Magyar Narancs: sokat veszít az átruházással ingatlanjain az V. kerületi önkormányzat

Publikálás dátuma
2019.02.28. 11:31

Fotó: Kállai Márton
A lap szerint a korábbi bérlő részére megállapított kedvezményes áron is ingatlanhoz lehet jutni.
Az „átruházás” az új jelszó az V. kerületben: évek óta lehet átpasszolni alacsonyra értékelt ingatlant, a vásárláshoz ma már nem is kell bérlőnek lenni – írja csütörtöki számában a Magyar Narancs. A lap szerint a korábbi bérlő részére megállapított kedvezményes áron is juthat az adott ingatlanhoz egy olyan szereplő, aki a bérlésben nem vett részt. Mint írják, a 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári törvénykönyv 6:202 paragrafusa átruházhatóvá tette a jogosultságot, a Belváros-Lipótváros Önkormányzata pedig 2015 nyarán úgy módosította az önkormányzat nem lakáscélú ingatlanok elidegenítésére vonatkozó szabályozást, hogy az akkortól tartalmazta a Ptk.-s módosítást. Csonka Krisztián, az LMP belvárosi képviselője a lapnak hangsúlyozta: elvileg egy bérlő azért kap kedvezményt, mert a bérleményt évekig üzemeltette, bérelte, gondozta, esetleg felújította. Ha azonban a bérlőn kívül más részesül a 30 százalékos kedvezményben az átruházás révén, ráadásul úgy, hogy sok esetben az eredeti bérlő is csak névleg bérelte a helyiséget minimális ideig, és esetleg még fel sem újította, szerinte visszaélés a joggal, és jelentős vagyoni hátrányt okoz az önkormányzatnak – tette hozzá. A lap megkereste az ügyben a belvárosi önkormányzatot, amely azt írta: 
„a Ptk. jogátruházására vonatkozó szabályai értelmében az új jogosult az átruházás esetén az átruházó, azaz a bérlőhelyébe lép.”

A Magyar Narancs azt kérte megerősíteni, hogy a kedvezményt is átruházzák-e az elővásárlási joggal, és – mint írják – a válaszból kiderül, hogy igen. Egy százmilliós ingatlannál ez a cikk szerint 30 milliós bevételkiesés a kerületnek, és indulásból ugyanennyi haszon az ügyes cégnek. 
Szerző
Frissítve: 2019.02.28. 12:50

Újra Matolcsy lesz az MNB elnöke

Publikálás dátuma
2019.02.28. 10:19

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az ünnepélyes eskütétel pénteken lesz a Sándor-palotában.
Újra Matolcsy Györgyöt nevezi ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökévé – a miniszterelnök javaslatára – Áder János köztársasági elnök – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint Matolcsy Györgyöt, az MNB eddigi vezetőjét március 4-ei hatállyal nevezi ki a köztársasági elnök. Az ünnepélyes eskütétel pénteken lesz a Sándor-palotában. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint a szervezet elnökének személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnök számára. Az MNB elnökének megbízatása hat évre szól. Egy személy legfeljebb két alkalommal lehet az MNB elnöke.
Szerző

316,31 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.28. 08:45
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Vegyesen alakult a forintárfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökre virradóra a nemzetközi devizapiacon.
Az euróval és a dollárral szemben a forint árfolyama alig változott, a svájci frankkal szemben viszont 0,2 százalékkal gyengült. 
Az eurót kissé magasabban, 316,31 forinton jegyezték csütörtök reggel fél nyolckor az előző esti 316,28 forint után, a dollárt pedig kissé alacsonyabban, 278,16 forinton 278,18 forint után. 
A svájci frank jegyzése 278,20 forintra emelkedett 277,90 forintról.
Szerző