Eltűnik Fico a szlovák politikából

Publikálás dátuma
2019.02.21. 08:40
Fotó: Alexandros Michailidis / AFP
Ma egy éve gyilkolták meg Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát. Az évforduló alkalmából Szlovákia harminchat településén szerveznek megemlékező demonstrációkat, de huszonegy külföldi nagyvárosban is megemlékeznek.
A felvidéki Új Szó portál jelezte, hogy magyarországi megmozdulásról nincs jelzés és a szlovákiai magyarlakta települések többsége sem csatlakozott az akcióhoz. A 27 éves szlovák újságíró meggyilkolása a sajtószabadság veszélyeztetésének és a politikai korrupciónak az egyik legtragikusabb európai példája. Befejezetlen munkájából kiderült, hogy a szervezett bűnözés szálai egészen a miniszterelnöki kabinetig érnek. A gyilkosság egyetlen év alatt átrendezte a szlovák politikai erőviszonyokat. Az országos tüntetéshullám következtében először a Fico-kormány belügyminisztere kényszerült lemondásra, majd maga a szlovák politika élvonalát 2006 óta uraló Robert Fico is, a szociáldemokrata párt elnöke, Szlovákia többrendbeli miniszterelnöke is. A megtépázott tekintélyű, lemondott miniszterelnök eleve nem kívánt indulni a március 16-i államfőválasztáson. (Öt évvel ezelőtt ő volt az első forduló győztese és a voksolás toronymagas esélyese, de elveszítette a második fordulót független kihívójával, Andrej Kiskával szemben). Alkotmánybírónak viszont jelentkezett, sőt azt is egyértelművé tette, hogy a testület elnöke kíván lenni, de két sikertelen próbálkozás után kedden bejelentette  visszalépését. Fico most elsősorban Bugár Bélát és az általa vezetett Híd-Most pártot vádolja a kudarcért. Politikai befolyásának csökkenését jelzi, hogy bár még múlt héten kilátásba helyezte akár a koalíció felbomlását is a Híd-Most kizárását a vétó miatt, erre nem került sor, és egyelőre nincs is terítéken. A Smer ugyanis teljes gőzzel készül a közelgő elnökválasztásra, vélhetően egy koalíciós botránnyal nem kívánja csökkenteni jelöltje, Maros Sefcovic esélyeit. Noha az EU-biztos az utolsó pillanatban lett a Smer jelöltje, máris átvette a vezetést a jobboldali pártok által támogatott Robert Mistrík független jelölt előtt. Sefcovicot 19,7 százalékon, Mistriket 18,2-ön mérik. Bugár Béla esélyei viszont nagyon megcsappantak, a magyar politikus hatodik helyre, 6,5 százalékra esett vissza, messze kerülve  a második fordulótól. A másik magyar párt, a Fidesz szlovákiai magyar partnere, az MKP, önálló jelöltet indított elnöke, Menyhárt József személyében, aki kedden visszalépett Mistrík javára. Menyhártot 1,4-15 százalékon mérték.  

Patthelyzet az alkotmánybíróságon

Csupán négy bíró maradt a pozsonyi Alkotmánybíróságon a kétszer már kudarcba fulladt választás nyomán. Az új szavazásra a március 26-án kerül sor. A képviselőknek 18 jelöltet kell megválasztaniuk – eddig egyet sem sikerült -, közülük az államfő nevez ki 9-t. Február 16-án járt le az alkotmánybírók mandátuma, a testület azóta működésképtelen. 

Szerző
Témák
Fico

Csaknem 80 ember meghalt, miután tűz ütött ki egy bangladesi lakóépületben

Publikálás dátuma
2019.02.21. 08:37

Fotó: STR / AFP
A lángok egy vegyi anyagokat tároló raktárban csaphattak fel, és a környező épületekre is átterjedtek.
Legkevesebb 78 ember életét vesztette Bangladesben, miután tűz keletkezett egy négyemeletes lakóépületben. Az eset a fővárosban, Dakkában történt, a tűz rendkívül gyorsan átterjedt a környékbeli épületekre – írja a BBC. A lángok a földszinten, egy vegyi anyagokat tároló raktárban csaphattak fel helyi idő szerint 23 óra 40 perc körül. A tűzben egy környékbeli étterem több vendége is életét vesztette.
Szerző
Témák
tűz Bangladesh

Amerikába is visszatérne egy terrorista-feleség, a külügy nem engedi

Publikálás dátuma
2019.02.21. 07:53
Illusztráció
Fotó: FADEL SENNA / AFP
A nő ügyvédje és a külügyminisztérium azon vitatkozik, volt-e valaha érvényes amerikai útlevele Hoda Muthanának.
Amerikai állampolgár az Egyesült Államokba visszatérni akaró Hoda Muthana, aki Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez - állítja a nő családi ügyvédje. Hassan Shibly az ABC televízió szerda esti híradójának nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy Muthana amerikai útlevéllel távozott az Egyesült Államokból, mikor az Iszlám Államhoz csatlakozott.
Ezzel szemben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményben jelentette be, hogy Hoda Muthana nem térhet vissza az Egyesült Államokba, mert nem amerikai állampolgár, nincs érvényes amerikai útlevele és beutazási vízuma, és nincs is joga amerikai útlevélhez. 
Nem világos ugyanakkor, hogy az amerikai kormány azért tiltja-e meg a nő visszatérését, mert időközben megfosztotta őt az amerikai állampolgárságától, vagy mert nem is volt neki útlevele. Hoda Muthana New Jerseyben született, jemeni szülők gyermekeként. Édesapja az Egyesült Államokban akkreditált diplomata volt, de lánya születésekor már nem teljesített diplomáciai szolgálatot. Az Egyesült Államok állampolgársági és bevándorlási hivatala szerint az Egyesült Államokban akkreditált külföldi diplomaták amerikai földön született gyermekei nem kapnak automatikusan amerikai állampolgárságot, mivel születésükkor a szüleikre nem érvényesek az amerikai törvények.
Donald Trump elnök Twitter-bejegyzésben erősítette meg Pompeo közleményét. Azt írta: "teljes mértékben egyetért azzal, hogy Muthanát nem szabad visszaengedni az országba". Trump volt egyébként az, aki nem sokkal korábban azt javasolta az európai országoknak, engedjenek haza minden terroristákhoz szökött állampolgárt.
Hoda Muthana
Fotó: AFP
Hoda Muthana 2014-ben szökött az Iszlám Állam ellenőrizte szír területekre, miután az interneten fanatizálták, nyilatkozta a Guardiannek. Szerinte erre azért volt módjuk, mert konzervatív családja a világtól elzárva nevelte őt. 20 éves volt ekkor. Rakkában egy ausztrál terroristához ment férjhez egyből. A férfit hamar megölték, Muthana összesen háromszor házasodott. Hat héttel ezelőtt, fiával szökött el a terroristáktól.