Magyarországról történő kivonulással fenyeget a Spar egy kereskedelmi szakszervezet szerint

Publikálás dátuma
2019.02.28. 07:15

Fotó: Shutterstock
A magyar piacról való kivonulással, illetve külföldi — román, ukrán — vendégmunkások alkalmazásával fenyegette meg munkavállalóit a Spar üzletlánc vezetősége, miután bérvita robbant ki a cégnél.
Mindezt a Magyar Nemzetre átkeresztelt, korábban Magyar Idők címet viselő kormánypárti kiadvány írja. Emlékeztetnek: több szakképzett dolgozója esetében nem a jogszabályban előírt garantált bérminimumot alkalmazta alapbérként a vállalat. "Hetek óta vegzálják a képviselőinket az üllői logisztikai bázison, amióta jeleztük a problémát a munkáltatónak. Ezúttal azt a fenyegetést kapták, hogy amennyiben jogorvoslatot követelünk, és nem állunk le az ügyben, a vélelmezhetően több millió forintnyi elmaradt bérkifizetés, illetve a feltételezett jogszabálysértés miatti elmarasztalás következtében elhagyhatja Magyarországot a Spar áruházlánc" – mondta a lapnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. A korábban a vasárnapi zárva tartás mellett kiálló Bubenkó Csaba hozzátette: azt is kilátásba helyezték a Spar helyi vezetői, hogy a magyar munkavállalók helyett majd a kisebb fizetéssel is megelégedő ukrán, román vendégmunkásokat állítanak be a raktárakba dolgozni.
Pál Péter, a Fidesszel jó viszonyt ápoló KDFSZ jogásza elmondta: hamarosan kezdődik a munkaügyi felügyeleti eljárás, erről az illetékes kormányhivatal tájékoztatta az ügyvédet. Emellett 
adóigazgatási hatósági eljárást is kezdeményeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a kormányrendeletben előírt garantált bérminimumnál alacsonyabb alapbérek miatt, amelyek után vélhetően nem a megfelelő összegben teljesítette a munkáltató a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékkötelezettségeket.

Az ügyvéd szerint az sem jogszerű, hogy cikkünk megjelenése után név szerint megnevezték a Spar üllői bázisán összehívott állományi gyűlésen azt a munkavállalót, akinek ügyében már felszólítást küldtek a cégnek. – Adatvédelmi szempontból aggályos lehet ez az eljárás – mondta, majd úgy folytatta:  
emiatt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és az adatvédelmi hivatalnál is bejelentést tesznek.

Azóta ráadásul újabb munkavállalók ügyében küldtek ügyvédi felszólítást a Sparnak, mert többeket érint a bérvita, és valamennyiük képviseletét vállalja a KDFSZ.
Szerző
Témák
Spar szakszevezet

A járőrök lőttek, a TEK kamerázott - reagált a BM

Publikálás dátuma
2019.02.28. 06:45

Fotó: Police.hu
A Belügyminisztérium (BM) közleményben reagált szerdán megjelent cikkünkre, amelyben annak jártunk utána: miért egyenruhás rendőrök és nem speciálisan képzett terrorelhárítók ártalmatlanították azt a férfit, aki február 15-én fegyvert szerzett és elmenekült a Fővárosi Törvényszékről.   Cikkünkben azt írtuk, és ezt a tárca újra megerősítette, hogy a Terrorelhárítási Központot (TEK) gyorsan riasztották, de mivel a menekülő férfi kezdetben egérutat nyert, a kommandósok is csak a kereshették. Amikor a rendőrség kiszúrta a menekülő férfit, a TEK-egység is rögtön bekapcsolódott az üldözésbe. Végül azonban az egyenruhások terítették le a férfit, nem pedig a kommandósok, derül ki a helyszíni felvételekből. A BM ennek annak kapcsán azt írta: "A helyszíni felvételek egy részét a TEK munkatársai készítették…" Ennek ismeretében viszont még inkább kérdéses: ha ott voltak a TEK speciálisan képzett emberei és felvételeket is készítettek, akkor miért nem ők léptek akcióba? Erre továbbra sem adott választ a BM.  Időközben kiderült, nem volt lőszer annak férfinak a fegyverében, aki február 15-én megszökött a Fővárosi Törvényszék épületéből, majd Rákospalotán több lövéssel is megsebesítették a rendőrök, mielőtt elfogták.
Szerző

Csütörtöki időjárás: az Alpokalján elég lesz a rövidujjú

Publikálás dátuma
2019.02.28. 06:26

Fotó: Shutterstock
Napos, kifejezetten meleg idő várható a meteorológiai tél utolsó napján.
Az előrejelzés szerint csütörtökön a ködfoltok feloszlása után sok napsütés valószínű, csak északon növekszik meg estefelé a fátyolfelhőzet. Csapadék nem lesz. Többfelé megerősödik, északon néhol viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. Figyelmeztető előrejelzést Győr-Moson-Sopron megye területére adtak ki, ott a széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. A csúcshőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul, de az Alpokalján akár 21, 22 fok sem kizárt. Késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő.
Szerző
Témák
időjárás
Frissítve: 2019.02.28. 06:28