Kivonultak az ellenzéki frakciók parlament üléséről, az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek

Publikálás dátuma
2019.02.18. 13:23

Fotó: Tóth Gergő
Valamennyi ellenzéki frakció kivonult az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapjáról. A képviselők az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen.
Az ellenzéki kivonulásával kezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapja. Amikor Kövér László elnök megnyitotta az ülést, az ellenzéki padsorok tele voltak, a kormánypárti képviselők közül viszont sokan hiányoztak.  Miután elhunyt korábbi képviselőkről emlékezett meg a levezető elnök, a napirend előtti felszólalásokra került sor. Ám amikor az ellenzéki frakciók szónokainak adta át a szót Kövér László, az ellenzéki képviselők kivonultak a teremből.  
Helyszíni tudósítónk szerint viszont többen elkövették azt a hibát, hogy bizonyos személyes tárgyaikat, így például pénztárcát felejtettek az ülésteremben. Érdekes, hogy nem volt jelen az ellenzéki képviselők között Gyurcsány Ferenc, akiről a DK-s frakciótagok sem tudják, hol van. A kivonulás utáni sajtótájékoztatón bejelentették, nem vesznek részt az ülésnapon; helyette az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek, és egységesen lépnek fel a rabszolgatörvény ellen. A cégnél megpróbálnak beszélni a gyár vezetőivel annak érdekében, hogy ne alkalmazzák a jogszabályt. A képviselők a Kunigunda utcában találkoznak, onnan mennek autókkal Esztergomba. Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselő azonban azt is mondta, ha már az MTVA székházánál lesznek (a Kunigunda utcában), akkor ismét megpróbálnak bemenni az épületbe. A parlamentben nem volt ott Orbán Viktor miniszterelnök, aki a V4-ek és Izrael időközben lefújt csúcstalálkozójára utazott Jeruzsálembe. 

Új téma kell a túlóratörvény helyett

Az ellenzék pártjaival szemben jogos elvárás volt, hogy a tavaly december 12-i pulpitusfoglalás, majd az MTVA székházában történtek, valamint a túlóratörvény elleni demonstrációk után ne folytassák ugyanúgy a parlamenti munkát, mintha mi sem történt volna. Más kérdés, hogy vajon a túlóratörvény megfelelő eszköz, megfelelő felület-e arra, hogy a közös ellenzéki akciók katalizátora legyen – mondta a Népszavának Böcskei Balázs. Az IDEA Intézet kutatási igazgatója szerint ugyanis hiába utasítják el a jogszabályt a Fidesz-szavazók is, a munkáltatók többsége már jelezte, hogy nem fogja alkalmazni, így a törvény egyelőre keveseket érint. Igaz, ősz elejére a helyzet „beélesedhet” - tette hozzá. - Nyilvánvaló, hogy az ellenzéknek valamilyen anti-orbánista, de a túlóratörvényhez képest már most az embereket közvetlenül érintő témát kell találnia – mondta az elemző. Az IDEA Intézet saját felmérése azt mutatja, még az ellenzék szavazói is azt várják pártjaiktól, hogy maradjanak a parlamentben. - Egy csiki-csuki politika, amelynek következtében az egyik héten kivonulnak, a másik héten bent maradnak az ülésteremben, teljesen hiteltelenné tenné az ellenzék munkáját. Meg kell találniuk azt a stratégiát, amivel úgy tudják fenntartani a kormány parlamenti kontrollját, hogy közben markánsan azt is jelzik: nem tartják normálisnak azt a helyzetet, amit a kormánytöbbség teremtett az Országgyűlésben - mondta.   Kósa András

Témák
Országgyűlés
Frissítve: 2019.02.18. 21:01

Kirúgták a földügyi államtitkárt

Publikálás dátuma
2019.02.18. 12:36
Bitay Márton az Országgyűlésben. FOTÓ: Népszava
Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal.
A szaktárca közleménye szerint a távozó szakembert Zambó Péter váltja, akinek személyével az Agrárminisztérium erősíteni kívánja az ágazatot. Zambó Péter az 1999-ben megalakult a természetszerű erdőgazdálkodás alapelveit valló, Pro Silva Hungariae alapító tagja, 2010 májusától megválasztották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. Államtitkári kinevezéséig a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatói beosztását töltötte be
Szerző

Durva helyesírási hibával a táblájukon tiltakoztak Kunhalmiék

Publikálás dátuma
2019.02.18. 12:04

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága tárgyalja több ellenzéki képviselő ügyét, a két szocialista, Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó egy-egy papírlappal érkezett, amelyet a bizottság előtt is felmutatnak. A fojtani szót azonban nem tudták leírni helyesen.
"Képviselőkbe folytani a szót illendő?" - ez szerepelt a két képviselő által tartott papíron. A fojt igét viszont ly helyett j-vel kell írni, ez viszont nem sikerült a szocialisták politikusainak.   A képviselők egyébként a túlóratörvény korábbi vitájára utaltak, ahol a levezető elnök elvette tőlük a szót. A durva hibát a hvg.hu szúrta ki.
Szerző
Frissítve: 2019.02.18. 13:03