Évről-évre csökken a diplomázók száma a hiányszakmákban

Publikálás dátuma
2019.03.11. 07:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Van, ahol 2013 és 2018 között 96 százalékkal kevesebb diák végzett.
Magyarországon óriási munkaerőpiaci kereslet mutatkozik többek között gépészmérnökökre, villamosmérnökökre, közgazdászokra és informatikusokra, a legtöbb hiányszakmában mégis folyamatosan csökken a diplomázók száma – derül ki a Pénzcentrum összeállításából. A portál kiemeli, hogy a friss adatok szerint átlagosan már az is bruttó 286 630 forintot vihet haza havonta, aki a felsőoktatás alatt vagy a diplomaszerzés után pályakezdőként dolgozik. És ennél a legkeresettebb szakmák esetében jóval több is ütheti a végzett fiatalok markát:
  • Pénzügy és számvitel szakon 340 ezer,
  • Gépészmérnök 320-390 ezer,
  • Villamosmérnök 340-410 ezer,
  • és informatikai képzési területen 340-470 ezer.
A szakértői válaszokból pedig kiderül, hogy bár jószerivel mindenféle végzettséggel lehet munkát találni, óriási kereslet – és ezzel járó magas fizetések – sokkal kevesebb, specifikus szakképesítés után mutatkozik. A szakértők szerint ma Magyarországon ilyennek számít többek között:
  • a gépészmérnök,
  • a villamosmérnök,
  • az energetikai mérnök,
  • a közgazdász,
  • a gyógyszerész,
  • illetve a programozó.
A portál utánajárt, hogy a főiskolai, egyetemi képzés mennyire követi a munkaerőpiaci „elvárásokat”, ha kifejezetten csak a végzettséget szerzettek számát vesszük figyelembe. Így az Oktatási Hivatal adatait felhasználva az említett szakokon megnézték, hogy 2013 óta statisztikailag hányan szereztek sikeresen diplomát Magyarországon. Az adatok értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy az általuk vizsgált „statisztikai végzettek számában” az elsődleges végzettséghez tartozó oklevelet szerzett hallgatók szerepelnek. Vagyis – mint arra az Oktatási Hivatal felhívta a figyelmet – ha egy hallgató egy intézményben több oklevelet is szerzett az adott évben, akkor is csak egyszer szerepel a statisztikában.

Óriási visszaesés

Az adatokból kiderült, hogy villamosmérnökökre, gyógyszerészekre vagy gépészmérnökökre többek között azért nagy a kereslet, mert az ország kevés minősített szakembert termel ki magából ilyen szakképesítéssel. A számok ráadásul a legtöbb szak esetében évről-évre csak apadnak: például gépészmérnökből 2013-ban 73-en szereztek oklevelet, 2018-ban viszont a számuk már csak 43 volt. Ez 31 százalékos csökkenés 6 év alatt. A villamosmérnök képzés valamelyest kiegyenlített, de számok itt is alacsonyak. Tavaly például mindösszesen 33-an diplomáztak le sikeresen ezen a szakon az országban, de 2016-ban például csak 23-an. Ennél sokkal súlyosabb a helyzet energetikai mérnököknél, ilyen szakképesítéssel ugyanis 2015-ben, 2016-ban nem is jött ki tanuló az iskolapadból, de a többi évben is maximum csak kettő. Összesítve ez azt jelenti, hogy hat év alatt Magyarországon mindössze 7 friss diplomás energetikai mérnök lépett a munkaerőpiacra (vagy tanult tovább). Az okleveles gyógyszerészeknél sem jobb a helyzet. Hiába ugyanis a rendkívül magas bérek, 2018-ban csupán egyetlen ember szerzett ezen a szakon diplomát Magyarországon, míg 2013-ban összesen 22-en. Ez 95,5 százalékos visszaesés. Ha megnézzük az informatikus, némiképp az eddigiektől eltérő képet kapunk. 2013-ban például 112 diplomás került ki erről a szakról, 2018-ban pedig 117. Azonban 2017-ben például csak 43-an diplomáztak le sikerrel, de 2016-ban is mindösszesen 76-an. Programozó matematikusból már 6 éve is alig végzetek, akkor 16-an, 2018-ban azonban már csak 6-an.
A legszembetűnőbb diplomás visszaesését a keresett szakmák közül a közgazdászoknál lehet tetten érni. A portál szerint 6 év leforgása alatt kevesebb mint fele annyian lettek diplomás közgazdászok. A csökkenés drasztikus, ráadásul évről-évre folyamatos. 2013-ban 625-en diplomáztak, 2018-ban azonban már csak 283. Sőt volt olyan év (2017), amikor a diplomások száma 217-re csökkent.
A cikkben arra is kitérnek, hogy a statisztikák alapján a könyvtárosok, jogászok, pszichológusok inkább lekövetik az igényeket, mint a sikerszakok hallgató: mivel nincs már rájuk akkora szükség, szép lassan a diákok sem adják ezekre a szakmákra a fejüket. Ez a mentalitás talán a jogászoknál a legszembetűnőbb, hiszen 2013-ban még 187-en diplomáztak országszerte, tavaly viszont már csak 62-en, de 2017-ben mindösszesen 26-an, ami heted annyi, mint az azt megelőző negyedik évben.  Könyvtárosnak ellenben már 2013-ban sem sokan végeztek, de a 2018-as adat sokat elárul a szak népszerűségéről. Nincs ez másképp a pszichológia képzés esetében sem, ahol 2018-ban csupán 20-an végeztek, igaz, a két szak között óriási különbség, hogy a pszichológia szakokra tradicionálisan nagyon magasak a felvételi ponthatárok, míg az informatikus könyvtáros szakokra egyáltalán nem. 
Szerző

Bejelentették: hétfőn újabb sztrájk várható a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.03.10. 13:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnap hajnali bértárgyalások eredménytelensége miatt hétfőn éjféltől újabb sztrájk várható a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gumigyárában - mondta a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.
Székely Tamás hozzátette, hogy a vállalatnál a február közepén kezdődött bértárgyalások a munkáltató hozzáállása miatt eredménytelenek voltak, emiatt a szakszervezet munkaügyi konfliktust jelentett be március 4-én. 
A szakszervezet hétfőtől bármikor határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdethet, mert lejár a törvény által a sztrájk előtti egyeztetésre biztosított hétnapos határidő, és a vasárnapi tárgyalások sem vezettek eredményre

 - tette hozzá.
Felidézte, a szakszervezet először szerdán élt a munkabeszüntetés eszközével, amikor kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a Hankook dunaújvárosi gyárában. Mint mondta, a cégvezetés vélhetően ennek hatására jelentette be még aznap, hogy 2019-ben átlagosan 13,6 százalékos alapbéremelést hajt végre. A dolgozókkal akkor azt közölték, hogy az év elejétől visszamenőleg járó emelés összegét március 7-én fizetik ki. Székely Tamás szerint mindez azt jelenti, hogy a társaság már előre tudta, hogy milyen mértékű béremelést akar végrehajtani, azaz terveiket a bértárgyalásokon eltitkolták. A szakszervezeti vezető szerint jelenleg a dolgozók elégedetlensége főként abból fakad, hogy a cég által átlagosan 13,6 százalékos béremelésnek nevezett béremelése teljesítményértékelések alapján differenciáltan valósult meg. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a cégnél már régebb óta ott dolgozók körülbelül 10 százalékos, az újonnan belépők pedig mintegy 20 százalékos béremelésben részesültek. Az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a szakszervezet már a tárgyalások elejétől, hogy a társaság fix, 18 százalékos alapbér emelést hajtson végre. Ezen felül a szakszervezet követelése még a 13. havi bónusz és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára az 5 százalékos pótlék bevezetése - jelentette ki a VDSZ elnöke. Székely Tamás közölte, a sztrájk pontos időpontját, csak a munkabeszüntetés kezdete előtt hozzák majd nyilvánosságra. 
Székely Tamás már szombaton jelezte: a Hankook "nem érzékeli kellő mértékben a sztrájk súlyosságát".
Témák
Hankook sztrájk
Frissítve: 2019.03.10. 13:23

Nincs megegyezés, hétfőtől jöhet az újabb sztrájk a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.03.09. 17:27

Fotó: Vajda József / Népszava
A Vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke szerint a Hankook „nem érzékeli kellő mértékben a sztrájk súlyosságát." A dunaújvárosi gumigyár dolgozói 18%-os béremelést akarnak.
Nemrég - a veszprémi Continental-gyárnál megalakult sztrájkbizottságról szóló cikkünkben - már jeleztük, hogy a Hankooknál továbbra sincs megegyezés a béreket illetően, így a levegőben lóg az újabb munkabeszüntetés. Akkor azt írtuk, a dunaújvárosi cégnél szombaton lesz az utolsó tárgyalás, és ha nincs megállapodás, hétfőn hajnalban az érdekvédők megkezdik a hosszabb idejű sztrájk előkészületeit. Azóta kiderült, a mai egyeztetések sem hoztak eredményt.

Székely Tamás, a Vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke szerint a Hankook „nem érzékeli kellő mértékben a sztrájk súlyosságát" - írja a Mérce. Székely a portálnak hozzátette,
a szakszervezetnek hétfő éjféltől van lehetősége újabb sztrájkakció bejelentésére, ez annak függvénye, hogy a vasárnap 0:30-kor a Hankook-kal folytatódó tárgyalásnak végül mi lesz az eredménye.

Mint korábban felidéztük, a Hankooknál a cégvezetés már a korábbi sztrájk másnapján 13,6 százalékos átlagos bérfejlesztést fizetett ki a dolgozóknak, de ez sokaknak csak 6 százalékot jelent, a szakszervezet pedig 18 százalékot kér minden munkavállalónak.
Szerző