Lehallgató berendezést találtak a nyerésre álló ukrán elnökjelölt irodájánál

Publikálás dátuma
2019.03.04 19:55
Volodmir Zelenszkij
Fotó: AFP/ SERGIY GUDAK
Az SZBU elismerte, hogy lehallgatást végzett, de tagadja, hogy annak köze lett volna Volodmir Zelenszkijhez.
Lehallgatásra alkalmas berendezést találtak a jelenleg legnépszerűbb ukrán elnökjelölt, Volodmir Zelenszkij humorista kijevi választási irodája melletti épületen - hozta nyilvánosságra hétfőn Arszen Avakov belügyminiszter. A rendőrséghez Zelenszkij egyik testőre fordult azzal, hogy az egyik szomszédos lakóház tetejére ismeretlenek "gyanús eszközöket vittek fel". A rendőrség miután megtalálta az elektronikus eszközöket, nyomozást indított, valamint tájékoztatta az esetről az ügyészséget és az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) is.
A Zelenszkij irodájánál talált lehallgató berendezést csak az SZBU licence alapján árusítják operatív feladatokat ellátó szerveknek - nyilatkozta az eset kapcsán a szivárogtatásairól ismert Anton Herascsenko parlamenti képviselő, a belügyminiszter volt tanácsadója. Később az SZBU közleményt tett közzé, amelyben elismerte, hogy valóban lehallgatást végzett a biztonsági szolgálat a megadott címen, de - mint hangsúlyozták - "ez nem volt összefüggésben egyetlen elnökjelölttel, illetve környezetével sem".
Zelenszkij jelentős fölénnyel vezeti az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáját a Rejting közvélemény-kutató csoport legfrissebb, hétfőn közzétett felmérése szerint. A február 19. és 28. között 2500 felnőtt megkérdezésével végzett felmérés eredménye szerint azok közül, akik már eldöntötték, kire szavaznak a március 31-i elnökválasztáson,
  • 25,1 százalék Zelenszkijt támogatja;
  • 16,6 százalék szavazna a jelenleg is hivatalban lévő Petro Porosenkora; és
  • 16,2 százalék Julija Timosenkóra, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltjére készül voksolni.

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:22

Fotó: AFP/ STR
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.