Donald Tusk: csak az nevezze magát európainak, aki szolidáris Ukrajnával

Publikálás dátuma
2019.02.19. 15:13

Fotó: Sputnik / Stringer
Az EU tagállamainak feltétel nélkül támogatniuk kell Ukrajnát az orosz agresszióval szemben az Európai Tanács elnöke szerint.
Ukrajnát feltétel nélküli támogatásukról kell biztosítaniuk az Európai Uniónak és tagállamainak most, az orosz agresszió idején - hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke kedden Kijevben az ukrán parlament rendkívüli ülésén felszólalva. Donald Tusk szavai szerint "csak annak van joga magát európainak nevezni, aki szolidáris Ukrajnával".
"Az, aki kész eladni Ukrajnát, eladja Európa jövőjét"

 - hangoztatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen azok a politikusok, akik nacionalista alapon az egységes Európa ellen vannak, azok kérdőjelezik meg Ukrajna területi egységét. 
Tusk beszédében kitért a 2014-es kijevi Majdan-tüntetésekre. Február 18-20-án van az ötödik évfordulója annak, hogy éles lőszerrel lőttek a rendfenntartók a tüntetőkre, aminek következtében több mint százan életüket vesztették. Az Európai Tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy a Méltóság Forradalmának is nevezett eseménysorozat Ukrajnában európai uniós zászlók alatt kezdődött és zajlott. "Mindig emlékezni fogok a csillagos zászlókra a Hrescsatikon (Kijev főutcáján) és az Örömódára, amely egész Ukrajnában zengett" - mondta. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna már akkor bebizonyította igazi európaiságát. "Gyakran mondogatom Brüsszelben: ne oktassátok ki őket arra, hogyan kell európainak lenni, ti tanuljátok meg tőlük, hogy mi az az Európa".
Tusk arra intette az ukrán politikusokat, hogy gondosan kerüljék a radikális nacionalizmus és a populizmus kísértéseit

- mint azt az UNIAN hírügynökség kiemelte. A jelenleg tartó elnökválasztási kampányban pedig kérte, hogy ne okozzanak "túl nagy kárt" egymásnak. Figyelmeztetett arra, hogy Ukrajna európai ellenfelei minden ürügyet megragadnak, hogy tönkre tegyék a Kijev és Brüsszel közötti szolidaritást. Ukrajnában március 31-én lesz az elnökválasztás első fordulója.
Az ülésen Petro Porosenko elnök aláírta azt az alkotmánymódosítást, amellyel bekerül az alaptörvénybe Ukrajna törekvése az EU- és a NATO-csatlakozásra.
Porosenko beszédében megismételte, hogy Ukrajnának legkésőbb 2023-ig be kell nyújtania a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz, valamint el kell érnie, hogy a NATO elindítsa vele a tagsági cselekvési tervet. Az államfő az orosz agresszióval kapcsolatosan kijelentette, hogy a Kreml az elmúlt öt évben egyetlen kitűzött célját sem érte el Ukrajnában, így - mint fogalmazott - taktikailag Ukrajna már győzött. Meggyőződést fejezte ki, hogy véglegesen legyőzik Oroszországot ebben a háborúban, ha az ukránok nem hagyják magukat megosztani, megmarad az egység és a határozottság az Ukrajnát támogató nemzetközi koalícióban is.

Amerikai flottafelvonulás a NATO mellett

Publikálás dátuma
2019.02.19. 14:32
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AL DRAGO / CONSOLIDATED NEWS PHOTOS / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP
Példátlanul nagy létszámú kongresszusi küldöttség próbálta Brüsszelben kiegyensúlyozni Donald Trump elnöknek a transzatlanti kapcsolatokat veszélyeztető kirohanásait.
Az Egyesült Államok – Donald Trump elnök olykor ezzel ellentétes szavaitól függetlenül – minden eddiginél fontosabbnak tartja a NATO-t. Az üzenetet – mint arról Mesterházy Attila MSZP-s képviselő, a NATO Parlamenti Közgyűlésének szocialista frakcióvezetője Facebook oldalán beszámolt – Nancy Pelosi képviselőházi elnökkel az élen amerikai törvényhozók példátlanul népes csoportja tolmácsolta Brüsszelben. Az amerikai Képviselőház januárban kétpárti szavazatokkal, 357:22 arányban olyan törvényt fogadott el, amely nem egyszerűen támogatja a NATO-t, de egyben megtagad minden költségvetési forrást arra az esetre, ha az Egyesült Államok elnöke ki akarná léptetni országát a szervezetből. A Szenátus, szintén mindkét pártbeli honatyák voksaival, egyenesen megtiltotta a kilépést. Pelosi mellett többek között az alsóház külügyi bizottságát vezető Eliot Engel és a hírszerzési bizottság élén álló Adam Schiff is tárgyalt a NATO és az EU vezetőivel. A küldöttség tagjai ironikus nyilatkozatban köszönték meg Trump elnöknek, hogy egységbe tömörítette a republikánus és demokrata párti politikusokat. Egyben felhívták a figyelmet a transzatlanti együttműködést fenyegető orosz és kínai veszélyre.
Szerző

Tűz miatt kellett kiüríteni a római Ciampino repülőteret

Publikálás dátuma
2019.02.19. 12:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A légiforgalmi kikötő indulási zónájában észleltek füstszivárgást.
Tűz és füstszivárgás miatt kiürítették az induló utasokkal teli Ciampino római repülőteret kedd reggel – közölte az Enac olasz légiforgalmi hatóság. Az MTI összefoglalója szerint reggel 8 óra után több ezer utas várakozott a repülőtér épületei előtti téren, és hangosbemondókkal kérték a türelmüket. Az érkező gépeket más római repülőterekre irányították át. A légiforgalmi kikötő indulási zónájában észleltek füstszivárgást. Tűzoltósági közlések szerint a reptér egyik üzletraktárában ütött ki tűz, ennek a füstje terjedt el. Senki sem sérült meg. A Reuters azt írja, a repülőteret már részben újra megnyitották.
A Giovan Battista Pastine nevét viselő, Rómában csak Ciampinóként ismert repülőtér az olasz főváros második legnagyobb polgári reptere évi majdnem hatmilliós utasforgalommal. Többnyire a fapados légitársaságok járatainak tartják fenn. A reggeli órákban csúcsforgalommal dolgozik.
Szerző