Szeged;ZÁÉV;

Kilencmilliárdos fűtési beruházást bukott el Mészáros Lőrinc Szegeden

A CBA-tulajdonos cége futott be a fűtési pályázaton, ők építhetnek geotermikus hálózatot a városban. Örülhet Tiborcz István korábbi üzlettársa is.

Zajlik a Szeged geotermikus energiára állítása: a tavaly megkezdett munkát a CBA-tulaj Lekeny György által vezetett Hansa Kontakt Invest folytatja, ami 9,2 milliárdos pályázatot nyert el a napokban, és négy szegedi városrészben alakíthat ki hőhálózatot  - derül ki az európai közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből.

Lekeny vállalkozása az eredetileg tervezettnél 148 millió forinttal drágábban vállalta a munkát, ami egy ekkora volumenű beruházásnál nem jelent kiugró áremelkedést. A szegedi geotermikus beruházásokról tavaly augusztusban a hvg.hu is, arra is kitérve, hogy a 22 milliárd forintos összköltségvetésű, a város hőellátását és levegőminőségét is javító projekt részben uniós forrásokból zajlik, a költségvetés felét pedig CBA-közeli befektetők biztosítják.

A Hansa Kontakt megbízása tehát nem annyira meglepő – inkább az az érdekes, hogy kit tudtak legyőzni szinte verseny nélkül a pályázaton. A tenderre ugyanis jelentkezett a január óta Mészáros Lőrinc gazdasági érdekeltségbe tartozó ZÁÉV is, hogy aztán érdemi megmérettetés nélkül bukjon el. Mint az ajánlatok elbírálásáról szóló összegzésből kiderül, a Mészáros-vállalkozás kudarcát profán formai hiba okozta:

a ZÁÉV ajánlatában négy részes beszerzés egyik pályázati fejezetéhez sem csatolt árazott költségvetést – pedig ezt az ajánlatkérő, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda elvárta volna.

Aggódni azért nem kell, a beruházás a NER keretein belül marad. Sőt, jól jár vele az Orbán-vejjel üzletelő Paár Attila is: a tender nyertese már pályázati anyagában jelezte, hogy alvállalkozóként bízná meg többek között a West Hungária Baut, melynek Paár az ügyvezetője.