A mentelmi bizottság helyben hagyta a Tordaira és Varjura kirótt büntetést

Publikálás dátuma
2019.02.12. 19:56

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nem kapott többséget a hatályon kívül helyezésről szóló kezdeményezésük.
Nem kapott többséget a mentelmi bizottság keddi ülésén Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) kezdeményezése a rájuk kirótt házelnöki pénzbüntetés hatályon kívül helyezéséről – közölte Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke a testület keddi ülése után újságírókkal. A kormánypárti politikus az MTI tudósítása szerint kifejtette: két fegyelmi ügy anyaga érkezett meg a bizottsághoz, Tordai Bencéé és Varju Lászlóé. A két ellenzéki politikus azt kérte a testülettől, hogy helyezze hatályon kívül az Országgyűlés elnökének azon döntését, amivel valamivel több mint félmillió forint tiszteletdíj-elvonást javasolt. Ezt a kezdeményezést azonban a bizottság elvetette, erről fogja tájékoztatni a parlamentet. Varju László azt mondta, az Országgyűlés elnökének büntetése arról szól, hogy a „rabszolgatörvény” vitája során ellenzéki képviselők egyértelműen a napirend meghiúsítását szerették volna elérni. Erről azonban szó sincs, véleménynyilvánítás történt – tette hozzá. Egyúttal megismételte: elfogadhatatlan, hogy 2925 módosító indítványt egyetlen szavazással vettek le a napirendről. Megjegyezte azt is, hogy a kormánypárti képviselők ugyanúgy hangoskodtak és kiabáltak aznap.
Decemberben az ellenzék látványos fellépéssel próbálta megakadályozni, hogy a fideszes képviselők megszavazzák a túlóratörvényt. Elfoglalták a lépcsőt, személyesen próbáltak beszélni Orbán Viktorral, sípoltak, dudáltak és szóban kérlelték a képviselőket. Mindez nem zavarta a kormánypárti képviselőket, akik a káosz közepette számos törvényt elfogadtak, köztük olyan jelentős jogszabályokat, mint a közigazgatási bíróságok felállítása. Egyébként több ellenzéki is sérelmezte, hogy bedugott kártya nélkül is működnek a szavazógépek, ami szerintük szabályellenes. Büntetést végül csak az ellenzéki tiltakozók kaptak.
Szerző

Gyöngyösi: A Fidesz a szélsőjobboldali párt Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.02.12. 19:46

Fotó: Tóth Gergő
A Jobbikos politikus közölte: „ma már mindenhol úgy hivatkoznak hazánkra, mint egy olyan országra, amelyet egy szélsőséges és rasszista kormány irányít”.
Igencsak szemforgató, amikor az emberek agyát évek óta az antiszemita sorosozással mosó Orbán Viktor évértékelő beszédében ismét a Jobbik általa vélt szélsőségességét próbálja bizonygatni. Mindezt az én hét évvel ezelőtti, szerencsétlen parlamenti felszólalásommal illusztrálva” – írta kedden Gyöngyösi Márton a Facebook-oldalán. A Jobbik frakcióvezetője, elnökhelyettese hozzátette: úgy látszik, a Fidesznek mindennél jobban fáj az a beismerés, hogy immár ők a magyarországi szélsőjobboldali párt és ezt a bélyeget most igyekeznek valakire átragasztani. „Megpróbálhatnak még a Jobbik múltjából szerencsétlen és rossz kijelentéseket előrángatni, hogy megkérdőjelezzék néppárti politikánkat. Vádjaiknak azonban azért sincs valós alapja, mert néppárti politikánk egyik alapja éppen az a tanulság volt, hogy a Fidesz kormányzásán láthattuk, micsoda veszélyeket rejt az a politika, amely a gyűlöletre és ellenségképekre épül. Lehet, hogy a Jobbik korábban követett el hibákat, de beláttuk, hogy a valódi hazaszeretet nem épülhet a megosztásra” –  írta Gyöngyösi.   A politikus leszögezte, hogy „az a szerencsétlen felszólalás a kettős állampolgárságról és nem a származásról szólt”. „A rossz megfogalmazásért utána és azóta is többször elnézést kértem és egyértelművé tettem, hogy hibát követtem el és tanultam ebből az esetből. Az emberek származási és vallási alapon történő megkülönböztetését elutasítom és ismét bocsánatot kérek azoktól, akiket szavaim érintettek és akiket megbántottam. És éppen ezért bocsánatkérésem nem szól a hatalma megőrzése érdekében leggátlástalanabbul uszító és gyűlöletet keltő Orbán Viktornak, és a Fidesznek sem. Orbánnak és a Fidesznek semmiféle erkölcsi alapja nincs arra, hogy engem, vagy a Jobbikot számonkérje. Náluk ugyanis a zsidózásnak – szemben a Jobbikkal, ahol Szávay István benyújtotta lemondását faragatlan megnyilvánulásáért – nemhogy nincsenek következményei, de kifejezetten bátorítják is az útszéli rasszizmust” – emelte ki.
Szerinte Orbán Viktor nem a magyarországi zsidóságért aggódik, hanem saját hatalmáért és ennek érdekében bárkit és bármit képes felhasználni. „Arra például, hogy Soros Györgyből közellenséget csináljanak, még egy külföldi céget is leszerződtettek. Hazánk szégyenére az egész országot a 20. századi önkényuralmi rendszerek propagandájára emlékeztető, nem is annyira kódoltan antiszemita és rasszista hirdetésekkel plakátolták teli csak azért, hogy félelmet gerjesszenek és szavazatokat szerezzenek” – fűzte hozzá. Gyöngyösi közölte: levonta a tanulságot egykori felszólalásából és elnézést kért érte. „Most pedig felszólítom Orbán Viktort és kormánya propagandistáit, hogy ők is nézzenek magukba és hagyjanak fel azzal a szélsőséges politikával, amellyel sikerült Magyarországot Európa és a világ szégyenpadjára ültetni, hiszen ma már mindenhol úgy hivatkoznak hazánkra, mint egy olyan országra, amelyet egy szélsőséges és rasszista kormány irányít” – jelentette ki.
Szerző

Újra füstölni fog a 3-as metró

Publikálás dátuma
2019.02.12. 19:17
Illusztráció
Fotó: Népszava
Csütörtöktől hétfőig ismét füstpróbákat végeznek a felújított szakaszon.
Az Újpest-Központ metrómegállóban és annak környékén folytatódik a 3-as metró felújított szakaszán a füstpróba csütörtökön – közölte a BKV kedden az MTI-vel. A próbákat csütörtöktől hétfőig végzik hétköznap 16-22 óra, hétvégén pedig reggel 8-tól este 10 óra között. Ennek idején a metró szellőző kivezetésein – metróállomások körüli műtárgyaknál – füst kiáramlására lehet számítani, naponta akár több alkalommal is. A mostani próba keretében az Árpád út – Virág utca kereszteződésétől az Újpest-Városkapu állomásig tapasztalhatnak füstkiáramlást. A próbák célja az új berendezések hatékony működésének ellenőrzése.
Szerző