Kivonultak az ellenzéki frakciók parlament üléséről, az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek

Publikálás dátuma
2019.02.18 13:23

Fotó: Tóth Gergő
Valamennyi ellenzéki frakció kivonult az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapjáról. A képviselők az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen.
Az ellenzéki kivonulásával kezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapja. Amikor Kövér László elnök megnyitotta az ülést, az ellenzéki padsorok tele voltak, a kormánypárti képviselők közül viszont sokan hiányoztak.  Miután elhunyt korábbi képviselőkről emlékezett meg a levezető elnök, a napirend előtti felszólalásokra került sor. Ám amikor az ellenzéki frakciók szónokainak adta át a szót Kövér László, az ellenzéki képviselők kivonultak a teremből.  
Helyszíni tudósítónk szerint viszont többen elkövették azt a hibát, hogy bizonyos személyes tárgyaikat, így például pénztárcát felejtettek az ülésteremben. Érdekes, hogy nem volt jelen az ellenzéki képviselők között Gyurcsány Ferenc, akiről a DK-s frakciótagok sem tudják, hol van. A kivonulás utáni sajtótájékoztatón bejelentették, nem vesznek részt az ülésnapon; helyette az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek, és egységesen lépnek fel a rabszolgatörvény ellen. A cégnél megpróbálnak beszélni a gyár vezetőivel annak érdekében, hogy ne alkalmazzák a jogszabályt. A képviselők a Kunigunda utcában találkoznak, onnan mennek autókkal Esztergomba. Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselő azonban azt is mondta, ha már az MTVA székházánál lesznek (a Kunigunda utcában), akkor ismét megpróbálnak bemenni az épületbe. A parlamentben nem volt ott Orbán Viktor miniszterelnök, aki a V4-ek és Izrael időközben lefújt csúcstalálkozójára utazott Jeruzsálembe. 

Új téma kell a túlóratörvény helyett

Az ellenzék pártjaival szemben jogos elvárás volt, hogy a tavaly december 12-i pulpitusfoglalás, majd az MTVA székházában történtek, valamint a túlóratörvény elleni demonstrációk után ne folytassák ugyanúgy a parlamenti munkát, mintha mi sem történt volna. Más kérdés, hogy vajon a túlóratörvény megfelelő eszköz, megfelelő felület-e arra, hogy a közös ellenzéki akciók katalizátora legyen – mondta a Népszavának Böcskei Balázs. Az IDEA Intézet kutatási igazgatója szerint ugyanis hiába utasítják el a jogszabályt a Fidesz-szavazók is, a munkáltatók többsége már jelezte, hogy nem fogja alkalmazni, így a törvény egyelőre keveseket érint. Igaz, ősz elejére a helyzet „beélesedhet” - tette hozzá. - Nyilvánvaló, hogy az ellenzéknek valamilyen anti-orbánista, de a túlóratörvényhez képest már most az embereket közvetlenül érintő témát kell találnia – mondta az elemző. Az IDEA Intézet saját felmérése azt mutatja, még az ellenzék szavazói is azt várják pártjaiktól, hogy maradjanak a parlamentben. - Egy csiki-csuki politika, amelynek következtében az egyik héten kivonulnak, a másik héten bent maradnak az ülésteremben, teljesen hiteltelenné tenné az ellenzék munkáját. Meg kell találniuk azt a stratégiát, amivel úgy tudják fenntartani a kormány parlamenti kontrollját, hogy közben markánsan azt is jelzik: nem tartják normálisnak azt a helyzetet, amit a kormánytöbbség teremtett az Országgyűlésben - mondta.   Kósa András

Frissítve: 2019.02.18 21:01

Mindjárt kiderül, hogy a Fidesznek erkölcsi kötelessége kizuhanni az Európai Néppártból

Publikálás dátuma
2019.03.20 09:58

Fotó: AFP/ Dursun Aydemir
A kormánysajtó ezerrel festi a látszatot, hogy legfőbb ideje kiugrással büntetni a migránssimogató konzervatív pártcsaládot.
Minden kormánypárti médiatermék dinamikus elszakadásban van (ez a visszavonulás eufemisztikus fedőneve), magyarán a hatalom minden orgánuma arra készíti fel olvasóit, hogy ma esetleg kizárják a Fideszt az Európai Néppártból.

Az origo.hu például „a fideszes hátország szerint itt az ideje kilépni a Néppártból” címmel közöl vezető anyagot, amelyben többek között azt állítja: „a kérdés egyre erősebben az, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban. Sőt: szabad-e maradnia.” Ezután hosszan ekézik a pártcsaládot, amelyben „ha a bevándorláspárti erők végérvényesen átveszik a hatalmat a Néppárton belül, akkor már tényleg semmi nem marad, ami a pártcsaládot megkülönböztetné a zöldektől, a liberálisoktól, a kommunistáktól, és a szocialistáktól.” A az újrafideszesített Magyar Nemzet is bőségesen foglalkozik a témával, Szentesi Zöldi László kora délelőtti vezető anyaga egyszerűen "A szakítás ideje" címet kapta. A szerző szerint Az Európai Néppárt eredeti hivatását, küldetését percenként eláruló Weber, Daul, Juncker és a többiek életrajza már régóta hamisan csillog: ők nem kereszténydemokrata, jobboldali politikusok, hanem a globalistákat és a bevándorláspártiakat kiszolgáló politikai hobbisták. A kormánylap egy másik cikkében "politikai elemzőket" kérdeznek, akik természetesen egyöntetűen azt állítják: a Fidesz számára új lehetőségek nyílhatnak az esetleges szakítással.
Frissítve: 2019.03.20 10:01

Red Bull Air Race: miután Tarlós kirakta, most a balatoni civilek tiltakoznak ellene

Publikálás dátuma
2019.03.20 09:53
Tarlós kirakta a versenyt Budapestről
Fotó: Népszava
A verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna - többek között ezzel érvelnek, akik nem szeretnék, ha Zamárdiban rendeznék meg a repülős futamokat.
 Ha a napokon át, ismeretlen mértékű zaj-, lég- és vízszennyezéssel járó rendezvény veszélytelenségét nem bizonyítják előre, akkor a gazdasági előnyök és érvek nem mérlegelhetők, vagyis sem a bevétel, sem az országimázs növelése nem érv a környezeti veszélyeztetés ellenében – hivatkozik a Legfelsőbb Bíróság 1999. május 13-i ítéletére a Nők a Balatonért Egyesület. A civil szervezet szerint ugyanis a Red Bull Air Race zamárdi futama sokkal több kárt okoz, mint hasznot hoz, s emiatt tiltakoznak a verseny balatoni megtartása ellen. Március elején vált biztossá, az idén Zamárdiban rendezik meg a Red Bull Air Race repülőverseny magyarországi futamát. A lakossági panaszok miatt Tarlós István tavaly nyáron jelentette ki, amíg ő a főpolgármester, nem lesz több futam Budapesten, az idén február elején pedig hivatalossá vált, a főváros nem engedélyezi a futam megtartását.
A szervezők ezek után kezdtek új helyszínt keresni az eseménynek, s a tárgyalások után végül Zamárdi lett a befutó. Csákovics Gyula, a somogyi kisváros polgármestere lapunknak elismerte, nem egyeztettek előzetesen a helyiekkel, illetve az üdülőtulajdonosokkal a rendezvény befogadásáról, de a településnek hatalmas reklámot, s komoly bevételt jelent majd az esemény, melyre százezer vendéget várnak.

- A zöld ombudsman a budapesti versennyel kapcsolatban megállapította, a környezeti terhelés miatt a rendezvény megtartása belvárosban, sűrűn beépített, lakott területen egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze – áll a NABE közleményében, mely megjegyzi: nemcsak Zamárdiban, de a tó környékén is hatalmas zaj lesz, s nemcsak a verseny idején, hanem már előtte, az edzések alatt is. A verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna. – Amíg ezekre a kérdésekre nincs érdemi, hatósági válasz – jelenti ki a közlemény –, addig az Alaptörvényre és más jogforrásokra alapozva az egyetlen lehetséges jogkövető magatartás a légi parádé elleni tiltakozás.