Menő villa, menő kocsik: flottás autó is jut Orbán Ráhel kedvenc divatcégének

Publikálás dátuma
2019.03.03. 14:02
Képünk illusztráció
Fotó: Stringer / AFP / Imaginechina
A Magyar Turisztikai Ügynökséget és három leányvállalatát is ellátják bérelt autókkal egy nagy volumenű közbeszerzés révén.
Csak nemrég költözött be budai villaszékházába a Magyar Divat és Design Ügynökség (MDDÜ), melyet Orbán Ráhel barátnője vezet, és már új, bérelt autóflottából is válogathatnak. Az európai közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből derül ki ugyanis, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nettó 490 millió forintért bérel 46 autót magának, valamint alá tartozó leányvállalatoknak- így az MDDÜ-nek, a Kisfaludy 2030 turisztikai vállalatnak, valamint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek 
Az értesítő alapján az ügynökség 36 hónapos határidővel bérli a járműveket: a bérelt flotta zömét alsó-középkategóriájú autók teszik ki, de van közöttük hét darab vezetői jármű és három, hét személy szállítására alkalmas mikrobusz is – a vezetői autók darabját mintegy havi 258 ezer forintért, a mikrobuszokat havi 430 ezer forintért használhatják az ügynökség munkatársai és vezetői. 
Hogy a három leánycég, illetve a felettük álló MTÜ milyen elosztásban kapja meg és használhatja a bérelt flotta darabjait, arra nem tér ki a pályázati leírás – arra sem, hogy a megrendelést mi indokolja. A pályázat győztese a francia tulajdonú Arval Magyarország Járműparkkezelő lett. Hogy a vesztesek milyen ajánlatot tettek volna, nem tudni: az ajánlati összesítő szerint a tenderen elbukó Régió Terv Regionális Tervezési Kft. és a CFS Europe Zrt. elfelejtette letenni a 200 ezer forintos ajánlati biztosítékot, ami a pályázat előfeltétele lett volna.

Azért vannak a jó barátok

A 24.hu január elsején számolt be róla, hogy a Magyar Divat és Design Ügynökség egy Istenhegyi úti villát használhat irodaházként. Az MDDÜ-t a miniszterelnök legidősebb lányának barátnője, Bata-Jakab Zsófia vezeti, aki korábban a Divatipari Marketing Igazgatóság feje is volt. Az országimázst a design- és divatipar eszközeivel javítani próbáló, nemzetközi kapcsolatépítésben is utazó divatügynökséget tavaly alapították: hivatalos oldala jelenleg sincs, a Facebookon is angol nevén lehet elérni és nyomon követni.
Orbán Ráhel formálisan nincs jelen a vállalkozásban, ahogy a divatvilágban sem: befolyását a hírportál szerint azért jelzi, hogy 2018 júniusában a divatipari igazgatóság egy exkluzív vacsorán az ő személyes jelenlétével is demonstrálta a szakma hazai képviselőinek, kivel kell jóban lenni.  
Szerző

Még egy ideig nem lesz vezetékes ivóvíz a veszprémi kórház egyik épületében

Publikálás dátuma
2019.03.03. 13:50
Illusztráció
Fotó: Népszava
A felújítás alatt az Élelmezési Osztály biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet az érintett osztályoknak.
Március 10-éig felújítás miatt biztosan nem lesz iható vezetékes víz a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház E épületében – tudta meg az intézmény igazgatójától a Mérce. A portál azt írja: a megyei kórház vízellátása miatt azért érdeklődtek Dávid Gyula igazgatónál, mert a közösségi médiában lakossági információk kezdtek terjedni arról, hogy korlátozások léptek életbe az intézmény egyes részein a vezetékes vízszolgáltatásában, beleértve az ivóvizet is. A kórházigazgató megerősítette, hogy valóban vízkorlátozások léptek életbe az intézmény területén: e hét elején egy éjszakára a kórház teljes vízhálózatában szünetelt a szolgáltatás – tehát fürdéshez és WC-öblítéshez is máshonnan kellett vizet hozni –, illetve március 10-éig a telephely bizonyos részeit érintően továbbra sem lesz majd iható vezetékes víz. Az igazgató azt írta: „A Csolnoky Ferenc Kórház veszprémi, központi telephelyén 2019. február 25. és március 10. között a vízhálózatot érintő felújítást végzünk, ami jellemzően az eseti órákban vízkorlátozással jár: a központi telephelyen február 25-én 22:00 órától 26-án 5:00 óráig a teljes vízhálózatot érintette, 2019. február 26-tól minden este 22:00 órától másnap reggel 5:00 óráig, tervezetten 2019. március 10-ig az E épület vízhálózatát érinti.”  A portál megtudta, hogy a fejlesztés és felújítás során új elzárókat építenek be az ivóvízrendszerbe, hogy a jövőben lokális vízelzárások mellett legyen lehetőség a tervezett karbantartási és szükséges hibaelhárítási munkákat elvégezni. A felújítás teljes ideje alatt az „E” épületben a víz ivásra nem lesz használható, de fürdésre, WC-öblítésre igen, a kórházigazgató elmondása szerint pedig erről tájékoztatták a kórház munkatársait és a betegeket. A munkák befejezését követően a teljes vízhálózatot fertőtleníteni fogják, ez idő alatt – várhatóan 2019. március 9-én 22:00 órától másnap reggel 5:00 óráig – a vizet a kórház teljes területén ismét el kell majd zárni. A felújítás alatt az Élelmezési Osztály biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet az „E” épület osztályainak. A kórház többi épületében a csapvíz fogyasztható lesz. Nemrég beszámoltunk arról, hogy a veszprémi megyei kórház is kénytelen volt szűkíteni az érsebészeti ellátást, mert a feladathoz már nem tudnak orvost biztosítani. Később a 24.hu azt írta: nagyobb a gond az eddig ismertnél, információik szerint ugyanis ágyak megszüntetését és osztályok összevonását kellett levezényelni a közelmúltban az orvos- és ápolóhiány miatt, és nem szakorvosok ugranak be ügyelni más osztályra a veszprémi kórházban.
Szerző

A vagyonkezelő alapítványokról is dönt jövő héten a parlament

Publikálás dátuma
2019.03.03. 11:13

Fotó: Tóth Gergő
Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben.
A Ház kedden lehetővé teheti vagyonkezelő alapítványok létrehozását, továbbá az államfő kifogásai alapján módosíthat a tavaly novemberben elfogadott jogalkotási törvényjavaslaton – írja az MTI. A házelnök – a parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Az interpellációk ezúttal is két, az azonnali kérdések pedig egy órában hangozhatnak el. Az Országgyűlés kedden előbb megtárgyalja, majd el is fogadhatja azt a módosítást, amelyet a parlament törvényalkotási bizottsága kezdeményezett az Áder János köztársasági elnök által visszaküldött jogalkotási törvényjavaslaton. A végleges törvényből kimaradhat az a pont, amely az államfő álláspontja szerint az alaptörvényhez képest szűkítené, mi minősül törvényalkotási tárgynak az alapvető jogok szabályozásakor. A képviselők emellett elfogadhatják az igazságügyi miniszter vagyonkezelő alapítványok létrehozását lehetővé tevő javaslatát is. Trócsányi László egy olyan új típusú alapítványi formát hozna létre, amely családi vagyonok professzionális kezelését, valamint közfeladatokat, például felsőoktatási célokat is szolgálhat. Mint megírtuk, családi alapítványokat eddig is lehetett létrehozni, csakhogy ezek nem végezhettek nyereségcélú, gazdasági tevékenységet. A kormány indoklása szerint „felmerült az igény” erre, és a külföldi minták azt mutatják, hogy alapítványi formában „generációkat átívelően” is lehet magánvagyonokat kezelni. A Ház ellenzéki képviselők ellen indított fegyelmi ügyekben is dönthet, amelynek eredményeként tizenöt politikus tiszteletdíját csökkenthetik. A parlament ülése március 11-én, hétfőn érhet véget, a második héten megszokott kérdésekkel és azonnali kérdésekkel.
Szerző
Frissítve: 2019.03.03. 11:15