egyház;költségvetés;határon túliak;BMW;

2019-02-27 06:00:00

Az egyháztól elvesz, a BMW-gyárra pénzt ad a kormány

A Fidesz számára szimbolikus jelentőségű ügyektől vesznek el több tíz milliárd forintos nagyságrendben, miközben 12 milliárd forinttal emelik az Eximbank alaptőkéjét. Jól jár a BMW is.

„Fogalmam sincs, öntől hallok erről először, soha nem beszéltünk róla” – ez volt egy államtitkár reakciója, amikor rákérdeztünk azokra az összesen több tízmilliárd forintos zárolásokra, átcsoportosításokra, amikről a pénteki Magyar Közlöny írt. Azt, hogy az érintettek valószínűleg semmilyen tájékoztatást nem kaptak, jelzi az is, hogy egy magas rangú egyházi vezető is lapunktól értesült arról: egyetlen tollvonással vontak el 22 milliárd 860 millió forintot a Miniszterelnökség egyházügyi támogatásaiból.

Nem ez az egyetlen olyan terület, ami kiemelten fontos volt eddig a kormány politikájában: az Erzsébet-táborokról minden évben komoly kampány számol be, ehhez képest a táborok támogatásából három címen összesen nagyságrendileg 6,2 milliárd forintot vonnak el, de jelentősen, 920 millió forinttal csökken a kiemelt kormányzati programként futó Maccabi Játékok támogatása is. Ahhoz képest, hogy a határon túli magyarok támogatása szintén központi eleme az Orbán-kormány politikájának, az ezt intéző Bethlen Gábor Alap 26 milliárdos költségvetését összesen több mint 7 milliárddal kurtították meg. Érzékeny veszteség éri a miniszterelnök két barátjának kedvenc sportszövetségét is. A Kósa Lajos vezette Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől 500 millió, a Magyar Természetjáró Szövetségtől, amelyet Garancsi István irányít, 450 millió forintot veszít.

Pénzt vonnak el Palkovics László tárcájától is: a megjelent határozat szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium maradványából 60 milliárd forint felhasználását nem engedélyezi a kormány. Ugyanakkor 3,2 milliárd forinttal növelik a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség költségvetését. Nagyságrendileg éppen annyi pénzt, 23,4 milliárd forintot fordítanak a BMW leendő gyárának is helyet adó Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezet közműveinek és infrastruktúrájának fejlesztésére, mint amennyit az egyházaktól elvonnak. A minisztérium esetében szerepel egy 8,5 milliárdos tétel egy közelebbről meg nem nevezett társaság tőkeemelésére is. Eldőlt, hogy 500 millió forinttal támogatja a kormány a World Robot Olympiad nevű nemzetközi robotikai ifjúsági vetélkedő budapesti megrendezését és 280 millió forinttal a Nemzetközi Úszószövetség új, pénzdíjas grand prix sorozatának budapesti versenyét, melyen Hosszú Katinka és Cseh László is rajthoz áll majd. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kezelésében működő állami Eximbank tőkeemelésére szintén jelentős összeget, 12,1 milliárd forintot szánnak, de 29 milliárd forinttal nő a falufejlesztési program támogatása is. 1,6 milliárd forintot kap a Terrorelhárítási Központ.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a zárolások túlsúlyban vannak a különböző többletjuttatásokhoz képest, egyelőre kérdés, hogy mi az oka a váratlanul jött kormányzati szigornak. Kormánykörökben ugyanakkor régóta beszélnek egy leendő gazdasági válságról. Az ügyben megkerestük az illetékes tárcákat, de lapzártánkig nem kaptunk választ.