Előfizetés

Felbolydult a brit pártrendszer

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.02.21. 19:08

Fotó: Alberto Pezzali / NurPhoto
A héten már tizenegy westminsteri képviselő fordított hátat pártjának. Mások is csatlakozhatnak még a Független Csoporthoz.
Új politikai formáció jött létre a héten. A The Independent Group of Members of Parliament egyelőre nem tervezi, hogy szervezett és bejegyzett párttá alakul. Nem hivatalos vezetőjének a Munkáspártnak hátat fordított Chuka Umunna streathami képviselő számít. Az alapvetően kétpárti brit politikai struktúra átrendeződésének valószínűleg csak a kezdete alaposan megérintette az embereket. Még akkor is, ha nehéz felmérni, apró földmozgásról, vagy valóságos földrengésről, egy nagyszabású átalakulás kezdetéről van szó. A jelek szerint a Brexit szétzilálja az Egyesült Királyság alkotmányos egységét, gazdaságát, társadalmi berendezkedését és pártrendszerét is. A pártjából kivált képviselők külön-külön tájékoztatták a közvéleményt döntésük okairól. Ezekben két közös, fájdalmas vonás látható. Egyikük sem „nyújtotta be könnyedén a válókeresetet”. Chuka Umunna, akinek 2015-ben komoly esélye lett volna a Munkáspárt vezetői tisztségére, ha a médiának a családja iránti túlbuzgó érdeklődése nem vette volna el gyorsan a kedvét a kampánytól, bevallotta, azt gondolta, „halálos ágyán” is a Labour-höz fog tartozni. Két nappal később a volt konzervatív képviselő, Anna Soubry - aki David Cameron kormányában államtitkár volt - sírással küszködve jelentette be, hogy a „jobboldal felé húzó Konzervatív Párttal nem tud közösséget vállalni”. Három további tory dezertőr drámai hangú levélben közölte Theresa May kormányfővel: „Úgy érezzük, nem tudunk továbbra is egy olyan kormánypárt tagjai maradni, amelynek politikáját és prioritásait egyre inkább az Európai Kutatócsoport és a Demokratikus Unionista Párt befolyásolja. A Brexit átalakította a Konzervatív Pártot és lehetetlenné tett minden modernizációs erőfeszítést”. A másik jellegzetesség, hogy sem Jeremy Corbyn, a Munkáspárt, sem Theresa May, a Konzervatív Párt vezetője nem tett kísérletet arra, hogy megpróbálja visszahúzni prominens képviselőit. A kivált munkáspárti képviselők reményüket fejezték ki, hogy akciójuk egy centrista párt létrejöttéhez vezet. Más pártok tagjait is kilépésre buzdítva kifejtették, hogy pártjukat „keményvonalas baloldali erők sajátították ki, akik a Brexit kormánypárti megvalósulását segítik elő és intézményesen antiszemitává tették a pártot”. Erre reagálva Jeremy Corbyn csak „csalódottságának” adott hangot, de nem ígérte meg, hogy egyszer és mindenkorra véget vet annak az áldatlan állapotnak, hogy a pártot zsidóellenességgel lehessen vádolni. Theresa Mayt „elszomorította” a „három jóbarátként” emlegetett képviselőnő döntése.    A Független Csoport szimpatizánsoktól máris több ezer font támogatást kapott. A YouGov közvélemény-kutató intézet szerint esetleges jelöltjei minden hetedik szavazó számára elfogadhatóak. A The Times információi szerint a dezertőrök hétfői ülésük után megkezdik munkatársak felvételét és döntenek vezetőjük személyéről is. 

Egy éve gyilkolták meg a szlovák újságírót, ezrek mentek utcára az évfordulón

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.21. 19:00

Fotó: ALEX HALADA / AFP
Színészek, zenészek, közéleti szereplők mellett Ján Kuciak édesapja is beszédet mond a mai pozsonyi demonstráción. Az újságíró és menyasszonyának kivégzése tavaly február 21-én megrengette Szlovákiát.
Egy éve gyilkolták meg Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát, ezért csütörtök este 36 szlovákiai és 22 külföldi városban tartanak megmozdulásokat - írja a 444.hu. A Bumm.sk beszámolója szerint Pozsonyban ezrek mentek utcára, a demonstráción pedig színészek, zenészek, közéleti szereplők mellett Ján édesapja, Jozef Kuciak is beszédet mond.

Az Aktuality című szlovák hírportál 27 éves oknyomozó újságíróját és menyasszonyát tavaly február 21-én egy-egy lövéssel végezték ki a nagymácsédi (Veľká Mača) családi házukban. A gyilkosság megrengette az országot, az ügy hullámai miatt pedig Robert Kaliňák belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök is lemondott.

A kezdetektől nyilvánvaló volt, Kuciáknak a munkája miatt kellett meghalnia: gyilkosság idején egy az olasz maffia és a szlovák politikusok összefonódásait feszegető cikken dolgozott. A nyomozás jelenlegi állása szerint négy gyanúsított van letartóztatásban: Tomáš Sz., aki 70 000 euróért ölt, segítője Miroslav M., A. Zoltán közvetítő, és Alena Zs., aki fizetett.

Váratlanul leállt Paks II. mintaerőműve

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.21. 17:29

Fotó: Vadim Zhernov / AFP
A Roszatom leállította a 3. generációs reaktorblokkot – hogy miért, azt nem árulták el.
Üzemi esemény miatt a Leningrád II atomerőműben az 1. reaktort egy időre le kellett állítani az előző héten. Az atomerőmű üzemeltetője, a Roszatom közleményben számolt be a történtekről, azt azonban nem közölte, miért lépett működésbe a vészhelyzeti rendszer és miért állította le a reaktort - közölte a Bellona című lap, cikküket itthon a Portfolio.hu vette észre először. 
Az erőmű 1. reaktorát az átmeneti leállás után hétfőn terhelték fel újra a névleges teljesítmény 100 százalékára. A Leningrád II atomerőmű első blokkja tavaly állt termelésbe. A régi leningrádi atomerőmű négy, az 1970-es és '80-as években üzembe állt RBMK-1000 típusú - a csernobiliekkel megegyező típusú - blokkot foglalt magába, amelyeket 2019-től 2021-ig fokozatosan kivonnak a termelésből. Az első régi blokkot januárban állították le, 45 év működést követően. Pótlásukra négy VVER-1200 típusú 3+ generációs blokkot terveznek telepíteni, a másodikat 2020-ban, a továbbiak tervezett telepítési ideje azonban egyelőre nem ismert.
Szentpétervár a második helyszín a világon, ahol VVER-1200 típusú 3. generációsblokkot építettek be. A szintén ezt a reaktortípust alkalmazó novovoronyezsi atomerőmű első reaktor 2017. február 27-én állt üzembe, az indulás azonban nem volt teljesen sima, a lehetséges problémákról pedig több ellentmondásos hír érkezett. Oroszország jelenleg 16 további hasonló nukleáris reaktor telepítését tervezi belföldön, egyebek mellett további három-hármat a Leningrád II atomerőműben, illetve a novovoronyezsi atomerőműben. Külföldön többek között Fehéroroszország, Finnország, Törökország, Banglades és Magyarország épít, illetve tervez építeni VVER-1200 típusú reaktorokat magába foglaló atomerőművet – írja a gazdasági hírportál.