Lélegezzen óvatosan 2030-ig, a kormány nem siet a légszennyezettség csökkentésével

Publikálás dátuma
2019.02.20. 14:44

Fotó: Népszava
Naponta jelentik be az újabb és újabb szmogriadókat az országban - most éppen Szolnokon -, a Fidesz-KDNP mégis évek óta tétlen.
Reggel inkább ne tartózkodjanak a szabadban a szolnokiak, használják a tömegközlekedést autóik helyett, és reméljék a legjobbakat: szerdán elrendelték a szomgriadó tájékoztatási fokozatát a városban - közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel. A szálló por koncentrációja egy belvárosi mérőállomás adatai szerint haladta meg a küszöbértéket kedden és szerdán a megyei kormányhivatal tájékoztatása alapján, és
nem várható lényeges változás az időjárásban, így a szálló por küszöbérték feletti koncentrációjában sem a következő napokon.

Veszélyes a levegő öt városban, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Szegeden, és egészségtelen még 12 településen (Budapest, Dunaújváros, Eger, Kazincbarcika, Kecskemét, Sajószentpéter, Salgótarján, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl, Vác, Várpalota) - ezt szintén szerdán jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A szegénység megfojtja a vidéket

A magyar vidéken rendkívül súlyos problémát jelent a téli időszakban a szmog: az embereknek nincs pénze jó minőségű tüzelőre, sem korszerű fűtési rendszerekre. Így sokszor, különösen a tél végéhez közeledve már egyenesen hulladékot kényszerülnek elégetni, rengeteg szennyezőanyagot juttatva a levegőbe. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi Levegőminőségi Jelentése szerint Magyarországon évente több mint 14 ezer ember idő előtti halálát okozza a légszennyezés, és ezek az emberek átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből. Az ezzel összefüggő megbetegedések száma az évi egymilliót is meghaladja. Évek óta túllépi Magyarország az unió légszennyezési határértékeit, ezért kötelezettségszegési eljárás is indult.
"Mit tesz a kormány, hogy minél hamarabb és hatékonyan visszaszorítsa a helytelen fűtési módok alkalmazását?"

- tette fel parlamenti írásbeli kérdését Nagy István, agrárminiszternek az LMP-s Ungár Péter. A miniszter válaszából kiderül, hogy a 2014-es "Fűts okosan" tájékoztató kampány óta gyakorlatilag semmit sem tett az Orbán-kormány a légszennyezés csökkentéért. Magyarország számára ugyanakkor már csak az EU-s, légszennyezettség csökkentéséről szóló irányelv is jelentős kötelezettségeket ír elő 2030-ra. Mint Nagy írta, a megfelelés érdekében ugyanakkor már elkezdték kidolgozni az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot. A program részletesen tartalmazni fogja azokat az intézkedéseket, amik ütemezett megvalósításával elérhetőek a 10 éves célok. Arról az agrárminiszter nem nyilatkozott, hogy legkorábban mikor léphetnek életbe ezek az intézkedések.
Szerző
Frissítve: 2019.02.20. 22:56

Mentesülhetnek a kamat megfizetése alól a 10 milliós hitel után a meddő nők

Publikálás dátuma
2019.02.20. 14:27
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az is kiderült, hogy még nincs véglegesen eldöntve, kire vonatkozik a négy gyerek utáni szja-mentesség.
Újabb részletek derültek ki 2019 júliusában életbe lépő családpolitikai csomaggal kapcsolatban. A hrportal.hu megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudja, mi történik abban az esetben, ha egy jogosult belép a programba, ám ezt követően kiderül, hogy egészségügyi okok miatt nem képes gyereket szülni. Az Emmi válaszul közölte: 
„Ha orvosilag igazolják, hogy a gyermekvállalás egészségügyi okból (pl. meddőség) maradt el, akkor az igénylők a járási hivatalnál méltányosságból kérelmezhetik a törlesztési feltételek elnehezülése alól mentesülést. (Ez most praktikusan a korábban felvett kamattámogatás egy összegben való visszafizetésére vonatkozik, azonban felvetettük – jelenleg döntésre vár – azt a lehetőséget is, hogy a piaci kamatok jövőbeni megfizetése alól is mentesülhessen az ügyfél.”

A portál arra is rákérdezett, hogy kimarad-e a kedvezményezettek köréből az az anya, aki jogosult lenne az szja mentességre (4 vagy több gyereke van), de olyan foglalkoztatási formában dolgozik, ami után nem vonnak le tőle szja-t.
„Ez jelenleg még nincs véglegesen eldöntve, de mivel a mentesség csak a személyi jövedelemadóra terjed ki, más adózási formákra, adónemekre (pl. KATA, EVA stb.) nagy valószínűséggel nem terjed majd ki. (Ezek egyébiránt a »normál« feltételekhez képest így is lényegesen kedvezőbb közteherfizetési kötelezettséggel járnak.)”

– írta válaszában az Emmi sajtóosztálya.

Szerző
Frissítve: 2019.02.20. 14:39

Ezrek adakoztak, 37 millió gyűlt össze a kollégiumtűzben meghalt férfi családjának

Publikálás dátuma
2019.02.20. 13:52
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
3 milliót már a temetéskor átadott a családnak a a Református Egyház.
37 és fél millió forintot utalt át a református egyház a kollégiumtűz áldozata családjának - írja közleményében a Magyarországi Református Egyház.
Körömlakklemosóval belocsolt szivaccsal gyújtotta fel három kamasz a budapesti, Ráday utcai épületet január közepén. A Ráday Református Felsőoktatási Kollégium szinte teljesen kiégett, és az épület egyik vendégszobában megszálló 46 éves férfi életét veszítette.
A tűz egyetlen áldozata családjának megsegítésére az egyház még a temetés előtt 3 millió forint gyorssegélyt utalt át. Ezt követően özvegye és négy gyermeke számára önálló számlát különített el, és nyilvános adakozást hirdetett. Sok ezren adakozta, összesen 37 555 320 forint gyűlt össze szerdáig.
A kollégium fenntartója – a Dunamelléki Református Egyházkerület – maga is a tűz károsultjává vált, emlékeztet a közlemény. 165 diák maradt otthon nélkül, és becslések szerint milliárdos kár keletkezett az épületben.
Szerző