetések fejlesztése, a növekedés új forrásainak feltárása, újabb együttműködési formák kialakítása és a fenntartható fejlődés. Magyarország fő, az OBOR-hoz kapcsolódó projektje a Budapest- Belgrád vasútvonal megépítése lesz, ami több mint 700 milliárd forintos áron épülhetne meg. A projektre a kínai állam ad hitelt, ám azt nehéz lenne megmondani, hogy miért éri meg mindez: egy becslések szerint 130 évbe telne, míg a vasúti összeköttetés gazdaságilag megtérülne Magyarországnak.
Frissítve: 2019.04.20 11:13