Sztrájkolt a társulat az Erkel Színház szombati előadásán

Publikálás dátuma
2019.03.10. 11:51

Késve kezdődött a Carmen szombati előadása az Erkel Színházban. A szakszervezetek 35 százalékos alapilletmény-emelést szeretnének. Az opera végül lement, de a darab első részében a sztrájk miatt kevesebb szereplő lépett színpadra.
Közel fél órája várt már a publikum, ám az eredetileg 18 órára hirdetett előadás nem kezdődött el; tapsolni kezdett a majdnem telt házas budapesti Erkel Színház közönsége, várták, hogy elkezdődjön a Carmen című opera - számolt be a történtekről a Magyar Hang. (A lap egy olvasójuk beszámolója alapján közölte az esetet.) Akkor egy színházi vezető lépett ki a színpadra, és közölte: 17 és 20 óra között sztrájkol a társulat, az egyeztetés, hogy legyen előadás, jelenleg is folyik, a társulat egyharmada így este 8 óráig nem lép színpadra.  A jelenlévőknek azt is elmondták, hogy a sztrájkra azért kerül sor, mert a dolgozók, illetve az őket képviselő három szakszervezet alapilletmény-emelést szeretne, ám egyelőre nincs megállapodás. Azt is jelezték, aki szeretné, vissza tudja váltani az operára megváltott jegyét, ám mindössze egy-két fő távozott a közönségből.
A nézők megvárták az előadást, ami végül elkezdődött, ám a két részben, négy felvonásban, francia nyelven, magyar és angol felirattal futó Carmen első felében kevesebben énekeltek, és tánc sem nagyon volt. A szünetet követően, 20 óra után aztán már mindenki színpadra állt. „Beleadtak apait-anyait, szebben énekeltek, mint valaha; a közönség drukkolt nekik, és a végén hatalmas volt a taps” – írta a lap az olvasói levél alapján.
A szombati sztrájkfelhívás egyébként március 8-ra keltezve olvasható az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének honlapján, és azt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezete is ellenjegyezte. Mint ebben írják: „Szakszervezeteink által a munkáltatóhoz 2017. július 10-én benyújtott kollektív munkaügyi vitában foglalt követelésünket – amelyet 2019. február 23-án bérköveteléssel kibővítettünk – a munkáltató (Ókovács Szilveszter főigazgató) többszöri felhívásunk ellenére sem hajlandó teljesíteni, illetve az általunk kezdeményezett egyeztető tárgyalásokat lefolytatni. Sőt, cselekedeteivel a sötét, kétségbeejtő munkáltatói diktatúrába taszította a Magyar Állami Operaházban foglalkoztatottakat.”
Szerző

Márki-Zay: kap egymilliót, aki leleplez egy választási csalást

Publikálás dátuma
2019.03.10. 11:50
Márki-Zay Péter
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Egyúttal az ellenzéki együttműködést aláásó beépített fideszesekre is figyelmeztetett a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője.
Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester mozgalma 1 millió forint jutalmat ad annak, aki választási csalást leplez le, írja a 444.hu. A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője szerint
ez elég nagy összeg ahhoz, hogy ne érje meg néhány ezer forintért eladni a szavazatát az embernek, hanem inkább jól dokumentálja és jelentse a csalási kísérleteket.

Rendszeresen felmerül, hogy országszerte pénzt vagy más kedvezményeket ajánlanak embereknek szavazások idején. A szóbeszéd szerint főképp a kormánypártnak van kapacitása így támogatókat venni, ezért is ellenzéki a kezdeményezés.
Márki-Zay egy budapesti, ferencvárosi fórumon jelentette be a felajánlást , amit Baranyi Krisztina polgármester-jelölttel tartott. Baranyi jelenleg is önkormányzati képviselő, és számos kerületi visszaélésre hívta fel a figyelmet ebben a ciklusban. A Kulcs Városhoz, Kulcs a Közélethez nevű civil szervezet jelöltjeként indul.
Márki-Zay mozgalma arra törekszik, hogy közvetítsen az ellenzéki pártok között, hogy minden jelentős településen közös polgármestert indítsanak. Ferencvárosban a pártok erre eddig nem mutatkoztak hajlandónak. Ezzel kapcsolatban a Fidesz beépített embereire figyelmeztetett a hódmezővásárhelyi polgármester, akik észrevétlen aknázzák alá az együttműködést.
Szerző

Négy településen változik meg a választási rendszer az önkormányzati választáson

Publikálás dátuma
2019.03.10. 10:48
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A lakosságszám változása miatt megváltozott a választás rendszere Siklóson, Edelényben, Diósdon és Halásztelken.
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény alapján a települési önkormányzati képviselő-testület tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának évében, a január 1-jei
lakosságszám alapján kell meghatározni.

A 10 ezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, és itt úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat. A választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület; a képviselők száma 100 lakosig kettő, ezer lakosig négy, 5 ezer lakosig hat, 10 ezer lakosig nyolc.
A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) jutnak mandátumhoz: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs, 75 ezer lakosig 12 egyéni és 5 kompenzációs, 100 ezer lakosig 14 egyéni és 6 kompenzációs listás mandátum jár. Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben szerezhető mandátumok száma, és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma. (A választók a kompenzációs listára nem szavaznak, a kompenzációs mandátumokat az úgynevezett töredékszavazatok, vagyis az egyéni választókerületben nem hasznosult voksok alapján osztják szét a pártok között).
A helyi választási irodák vezetői - a jegyzők - a Belügyminisztérium által közölt adatok alapján már mindenhol megállapították a képviselő-testület létszámát.
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a Baranya megyei Siklóson és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben 2014-ben még vegyes választási rendszerben választották a képviselőket, ősszel azonban már úgynevezett egyéni listán választják őket, mivel a települések lakosainak száma 10 ezer alá csökkent: 2019. január elsején Siklóson 9730-an, Edelényben 9864-en éltek. A változás érinti a képviselők számát is: Siklóson és Edelényben 11 helyett 8 tagú lesz az ősszel megválasztandó testület.
Ugyanakkor két településen - a Pest megye Diósdon és Halásztelken - 10 ezer fölé nőtt a lakosok száma. Halásztelken 11 183, Diósdon 10 603-an éltek január 1-jén, így itt egyéni lista helyett már vegyes választási rendszerben bonyolítják le a voksolást. Diósdon és Halásztelken 8 helyett 11 tagú lesz a képviselő-testület.