A mentelmi bizottság helyben hagyta a Tordaira és Varjura kirótt büntetést

Publikálás dátuma
2019.02.12 19:56

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Nem kapott többséget a hatályon kívül helyezésről szóló kezdeményezésük.
Nem kapott többséget a mentelmi bizottság keddi ülésén Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) kezdeményezése a rájuk kirótt házelnöki pénzbüntetés hatályon kívül helyezéséről – közölte Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke a testület keddi ülése után újságírókkal. A kormánypárti politikus az MTI tudósítása szerint kifejtette: két fegyelmi ügy anyaga érkezett meg a bizottsághoz, Tordai Bencéé és Varju Lászlóé. A két ellenzéki politikus azt kérte a testülettől, hogy helyezze hatályon kívül az Országgyűlés elnökének azon döntését, amivel valamivel több mint félmillió forint tiszteletdíj-elvonást javasolt. Ezt a kezdeményezést azonban a bizottság elvetette, erről fogja tájékoztatni a parlamentet. Varju László azt mondta, az Országgyűlés elnökének büntetése arról szól, hogy a „rabszolgatörvény” vitája során ellenzéki képviselők egyértelműen a napirend meghiúsítását szerették volna elérni. Erről azonban szó sincs, véleménynyilvánítás történt – tette hozzá. Egyúttal megismételte: elfogadhatatlan, hogy 2925 módosító indítványt egyetlen szavazással vettek le a napirendről. Megjegyezte azt is, hogy a kormánypárti képviselők ugyanúgy hangoskodtak és kiabáltak aznap.
Decemberben az ellenzék látványos fellépéssel próbálta megakadályozni, hogy a fideszes képviselők megszavazzák a túlóratörvényt. Elfoglalták a lépcsőt, személyesen próbáltak beszélni Orbán Viktorral, sípoltak, dudáltak és szóban kérlelték a képviselőket. Mindez nem zavarta a kormánypárti képviselőket, akik a káosz közepette számos törvényt elfogadtak, köztük olyan jelentős jogszabályokat, mint a közigazgatási bíróságok felállítása. Egyébként több ellenzéki is sérelmezte, hogy bedugott kártya nélkül is működnek a szavazógépek, ami szerintük szabályellenes. Büntetést végül csak az ellenzéki tiltakozók kaptak.
2019.02.12 19:56

Amint vége az EP-szavazásnak, már olvashatjuk is az exit poll adatokat

Publikálás dátuma
2019.02.18 16:51

Fotó: AFP/ GEORGES GOBET
Az előző éveknél hamarabb lesznek elérhetőek az előrejelzések, a szavazás előtt ráadásul heti rendszerességgel ad majd közre méréseket az EP.
A májusi európai parlamenti (EP-) választás négynapos intervallumának utolsó napján, május 26-án már este 6 órától exit poll eredményekről ad tájékoztatást az EP, még azelőtt, hogy a hivatalos adatokat a tagországokban közzétennék. A szavazás május 26-én este 11 órakor ér véget, amikor Olaszországban is bezárnak az utolsó szavazókörök; addig a tagállami hatóságok nem közölhetik a részeredményeket.
Az európai választási folyamat átláthatóságának fokozása, a közvélemény és a média lehető leggyorsabb és legátfogóbb tájékoztatása érdekében idén a korábbiaknál hamarabb lesznek majd előrejelzések.
- közölte az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája. A szavazás utolsó napján, vasárnap már 18 órától közöl az EP a választók megkérdezésén alapuló, országonkénti előrejelzéseket azokból a tagállamokból, ahol már lezárult a szavazás. Az EP teljes összetételére vonatkozó első előrejelzést pedig 20 óra után adják ki. Azokban a tagállamokban, ahol 20 órakor még tart a voksolás, erre a célra a választás előtti legutolsó felméréseket veszik alapul.
Hivatalos eredmények azután várhatóak, hogy az utolsó szavazóhelyiség is bezárt minden tagállamban. Az adatokat egy külön erre a célra létrehozott internetes honlapon teszik közzé, amely április első napjától lesz elérhető, akkor még a korábbi választások összehasonlító adataival.
Az EP a voksolás előtt előbb kétheti, májustól pedig heti rendszerességgel közöl felméréseket a választások eredményeiről és a parlamenti helyek elosztásáról,
együttműködve a Kantar Public közvélemény-kutató intézettel, illetve az uniós országok aktuális közvélemény-kutatásai alapján.
Öt évvel ezelőtt a szavazás négynapos intervallumának utolsó napján 21 órakor tette közzé az EP az első, európai szintű részvételi adatokra vonatkozó becsléseket, és miután az összes szavazókör bezárt, 22 óra után közzétették az első összeurópai mandátumbecslést a tagállami exit pollok alapján.

Az első jóslatot már ki is adták

A Fidesz-KDNP-nek 13 képviselője lesz a következő Európai Parlamentben, a Jobbiknak 4, az MSZP-Párbeszédnek 3 és a Demokratikus Koalíciónak 1 - ezt jósolja az Európai Parlament első előrejelzése a május 23-26. közötti EP választások eredményéről. A becslés szerint nem kerül be a júliusban összeülő képviselő-testületbe a Momentum, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom sem.
Az előrejelzés a Publicus, a Századvég és a Závecz Research idén januárban végzett — nemzeti és nem európai pártpreferenciákra rákérdező —közvélemény-kutatásának az eredményeit összesítette.

2019.02.18 16:51

Kizárták Demeter Mártát a honvédelmi bizottságból

Publikálás dátuma
2019.02.18 16:39

Fotó: / Tóth Gergő
Visszahívta a fideszes többség az ellenzéki képviselőt a tisztségéből.
A parlament 124 igen, 25 nem szavazattal felmentette Demeter Mártát (LMP) a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából - adja hírül az MTI.
Múlthéten "a képviselő személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg" az Alkotmányvédelmi Hivatal. A nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárást Kövér László házelnök kezdeményezte. 5 év alatt ez már a harmadik átvilágítása volt Demeternek; az előző kettő mindent rendben talált. Az eljárásokra válaszul az ellenzék tavaly Orbán Viktor átvilágítását követelte - teljesen hiába -, ugyanis a miniszterelnökről még soha nem dolgozott olyan munkakörben, ahol ilyen vizsgálaton kellett volna átesnie.
Kövér még tavaly decemberben visszavonta Demeter NATO parlamenti közgyűlési tagságát is. Minderre azután került sor, hogy a képviselő, az LMP társelnöke egy iratbetekintés nyomán írásbeli kérdést tett fel az Országgyűlésben, azt firtatva: miképp fordulhat elő, hogy Orbán Viktor egyik lánya katonai géppel repül haza Ciprusról. Mint kiderült, a miniszterelnöki gyermekkel azonos nevű lány egy katonatiszt gyereke volt.
2019.02.18 16:39
Frissítve: 2019.02.18 16:41