Országgyűlés;

2019-02-18 13:23:06

Kivonultak az ellenzéki frakciók parlament üléséről, az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek

Valamennyi ellenzéki frakció kivonult az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapjáról. A képviselők az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény ellen.

Az ellenzéki kivonulásával kezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapja. Amikor Kövér László elnök megnyitotta az ülést, az ellenzéki padsorok tele voltak, a kormánypárti képviselők közül viszont sokan hiányoztak. 

Miután elhunyt korábbi képviselőkről emlékezett meg a levezető elnök, a napirend előtti felszólalásokra került sor. Ám amikor az ellenzéki frakciók szónokainak adta át a szót Kövér László, az ellenzéki képviselők kivonultak a teremből.  

Helyszíni tudósítónk szerint viszont többen elkövették azt a hibát, hogy bizonyos személyes tárgyaikat, így például pénztárcát felejtettek az ülésteremben. Érdekes, hogy nem volt jelen az ellenzéki képviselők között Gyurcsány Ferenc, akiről a DK-s frakciótagok sem tudják, hol van.

A kivonulás utáni sajtótájékoztatón bejelentették, nem vesznek részt az ülésnapon; helyette az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek, és egységesen lépnek fel a rabszolgatörvény ellen. A cégnél megpróbálnak beszélni a gyár vezetőivel annak érdekében, hogy ne alkalmazzák a jogszabályt. A képviselők a Kunigunda utcában találkoznak, onnan mennek autókkal Esztergomba. Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselő azonban azt is mondta, ha már az MTVA székházánál lesznek (a Kunigunda utcában), akkor ismét megpróbálnak bemenni az épületbe.

A parlamentben nem volt ott Orbán Viktor miniszterelnök, aki a V4-ek és Izrael időközben lefújt csúcstalálkozójára utazott Jeruzsálembe.