Sztrájk kezdődött a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.03.12. 15:17

Fotó: Vajda József / Népszava
A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) megkezdte a határozatlan idejű sztrájkot a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gyárában - közölte a szakszervezet kedden.
szakszervezet hivatalos honlapja szerint a munkabeszüntetés kedden 14 órakor kezdődött. Az állami hírügynökség megkeresésére Székely Tamás VDSZ elnök elmondta, hogy a munkavállalók több mint 80 százaléka támogatja és részt is kíván venni a sztrájkban. Megjegyezte, hogy a cégvezetés - válaszul a munkabeszüntetésre - megpróbálja a délelőttös műszakban dolgozókat túlóra elrendelésével a gyárban tartani és munkára bírni. A szakszervezet megvárta a sztrájkbejelentéssel a gépek biztonságos leállítását, hogy ne okozzanak további károkat a cégnek. A VDSZ közleményében emlékeztetett: a Hankook teljes mértékben elutasította a szakszervezet követelését, sőt a VDSZ korábbi ajánlatai és az utolsó pillanatig reményt adó tárgyalások helyett a teljes ellenállást választotta. Ezért nem volt más lehetősége a szakszervezetnek, minthogy a dolgozók magas támogatása mellett elkezdje a sztrájkot. Mint írták, a cégvezetés még a sztrájk megkezdése előtti utolsó órákban is igyekezett nyomást gyakorolni a dolgozókra azzal, hogy elhíresztelték: ha sztrájk lesz, elmaradhat az év végi bónusz kifizetése. "A furcsa helyzetet tovább tetézi, hogy a cég egy, a dolgozóknak címzett közleményében - fittyet hányva a hatályos magyar jogszabályoknak - közölte: nem hajlandó semmiféle tárgyalásba bocsátkozni a sztrájk idején, holott a munkabeszüntetés alatt is kötelező az egyeztetés" - írta a szakszervezet.

A Hankook provokációról és "etikáltan médiahadjáratról" beszél

 A Hankook Tire rácalmási gyárában a sztrájk ellenére az érintett munkatársak több mint 60 százaléka felvette a munkát - írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a vállalat. "A Hankookot megdöbbentette, miszerint a szakszervezet kifogásolja, hogy a vállalat a termelés fenntartása érdekében a munka felvételére ösztönzi a munkatársakat. Egy gazdálkodó szervezetnél a folyamatos termelés fenntartása a legtermészetesebb törekvés, hiszen kizárólag egy eredményesen termelő vállalat képes a munkatársai számára jövedelmet, esetleges további juttatásokat és béremelést is kigazdálkodni. A Hankook vezetése elkötelezett a magyarországi termelés fenntartása és a munkahelyek megtartása mellett. Mindezek figyelembevételével jelentette be korábban a vállalat a 2019-es, átlagosan 13,6%-os béremelést. A Hankook vezetősége felkészült a sztrájkra és eltökélt abban, hogy a sztrájk ideje alatt – mint eddig is – a törvények betartásával járjon el. Az elkövetkező időszakban a partnerek kiszolgálásában nem várható fennakadás" - közölték. A cég egyben felelősségteljes viselkedésre szólította fel a szakszervezetet, és arra kérte az érdekképviselet vezetőit, hogy "fejezzék be a tagok toborzásáért folytatott etikátlan médiahadjáratot, amelyben alaptalan vádaskodásokkal provokálják a vállalat munkatársait" A VDSZ viszont hazugsággal vádolja a Hankookot: közleményükben azt írják, a dunaújvárosi Hankook gumigyárban működő VDSZ tisztségviselői közölték, hogy a sztrájkban a 14.00 órától 22.00óráig terjedő műszak 400 dolgozójából több mint 300 nem vette fel a munkát. A munkavállalók az étteremben tartózkodnak, a kollégákat a sztrájkőrök számolták meg. „ A Hankook vezetése semmibe veszi a sztrájktörvény rendelkezéseit, amely arra kötelezi őket, hogy a munkabeszüntetés alatt is egyeztessenek a sztrájkbizottsággal. Ehelyett a HR vezető kifüggesztette az étteremben a dolgozókat presszionáló vezetőségi közleményt. Az eljárás törvénytelenségére a Vdsz alelnöke, a sztrájkbizottság egyik tagja személyesen is felhívta a HR vezető figyelmét” - fogalmaz szerkesztőségünkek elküldött levelében a szakszervezet.

Szerző
Témák
Hankook sztrájk
Frissítve: 2019.03.12. 20:50

Több mint 80 ezer munkavállalóra lenne azonnal szükség a magyar gazdaságban

Publikálás dátuma
2019.03.12. 12:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ez jóval magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat.
Tavaly október és december között 83 400 üres álláshelyet tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ami 14 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. Az előző negyedévhez képest mérsékelt csökkentést láthattunk, azonban ezt döntően szezonális hatások okozzák – írja a KSH friss adatai alapján a Portfolio. A cikk szerint a versenyszférában több mint 60 ezer dolgozóra lenne szükség, miközben a költségvetési szektorban 20 ezer képzett munkavállaló kellene. A 80 ezres szám azonban sokkal kisebb lehet annál, mint ahány dolgozóra valóban szüksége lehet a magyar gazdaságnak: a Portfolio becslése szerint akár 300 ezer képzett munkavállaló is hiányozhat, de még az óvatos számítások is legalább 200 ezer fővel kalkulálnak. A portál kiemeli: bár egyre több vállalat úgy érzi, hogy a termelésének a növekedését korlátozza a munkaerőhiány, egyelőre a magyar gazdaság növekedését támogatja a jelenség, miután ennek hatására kifejezetten gyorsan növekednek a keresetek, így a fogyasztás is. Azonban a bérrobbanás egyre nehezebb helyzetbe hozza a vállalatokat, ha nem nő ezzel párhuzamosan a termelékenység. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 13:05

Megalakult a sztrájkbizottság a Metro áruházláncnál

Publikálás dátuma
2019.03.12. 11:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sztrájkbizottság alakult hétfőn a Metro áruházláncnál. A vállalat vezetői 19,5 százalékos béremelést jelentettek be, ám a szakszervezet szerint ez a 13-14. havi bér alapbéresítésével jöhetett csak ki.
Ezzel valóban 233 ezer forintra nő a Metro-alapbér. Ám a szakszervezet 210 ezer forintos emelést követelt, ami a két havi többlet bérrel együtt 245 ezer forint lenne. Valójában a 195 ezer forintos alapbért mindössze 200 ezer forintra emelte a cég. Ami még az 5 százalékot sem éri el – nyilatkozta a Népszavának Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. A Metro áruházakban hétfő délután a faliújságra olyan tájékoztató cédulát tett ki a vállalat vezetése, amelyben azt írták, hogy a bértárgyalásokon a cég és a szakszervezet képviselői aláírták a bérmegállapodást, és a szakszervezet most átgondolatlanul újabb követelésekkel állt elő. Ez azonban csúsztatás, mert a tárgyalásokat valóban lezártuk, de megállapodás nélkül éppen azért, mert hónapok óta tartó egyeztetések után sem sikerült dűlőre jutni. Ezért is alakult meg a sztrájkbizottság- jegyezte meg Karsai Zoltán. A KASZ elnöke azt sem érti, miért tájékoztatták úgy a dolgozókat, hogy a vállalat vezetőit váratlanul érte a szakszervezet követelése, amikor azokról tárgyaltak tavaly ősz óta és a pontok semmit sem változtak. - Az elmúlt időszakban a 210 ezer forintos alapbér, a 3-5-10 éve a cégnél dolgozók 5-5 százalékos béremelése és a targoncások számára járó juttatásoknak a vállalat minden területére történő kiterjesztése: ezek a pontok folyamatosan szerepeltek a tárgyalások napirendjén. Ezért inkább minket lepett meg, hogy a cég vezetői meglepődtek – tette hozzá a KASZ elnöke. A vállalat vezetőinek egy hete van arra, hogy újabb ajánlattal álljanak elő.
Szerző
Témák
sztrájk
Frissítve: 2019.03.12. 11:52