romagyilkosságok;megemlékezés;

Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

A tatárszentgyörgyi tragédia tizedik évfordulójáról szombat este Budapesten is megemlékeztek: a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat II. János Pál pápa téri épületénél emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatai emlékére.

A Pest megyei faluban agyonlőtt Csorba Róbert és kisfia, az akkor ötéves Robika, valamint a Kislétán meggyilkolt Balogh Mária, a tiszalöki Kóka Jenő és a nagycsécsei Nagy József és Nagy Tiborné volt a gyilkosságsorozat áldozata, a táblát az ő emlékükre helyezték el. 

A 2008-2009-es gyilkosságokat megelőzően csak a vészkorszakban történhetett meg, hogy olyanokat végezzenek ki, akikről egyesek úgy vélték, nem kívánatosak a társadalomban. Magyarországon ilyen nem történhet meg többször. Ezért is fontos, hogy minden évben megemlékezzünk az áldozatokról – mondta Csóka János, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Hídvégi Balogh Attila, a Romnet hírportál főszerkesztője pedig arról beszélt: nemcsak a cigányság, de az egész ország, sőt egész Európa számára fontos mementó ez. – Még ma sem tudjuk, kik voltak az ötletgazdák, kik pénzelték a gyilkosokat. Az elkövetőket börtönbe zárták, de ez nem jelenthet megnyugvást. A terrorhullám véget ért, de a gyűlölet még mindig parázslik – fogalmazott.

– Gondoljatok néhány másodpercre a gyermekeitekre, szeretteitekre. Most gondoljatok bele, hogy nincsenek többé. Ugye, milyen szörnyű? – kezdte beszédét Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke. Mint mondta, fontos lenne, hogy az egész társadalom tanuljon a történtekből, mert „csak együtt vethetünk gátat annak, hogy ilyen borzalmak újból megtörténjenek”.

Hangsúlyozta: az új Nemzeti alaptantervben is meg kellene jelennie a magyarországi romák eddig soha be nem mutatott, szőnyeg alá söpört történelmének, kultúrájának, tragédiáinak. Példaként hozta fel a Dr. Ámbédkar Gimnáziumot, ahol mindez már a tanagyag részévé vált.

A megemlékezésen részt vett Mága Zoltán hegedűművész, aki zenésztársaival együtt zenélt. A Deák Diák Általános Iskola énekkara pedig egyházi énekeket adott elő. A résztvevők mécseseket gyújtottak a frissen avatott emléktábla előtt, majd fáklyás felvonulás indult a Deák Ferenc téri evangélikus templomhoz, ahol folytatták az emlékezést. 

Szombaton Tatárszentgyörgyön is megemlékeztek a tíz évvel ezelőtti gyilkosság áldozatairól.