MaSZSZ;szakszerveztek;

2019-02-20 08:30:00

Elnököt választ a szakszervezeti szövetség

Három jelölt verseng a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöki székéért a tömörülés csütörtöki tisztújító kongresszusán.

Bár az utóbbi három hónapban a rabszolgatörvény miatt kialakult tiltakozáshullám egyik mozgatója volt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a konföderáció minden vezetője tisztában van azzal, hogy megújulásra szorul a teljes hazai szakszervezeti mozgalom. Ez olvasható ki a legnagyobb érdekvédelmi tömörülés elnöki székére pályázó három jelölt programjából, amit az Új Egyenlőség online folyóirat oldalán hoztak nyilvánosságra.

Herczegh Mária, a szövetség női tagozatának vezetője, a három jelölt egyike úgy látja, a belső szervezeti gondokról folytatott nyílt vita után lehet és kell a jövőről beszélni. Váltásra van szükség, mert más lett a munkahelyi, a politikai és a munkaerő-piaci környezet is, de a szakszervezetek a régi struktúrában gondolkodnak – indokolja, hogy miért kell korszerű szervezetet, döntéshozatali mechanizmust és minden tagszervezet számára egyenlő részvételi lehetőséget kínálni, a mainál nagyobb nyilvánossággal, és több képzéssel, új arculattal, új online felülettel, több közös élménnyel a tagoknak.

Kordás László, a szövetség jelenlegi elnöke alapvetőnek tartja a szakszervezeteket őskövületként értékelő társadalomkép megváltoztatását. Szerinte a munkaerőhiányos időszak lehetőséget ad a váltásra, a negyedik ipari forradalom pedig sürgeti a lépést. Nyitni akar azok felé, akik vagy olyan munkahelyen dolgoznak, ahol nincs szakszervezet, vagy otthonról végzik a munkájukat. Keresné a kapcsolatot a szolidaritási háló építésében más civil szervezetekkel, rugalmasabb döntéshozatali rendszer mellett folytatná a MASZSZ-nak a közéleti napirendet meghatározó lépéseit, a nyilvános szerepléseket megosztaná a legfontosabb kérdések „ügygondnokaival." Pályázata végén úgy fogalmaz: „a szakszervezeti mozgalom válaszúthoz érkezett, vagy a korábbiaknál kritikusabbak és harciasabbak leszünk vagy szemlélődőként felaprózódunk és asszisztálunk a munkavállalók jogainak csökkentéséhez.

Székely Tamás, a MASZSZ eddigi alelnöke reformprogramnak nevezi saját terveit. Egyrészt szervezeti átalakítást sürget az elnök és elnökség feletti hatékonyabb kontroll kialakítására, az adatokhoz való hozzáférés növelésére, egy a mainál világosabb felügyeleti rendszer kialakítására, szigorítaná a költségvetési fegyelmet, újabb vagyonkatasztert csináltatna. Egyben kommunikációs reformot hajtana végre, ismertető anyagokat készítene, átalakítaná a szervezet online felületét, konzultációs fórumot működtetne nem csak a tagok számára, új szakmákat és több fiatalt vonna be a szervezetbe.

Munkacsoportot hozna létre a robotizáció hatásának szakszervezeti szempontú feltárására, közben interaktív ügyfélszolgálatot nyitna azok számára, akiket ez már ma is érint. Végül pedig pártsemlegességi kódexet alkotna a szövetségnek.