biztosítás;pénzügy;MNB;

2019-03-05 18:49:23

Jön a fogyasztóbarát lakásbiztosítás

Az iskolai tananyag részévé tenné a Pénzügyminisztérium a pénzügyi ismereteket, mivel úgy látják, a lakosság pénzügyi tudatosságnak fejlesztésére igencsak szükség volna.

Az öngondoskodásra való hajlandóságot is erősíteni kell, hiszen tavaly a biztosítási piac díjbevétele meghaladta ugyan az ezer milliárd forintot, ám ennek GDP-hez viszonyított aránya elmarad a nyugat-európai szinttől.

Minderről Gion Gábor, a szaktárca pénzügyekért felelős államtitkára beszélt a Portfolio Biztosítás 2019 konferenciáján. Szavaiból az is kiderült: már zajlanak a szakmai egyeztetések egy új biztosítói, pénztári garanciarendszer kiépítéséről, amelyre a szektor iránti bizalom és a biztonság erősítése érdekében van szükség.

Ennek kialakítására az MNB is ideálisnak érzi a mostani időszakot - erről már Szebelédi Ferenc, a jegybank főosztály-vezetője beszélt. Azt is bejelentette: a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára az MNB egy minőségbiztosítási rendszert állít fel a lakásbiztosításoknál is, amelynek köszönhetően a termékek összehasonlíthatóak lesznek, az ügyintézés folyamata pedig leegyszerűsödik és felgyorsul. Ez megkönnyítené az ügyfelek számára a legkedvezőbb termék megtalálását, ezáltal növelné a lakásbiztosítások elterjedtségét, a biztosítók között pedig erősítené a versenyt. A koncepció kidolgozása már megkezdődött, jelenleg a piaci szereplőkkel egyeztetnek a konkrét paraméterekről – közölte az osztályvezető.

A biztosítók vezetői azonban óvatosan bánnának ezzel az eszközzel. Az ügyfelek jelentős része elégedett meglévő lakásbiztosításával, káros lenne egy szükségtelen árverseny – jelentette ki Pandurics Anett, a Posta Biztosító vezérigazgatója. A Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke azt is megjegyezte: egy bizalmat növelő minőségbiztosítási rendszerre ugyanakkor szükség van.

Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Biztosító elnök-vezérigazgató szintén azt hangsúlyozta: pár száz forintért nem fogják lecserélni az ügyfelek azt a biztosítót, amelynél korábbi káreseményeknél jó tapasztalatokat szereztek. Szerinte nincsenek túlzó díjak a lakásbiztosítások piacán, és nem biztos, hogy a termékek uniformizálása olyan eredményt hoz majd, mint amit a hitelezés esetében sikerült elérni a jegybanki védjeggyel. 

Az MNB adatai szerint egyébként tavaly 1081 milliárd forint volt a magyar biztosítási piac díjbevétele. Az intézmények 3,3 százalékos növekedést vártak, ehhez képest 7,1 százalékkal emelkedett a díjbevétel. A 68 milliárd forintos tényleges növekedés azonban nem elégséges az MNB által kívánatosnak tartott konvergenciapálya tartásához, a gazdasági aktivitás növekedését nem követte az öngondoskodási szerződésszám növekedése.