közszolgák;

2019-03-04 08:15:00

Leépítés után: interjúra sem hívják be a volt tisztviselőket

Nehéz helyzetben van az a köztisztviselő, akit tavaly év végén küldtek el valamelyik minisztériumból vagy központi háttérintézményből, hivatalból. Egy profi fejvadász cég vezetője saját tapasztalatai alapján azt mondta: a munkatársat kereső HR-főnökök a pályázati jelentkezések közül nagy valószínűséggel az utolsó helyre sorolják önéletrajzaikat.

Az Aarenson Consulting Személyzeti Tanácsadó Kft.-t irányító Pethő Anikó úgy látja, főként azért nem hívják be már interjúra sem az elbocsátott hivatalnokokat, mert a közigazgatásban többnyire egy-két speciális területen mozogtak, ezért nagyon szűk azoknak a beosztásoknak a köre, ahol alkalmazhatnák őket. A szakember szerint ezt valamennyire lehet oldani, ha a volt köztisztviselő például épp a monotónia tűrő képességét hangsúlyozza, esetleg nyelvtudására vagy pénzügyi ismereteire alapoz, de az biztos, hogy egy ezek alapján mégis megvalósuló személyes találkozáson nagyon el kell adnia magát a sikerhez. Mindez hatványozottan igaz, ha az illető életrajzában politikához kötődő időszakok is szerepelnek – tette hozzá az egyik legismertebb hazai fejvadász cég vezetője.

Ilyen körülmények között biztosra vehető, hogy a tavaly év végén a minisztériumokból és háttérintézményekből kirúgott emberek sorsa nehezen rendeződik, de sem a Miniszterelnökség, sem a szakminisztériumok nem tudták pontosan megmondani, hányan tudtak elhelyezkedni közülük. A Népszava kérdéseire küldött egységes válaszból csak az derül ki, hogy a megszüntetett 6810 álláshely a tárcáknál és háttérintézményeiknél lévő státusok 18 százalékos csökkentését jelentette, de ennek fele betöltetlen volt, vagyis ténylegesen valamivel több mint 3400 alkalmazottnak szűnt meg január 1-től a munkaviszonya.

Nagy részüknek a Karrier Híd programmal próbáltak valami iránymutatást adni az álláskereséshez, de ez nem jelent konkrét segítséget, felkínált állásokat. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint karriertervezési csoportos tájékoztatást összesen 17 alkalommal tartottak, háromszor a KSH-ban és a Pest Megyei Kormányhivatalban, kétszer a belügyi dolgozóknak, valamint az igazságügyi tárcánál, de volt ilyen a humántárcától, a Pénzügyminisztériumból, az innovációs és az agrártárcától elküldötteknek, de még a bányászati és a közbeszerzési hatóságnál is. Ezt a központi lehetőséget nem vette igénybe az Állami Számvevőszék (ÁSZ), ehelyett a tavaly karácsony előtt kirúgott munkatársaknak profi fejvadász cég közreműködésével próbáltak segíteni. Az ÁSZ honlapján elérhető adatok szerint már szeptember végén megbízási szerződést kötöttek a Beck and Partners fejvadász céggel, a hazai piac egyik legrégebbi és legismertebb szereplőjével több mint 11 millió forint értékben „álláshoz jutás elősegítése érdekében”.

Domokos László ÁSZ elnök már tavaly nyáron bejelentette, hogy náluk több lépcsőben biztosan felszabadul sok munkaerő. Akkor 60 embernek ajánlották fel a közös megegyezéssel távozás lehetőségét, decemberben újabb száznak. Folyosói pletykák szerint akár kétszázmillióba is kerülhetett a szervezetnek, hogy megszabadult ennyi embertől, de az ÁSZ sajtóosztálya azt állítja, senki nem kapott végkielégítést a távozók közül. Ahogy arról decemberben beszámoltunk, főleg régi szakemberek és szakszervezeti tagok kerültek a listára, akik elfogadhatták a közös megegyezésnek álcázott menesztésüket, amit azzal a cinikus körítéssel jelentettek be, hogy a szervezet megvédi őket a munkahelyi kiégéstől. Semmit nem értek az akkori szakszervezeti figyelmeztetések, a szervezet munkatársaitól származó információink szerint ma is folyamatos a rengeteg túlmunkára kényszerített dolgozók megfélemlítése, a kirúgás réme most is ott lebeg minden régi számvevő feje fölött.