Donald Tusk: csak az nevezze magát európainak, aki szolidáris Ukrajnával

Publikálás dátuma
2019.02.19 15:13

Fotó: Sputnik / Stringer
Az EU tagállamainak feltétel nélkül támogatniuk kell Ukrajnát az orosz agresszióval szemben az Európai Tanács elnöke szerint.
Ukrajnát feltétel nélküli támogatásukról kell biztosítaniuk az Európai Uniónak és tagállamainak most, az orosz agresszió idején - hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke kedden Kijevben az ukrán parlament rendkívüli ülésén felszólalva. Donald Tusk szavai szerint "csak annak van joga magát európainak nevezni, aki szolidáris Ukrajnával".
"Az, aki kész eladni Ukrajnát, eladja Európa jövőjét"
 - hangoztatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen azok a politikusok, akik nacionalista alapon az egységes Európa ellen vannak, azok kérdőjelezik meg Ukrajna területi egységét. 
Tusk beszédében kitért a 2014-es kijevi Majdan-tüntetésekre. Február 18-20-án van az ötödik évfordulója annak, hogy éles lőszerrel lőttek a rendfenntartók a tüntetőkre, aminek következtében több mint százan életüket vesztették. Az Európai Tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy a Méltóság Forradalmának is nevezett eseménysorozat Ukrajnában európai uniós zászlók alatt kezdődött és zajlott. "Mindig emlékezni fogok a csillagos zászlókra a Hrescsatikon (Kijev főutcáján) és az Örömódára, amely egész Ukrajnában zengett" - mondta. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna már akkor bebizonyította igazi európaiságát. "Gyakran mondogatom Brüsszelben: ne oktassátok ki őket arra, hogyan kell európainak lenni, ti tanuljátok meg tőlük, hogy mi az az Európa".
Tusk arra intette az ukrán politikusokat, hogy gondosan kerüljék a radikális nacionalizmus és a populizmus kísértéseit
- mint azt az UNIAN hírügynökség kiemelte. A jelenleg tartó elnökválasztási kampányban pedig kérte, hogy ne okozzanak "túl nagy kárt" egymásnak. Figyelmeztetett arra, hogy Ukrajna európai ellenfelei minden ürügyet megragadnak, hogy tönkre tegyék a Kijev és Brüsszel közötti szolidaritást. Ukrajnában március 31-én lesz az elnökválasztás első fordulója.
Az ülésen Petro Porosenko elnök aláírta azt az alkotmánymódosítást, amellyel bekerül az alaptörvénybe Ukrajna törekvése az EU- és a NATO-csatlakozásra.
Porosenko beszédében megismételte, hogy Ukrajnának legkésőbb 2023-ig be kell nyújtania a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz, valamint el kell érnie, hogy a NATO elindítsa vele a tagsági cselekvési tervet. Az államfő az orosz agresszióval kapcsolatosan kijelentette, hogy a Kreml az elmúlt öt évben egyetlen kitűzött célját sem érte el Ukrajnában, így - mint fogalmazott - taktikailag Ukrajna már győzött. Meggyőződést fejezte ki, hogy véglegesen legyőzik Oroszországot ebben a háborúban, ha az ukránok nem hagyják magukat megosztani, megmarad az egység és a határozottság az Ukrajnát támogató nemzetközi koalícióban is.

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:22

Fotó: AFP/ STR
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.